Main Content

Brankárske rošády v NHL! Pozrite si súhrn najzaujímavejších podpisov

sobota, 10. október 2020 10:22 | Autor: TASR

Henrik Lundqvist
Henrik Lundqvist | zdroj: TASR

New York 10. októbra (TASR) - Namiesto tradičného termínu 1. júla sa tento rok pre pandémiu koronavírusu otvoril trh s voľnými hráčmi v NHL až v piatok 9. októbra, pričom hneď prvé minúty priniesli niekoľko zaujímavých podpisov zmlúv.

Najväčšie "ryby" medzi neobmedzenými voľnými hráčmi ako Taylor Hall či Alex Pietrangelo však zatiaľ nikto neulovil. Obaja dostali viacero ponúk, stále však zvažujú, s ktorým klubom spoja svoju budúcnosť. Veľké rošády zato prebehli medzi brankármi.

Potvrdili sa špekulácie z nedávneho draftu a skúsený švédsky brankár Henrik Lundqvist sa po vyplatení zmluvy od New Yorku Rangers sťahuje do Washingtonu. S Capitals podpísal kontrakt na jeden rok na 1,5 milióna dolárov. "Je to trochu bláznivé, že budem spoluhráčom Alexandra Ovečkina. Bolo zábavné, keď som sa s ním spojil. Vždy to bola pre mňa výzva a zároveň zábava chytať proti nemu, teraz budeme hrať spoločne v jednom tíme," teší sa Lundqvist.

"Jazdci" zaplnili voľné miesto Keithom Kinkaidom. Takisto Washington sa rozlúčil so svojou dlhoročnou brankárskou jednotkou. Braden Holtby bude plniť danú rolu vo Vancouveri, ktorý do neho na nasledujúce dve sezóny investoval 8,6 mil. USD. "V uplynulých dňoch som nevedel, aká budúcnosť ma čaká, žil som dlho v neistote. Som rád, že to mám za sebou," vydýchol si Američan. Na poste jednotky u Canucks vystrieda Jacoba Markströma. Švéd zamieril do Calgary, od Flames dostal lukratívny šesťročný kontrakt na 36 miliónov dolárov.

Devana Dubnyka, ktorý sa sťahuje z Minnesoty do San Jose, nahradil v tíme Wild brankár Cam Talbot. Za tri roky si zarobí celkovo 11 milióna dolárov. Po odchode veterána Mikea Smitha bude v Edmontone kryť chrbát Fínovi Mikkovi Koskinenovi Švéd Anton Forsberg, ktorý podpísal s Oilers ročnú zmluvu. Ruský veterán Anton Chudobin, ktorý v úlohe dočasnej jednotky priviedol Stars do finále play off, napokon zostáva v Dallase, s texaským klubom sa dohodol na trojročnom kontrakte na 10,5 mil. dolárov. Ottawa už v stredu získala z Pittsburghu dvojnásobného víťaza Stanleyho pohára Matta Murrayho, o dva dni neskôr si ho upísala na štyri roky za 25 mil. dolárov. Murray sa stane so 6,25 milióna USD za sezónu siedmym najlepšie plateným brankárom súťaže.

Lukratívnu zmluvu podpísal aj obranca Torey Krug, bývalá dlhoročná opora Bostonu sa dohodla so St. Louis na sedemročnej zmluve na 45,5 mil. dolárov. Defenzívu posilnilo aj Toronto, ktoré získalo T.J. Brodieho za 20 miliónov na štyri roky. Veľmi aktívnym klubom na trhu bola rovnako ako vlani Florida, ktorá získala do útoku Alexandra Wennberga, Cartera Verhaegheho či Vinnieho Hinostrozu a do obrany Radka Gudasa, ktorý doplnil predtým angažovaného Markusa Nutivaaru.

Naopak, čerstvý šampión z Tampy musel pre napätý platový strop pustiť niekoľko opôr. Centra Tylera Johnsona zaradil na listinu nechránených hráčov a obranca Kevin Shattenkirk zamieril do Anaheimu. Z neobmedzených voľných hráčov si Lightning dokázali zatiaľ udržať v kádri iba zadáka Lukea Schenna a krídelníka Patricka Maroona. "Blesky" si však stále ešte musia uvoľniť miesto v platovom rozpočte pre trio obmedzených voľných hráčov - centra Anthonyho Cirelliho, ruského beka Michaila Sergačova a slovenského obrancu Erika Černáka.

Ešte pred oficiálnym otvorením trhu zaujala výmena medzi Winnipegom a Vegas. Americký útočník Paul Šťastný sa po dvoch rokoch vracia k Jets. Tí získali syna slovenskej legendy Petra Šťastného výmenou za švédskeho obrancu Carla Dahlströma a podmienený výber v 4. kole draftu v roku 2022.

Prvý deň po otvorení trhu sa nedotkol Slovákov. Bez zmluvy je kapitán Bruins Zdeno Chára, skúsený obranca už predtým verejne vyhlásil, že by rád zostal v Bostone. Podľa jeho agenta Matta Keatora ho po otvorení trhu kontaktovalo niekoľko klubov. Najstarší a najvyšší muž NHL však nechce rozhodnutie uponáhľať a "nechá si čas na rozmyslenie", uviedol redaktor Pierre LeBrun z TSN.

Bez angažmánu sú stále hviezdny útočník a naposledy hráč Arizony Taylor Hall, kapitán St. Louis Alex Pietrangelo či produktívni krídelníci Mike Hoffman, Jevgenij Dadonov (obaja Florida) a Tyler Toffoli (Vancouver). Títo hráči nedostali až toľko ponúk, koľko si možno predstavovali. Pre koronakrízu zostal totiž platový strop na nezmenenej úrovni (81,5 mil. dolárov), čo zviazalo ruky mnohým generálnym manažérom. Strop sa nebude meniť ani v nasledujúcich dvoch rokoch. "Nachádzame sa akoby v novom svete. Ekonomika ligy sa zmenila, príjmy klesajú, strop stagnuje, nikto preto nechce riskovať s dlhými kontraktmi. To by nedávalo zmysel," citovala agentúra AP generálneho manažéra Minnesoty Billa Guerina. "Niektoré kluby si musia vytvoriť priestor pod platovým stropom. Keď prídu na rad veľké mená, myslím si, že situácia na trhu sa potom trochu utíši. Teraz sa však podpisy rodia veľmi ťažko," povedal generálny manažér Washingtonu Brian MacLellan.

Súhrn najzaujímavejších podpisov v prvý deň po otvorení trhu s voľnými hráčmi:

Wayne Simmonds (ú) - Toronto - zmluva na jeden rok, 1,5 milióna USD

Luke Schenn (o) - Tampa Bay - 1 rok, 800.000 USD

Pat Maroon (ú) - Tampa Bay - 2 roky, 1,8 mil. USD

Radko Gudas (o) - Florida - 3 roky, 7,5 mil. USD

Carter Verhaeghe (ú) - Florida - 2 roky, 2 mil. USD

Vinnie Hinostroza (ú) - Florida - 1 rok, 1 mil. USD

Alexander Wennberg (ú) - Florida - 1 rok, 2,25 mil. USD

Bobby Ryan (ú) - Detroit - 1 rok, 1 milión USD

Jon Merrill (o) - Detroit - 1 rok, 925.000 USD

Henrik Lundqvist (b) - Washington - 1 rok, 1,5 mil. USD

Braden Holtby (b) - Vancouver - 2 roky, 8,6 mil. USD

Keith Kinkaid (b) - NY Rangers - 2 roky, 1,65 mil. USD

Cam Talbot (b) - Minnesota - 3 roky, 11 mil. USD

Jacob Markström (b) - Calgary - 6 rokov, 36 mil. USD

Anton Chudobin (b) - Dallas - 3 roky, 10,5 mil. USD

Anton Forsberg (b) - Edmonton - 1 rok, 700.000 USD

Alan Quine (ú) - Edmonton - 1 rok, 750.000 USD

Kyle Turris (ú) - Edmonton - 2 roky, 3,3 mil. USD

Tyler Ennis (ú) - Edmonton - 1 rok, 1 mil. USD

Kevin Rooney (ú) - NY Rangers - 2 roky, 1,5 mil. USD

Jack Johnson (o) - NY Rangers - 1 rok, 1,15 mil. USD

Tyler Motte (ú) - Vancouver - 2 roky, 2,45 mil. USD

Tyler Pitlick (ú) - Arizona - 2 roky, 3,5 mil. USD

Evan Rodrigues (ú) - Pittsburgh - 1 rok, 700.000 USD

Mark Jankowski (ú) - Pittsburgh - 1 rok, 700.000 USD

Mark Borowiecki (o) - Nashville - 2 roky, 4 mil. USD

Matt Benning (o) - Nashville - 2 roky, 2 mil. USD

Kevin Shattenkirk (o) - Anaheim - 3 roky, 11,7 mil. USD

Derek Grant (ú) - Anaheim - 3 roky, 4,5 mil. USD

Justin Schultz (o) - Washington - 2 roky, 8 mil. USD

Stefan Noesen (ú) - San Jose - 1 rok, 925.000 USD

Luca Sbisa (o) - Winnipeg - 1 rok, 800.000 USD

Nathan Beaulieu (o) - Winnipeg - 2 roky, 2,5 mil. USD

Tobias Rieder (ú) - Buffalo - 1 rok, 700.000 USD

Matt Irwin (o) - Buffalo - 1 rok, 700.000 USD

Tomáš Nosek (ú) - Vegas - 1 rok, 1,25 mil. USD

Torey Krug (o) - St. Louis - 7 rokov, 45,5 mil. USD

Alex Petrovic (o) - Calgary - 1 rok, 700.000 USD

Zac Rinaldo (ú) - Calgary - 1 rok, 700.000 USD

Byron Froese (ú) - Calgary - 2 roky, 1,45 mil. USD

Xavier Ouellet (o) - Montreal - 2 roky, 1,475 mil. USD

T.J. Brodie (o) - Toronto - 4 roky, 20 mil. USD