Main Content

Brunegraf, ktorý nahradí Hapala: Chceme viac streleckých príležitostí v šestnástke

utorok, 13. október 2020 17:17 | Autor: TASR

Oto Brunegraf, Pavel Hapal
Oto Brunegraf, Pavel Hapal | zdroj: TASR

Senec 13. októbra (TASR) - Slovenskí futbalisti sa pripravujú na stredajší zápas 2. skupiny B-divízie Ligy národov proti Izraelu pod taktovkou Ota Brunegrafa. Asistent reprezentačného trénera prevzal na svoje plecia kompetencie Pavla Hapala po tom, ako mal hlavný kouč pozitívny test na koronavírus a je v karanténe spolu s ďalšími štyrmi členmi realizačného tímu.

Hráči sú našťastie v poriadku a dočasný kouč ich chystá tak, aby podali lepší výkon ako v nedeľňajšom súboji v Glasgowe so Škótskom (0:1) a proti Izraelu získali dôležité tri body. Krátkodobé povýšenie vníma Brunegraf bez nejakých veľkých emócií: "Vnímam to ako fakt, ktorému sa treba prispôsobiť. Potrebujeme, chceme a všetci veľmi túžime zvládnuť duel s Izraelom, aby sme sa odpútali z posledného miesta v tabuľke, to je teraz najpodstatnejšie. Ja sa veľmi teším z každého zápasu na lavičke, nech som v akejkoľvek pozícii. Teraz je to iné v tom, že budem viac vystrčený pred lavičkou," povedal Brunegraf prostredníctvom online tlačovej konferencie, ktorá sa konala na základni národného tímu v Senci.

Pomáhať mu bude tréner reprezentácie do 21 rokov Jaroslav Kentoš. Ten sa hneď po prílete z Francúzska, kde jeho zverenci odohrali v pondelok zápas kvalifikácie ME 2021, pripojil k národnému A-tímu a zhostil sa úlohy asistenta. "O zostave máme jasno, ale ešte je pred nami tréning a nechceme nič zakríknuť. Čo sa týka Izraela, má za sebou dva neúspešné výsledky, ale najmä proti Čechom odohral nadštandardne dobré stretnutie. Čaká nás kombinačné mužstvo s výraznou streleckou individualitou. Eran Zahavi dáva góly veľmi často, v priemere približne v každom druhom zápase. Proti Čechom skóroval, takže dúfam, že si zajtra dá pauzu. V prvom rade však my potrebujeme hrať tak, aby sme si vytvárali oveľa viac streleckých situácií v šestnástke súpera, ako tomu bolo naposledy. Takýmto spôsobom by sme zajtrajší zápas mohli zvládnuť," dodal Brunegraf.

Slováci ani Izrael v doterajších troch vystúpeniach v súťaži neokúsili pocit z výhry. Duel na trnavskom štadióne Antona Malatinského má pre oba reprezentačné tímy vysokú prioritu aj vzhľadom na to, že veľa napovie z hľadiska boja o udržanie sa v druhej výkonnostnej triede súťaže. V prípade prehry by sa slovenským futbalistom ich najbližší protivník vzdialil na rozdiel štyroch bodov, pričom v novembrovom asociačnom termíne sú na programe už len dva zápasy.

V Trnave sa slovenskí futbalisti predstavia po dlhých jedenástich mesiacoch. "Teraz máme k dispozícii dva krásne štadióny a je super, že ich môžeme striedať. V Trnave sme dlhšie nehrali, teším sa na štadión, aj keď bude prázdny a atmosféra celkovo zvláštna. Pozrieme si ešte prvý zápas v Izraeli, čo bolo dobré a kde sa urobili chyby, aj keď ja som v ňom nehral. Myslím si, že nám určite bude sedieť takýto futbalovejší tím. My sa však pozeráme na seba. Potrebujeme zvíťaziť, aby sme sa odlepili z dna tabuľky. Škótsko a Česko sa nám bodovo vzdialili, takže s Izraelom to bude zápas o udržanie sa v B-divízii. Zajtra to musí byť v našom podaní lepšie smerom dopredu, musíme hrať odvážnejšie a častejšie strieľať," prezradil recept na úspech 33-ročný kapitán mužstva Marek Hamšík.

S trénerom Hapalom ako jeho predĺžená ruka komunikoval a hneď vedel o tom, že v stredu nebude môcť viesť mužstvo z lavičky. "Tréner mi zavolal, že opustil hotel, aby sa nenakazili ďalší ľudia. Povedal, že sa s nami ešte spojí pred zápasom. Celá situácia okolo testovania je stresujúca. Ráno vás otestujú a do večera čakáte na výsledky... Bohužiaľ, aj teraz boli nejaké pozitívne prípady. Našťastie, my hráči sme v poriadku. Členom realizačného tímu prajem, aby sa dali rýchlo dokopy a mali ľahký priebeh choroby," odkázal Hamšík, ktorý sa môže stať prvým slovenským futbalistom s 10.000 odohratými minútami v reprezentačnom drese. K dosiahnutiu tejto méty mu chýba ešte 57 minút.

Zápas Slovensko - Izrael má úvodný výkop v stredu o 20.45 h. Povedie ho španielsky rozhodca Alejandro Hernández, na čiarach mu budú asistovať krajania José Naranjo a Teodoro Sobrino. V priamom prenose ho odvysiela RTVS.