Main Content

Hapal hodnotí náš výkon: Bolo to veľmi ťažké, nejaké veci musíme zlepšiť

piatok, 9. október 2020 12:03 | Autor: TASR

Pavel Hapal
Pavel Hapal | zdroj: TASR

Bratislava 9. októbra (TASR) - Slovenskí futbalisti zvládli prvý z dvoch krokov na dodatočnej ceste na ME 2020. V opatrnom semifinále play off v Bratislave s Írskom po bezgólovom priebehu aj po predĺžení vydreli postup do finále v rozstrele z 11 m. O mesiac 12. novembra si o miestenku na finálovom turnaji zahrajú v Belfaste so Severnými Írmi.

Íri mali na NFŠ o čosi viac väčších šancí ako domáci, trafili žrď, ale tiež mohli inkasovať po dobrých príležitostiach Slovákov. "Bol to ťažký zápas pre obe strany. Bolo vidieť, že to bolo dosť opatrné, aby nik neurobil chybu v zadných radoch. Myslím si, že Írom sme sa v kombinačnej hre určite vyrovnali a v niektorých situáciách sme boli lepší. Nedokázali sme si vytvoriť viac šancí, možno to bolo aj z dôvodu, že sme nehrali s klasickým útočníkom. Možno sme mohli byť nebezpečnejší zo strán. Musíme zlepšiť dohranie vecí smerom dopredu. Prežili sme klinickú smrť, ale prežil ju aj súper, pretože aj my sme mali stopercentné šance. Oni možno o jednu viac. Boli silní, boli veľkí, bolo to vidieť a mužstvo musím pochváliť najmä za jednu vec a to, že sme s nimi uskákali štandardné situácie až na jednu. Z toho sme mali pred zápasom strach alebo obavy, lebo pri skladbe mužstva sme museli dbať aj na ich výškovú prevahu. Išli sme 120 minút a musíme sa dať dokopy, o pár dní hráme ďalší zápas," zhodnotil duel reprezentačný kouč SR Pavel Hapal.

Slováci prekonali problémy s chýbajúcimi hráčmi pre pandémiu koronavírusu a zranenia. Pri absencii brankárskej jednotky Martina Dúbravku podržal spoluhráčov Marek Rodák, v strede obrany chýbajúceho Milana Škriniara zastúpil Denis Vavro a Dávida Hancka na poste ľavého zadáka zasa Róbert Mazáň. V strede poľa Patrik Hrošovský poctivým výkonom nahradil v neapolskej karanténe uväzneného Stanislava Lobotku. Hapal základnou zostavou prekvapil, mal však šťastnú ruku: "Bolo to zložité. Čakali sme sa na Stana Lobotku, nakoniec nemohol pricestovať a vypadol nám Miňo Škriniar. Museli sme prispôsobiť štýl hry. Aby som povedal pravdu, aj pred novinármi tajíme nejaké veci, preto sme informácie o Škriniarovi neuvoľnili, lebo sme nechceli dať informácie súperovi. O zostave sme sa rozhodli definitívne vo štvrtok dopoludnia, keď sme rozhodli práve o poste Dudu. Zvyšok sme mali rozhodnutý v priebehu zrazu, až na Škriniara, ktorý vypadol na poslednú chvíľu."

Sebavedomie a rozvahu do tábora domácich priniesla účasť kapitána Mareka Hamšíka z čínskeho PFC Ta-lien, ktorý vynechal septembrové nevydarené zápasy s Českom a Izraelom. Špílmacher reprezentácie opäť dokázal, ako nesmierne je pre toto mužstvo dôležitý. "Čo sa týka Mareka Hamšíka, vážme si, že na Slovensku máme takéhoto hráča. Je veľká legenda. Je hráč, ktorý vždy urobí maximum pre mužstvo. Ide príkladom mladším a do kabíny vnesie nadhľad a pokoj. Aj fyzicky stále patrí k najlepším," uviedol Hapal.

Prvýkrát v ére samostatnosti sa duel Slovákov rozhodol v jedenástkovom rozstrele, domáci v ňom dokázali prekonať stres aj únavu po 120 minútach fyzického boja. Úspešný "panenkovský dloubák" v ňom predviedol striedajúci Ján Greguš. "Samozrejme som nevedel, že zvolí takéto riešenie. Lopta v bránke je veľmi rýchlo, nie je čas nad tým rozmýšľať. Brankár urobil pohyb, bolo to veľmi drzé riešenie, ale takéto góly padajú. Som rád, že sa nepomýlil. Jano vstúpil do zápasu dobre, aj keď nehral od prvej minúty. Bol jedným zo strojcov úspechu. Z hráčov som cítil, že jedenástky premenia. Kopali ich aj v minulosti. A pred zápasom na tréningu si povinne kopli penaltu," okomentoval rozstrel Hapal, ktorý zareagoval na otázku, či pred súbojom s Írskom vnímal aj tlak na svoje zotrvanie na poste trénera národného tímu: "Poviem to takto. Samozrejme cítim, že to rezonuje. Absolútne sa s tým však nezaoberám a ani sa nebudem. Beriem to ako vec, ktorá ak má prísť, tak príde. Snažím sa odviesť čo najlepšiu prácu. Som rád, že sa Slovensko posunulo o krôčik ďalej. O Pavla Hapala nejde."

Tréner Írska Stephen Kenny nezvíťazil ani vo svojom treťom zápase vo funkcii. Po dueli na Tehelnom poli športovo zagratuloval domácim k úspechu a neskrýval obrovskú frustráciu: "Som veľmi sklamaný. Slováci začali dobre, v zápase bolo málo šancí, hoci nejaké sa zrodili. Írsko ukázalo veľké zanietenie. V závere sme mohli rozhodnúť po našich šanciach. Prehra v jedenástkovom rozstrele je vždy krutá. Slovensku gratulujem k postupu. Moji hráči si nezaslúžili prehrať, odovzdali absolútne maximum. Predviedli sa ako skutočný tím a každý odovzdal všetko, čo bolo v jeho silách."