Main Content

Henrik Lundqvist bude v kariére pokračovať po boku Alexandera Ovečkina

sobota, 10. október 2020 10:23 | Autor: TASR

Henrik Lundqvist
Henrik Lundqvist | zdroj: TASR

New York 9. októbra (TASR) - Švédsky hokejový brankár Henrik Lundqvist bude v profiligovej kariére pokračovať vo Washingtone. Po tom, čo ho vedenie New Yorku Rangers vyplatilo zo zmluvy, sa 38-ročný veterán ako neobmedzený voľný hráč dohodol s Capitals na ročnom kontrakte.

Washington ulovil aj ďalšieho veterána, s dvojnásobným víťazom Stanleyho pohára, obrancom Justinom Schultzom podpísal dvojročnú zmluvu v celkovej hodnote osem miliónov dolárov.

Lundqvist zarobí v ročníku 2020/2021 1,5 milióna dolárov. Spolu s tromi miliónmi, ktoré po vykúpení obdrží od Rangers, tak bude v nadchádzajúcej sezóne poberať 4,5 milióna USD, teda rovnakú sumu, akú by dostal od "jazdcov" nebyť vyplatenia.

"Kráľ Henrik" odohral celú svoju profiligovú kariéru v drese Rangers. Do newyorského tímu prišiel v sezóne 2005/2006 a v roku 2014 ho priviedol do finále Stanleyho pohára. V roku 2012 mu udelili Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára súťaže, v All-Star exhibícii sa predstavil päťkrát.

Dokopy odchytal za Rangers počas 15 sezón 887 duelov v základnej časti, pričom dosiahol úspešnosť zásahov 91,8 percenta a priemer 2,43 inkasovaného gólu na zápas. V play off pridal 130 štartov. So švédskou reprezentáciou vybojoval olympijské zlato v Turíne 2006. Lundqvist vytvorí v hlavnom meste USA brankársku dvojicu s talentovaným Rusom Iľjom Samsonovom.

Tridsaťročný Schulz odštartoval profiligovú kariéru v Edmontone, následne pôsobil štyri sezóny v Pittsburghu, kde sa zaradil medzi hlavné opory a v rokoch 2016 a 2017 získal s tímom majstrovský pohár. V minulom ročníku však v drese Penguins získal iba 12 bodov (3+9) v 46 zápasoch a v play off prišiel o stabilné miesto v zostave, v štyroch stretnutiach si pripísal iba asistenciu.

Vo Washingtone pôsobia aj dvaja slovenskí hokejisti - obranca Martin Fehérváry a útočník Richard Pánik.