Main Content

RG: Nadal oslávil jubilejný 100. zápas v Paríži postupom do semifinále

streda, 7. október 2020 08:04 | Autor: TASR

Rafael Nadal
Rafael Nadal | zdroj: TASR

Paríž 7. októbra (TASR) - Španielsky tenista Rafael Nadal suverénnym spôsobom postúpil do semifinále dvojhry na grandslamovom Roland Garros. V utorňajšom štvrťfinále si v pozícii turnajovej dvojky poradil s nenasadeným Talianom Jannikom Sinnerom 7:6 (4), 6:4, 6:1. V semifinále sa stretne s Argentínčanom Diegom Sebastianom Schwartzmanom.

Ten v pozícii nasadenej dvanástky zdolal trojku "pavúka", Rakúšana Dominica Thiema 7:6 (1), 5:7, 6:7 (6), 7:6 (5), 6:2. Dramatický päťsetový súboj trval 5:10 h.

Tridsaťštyriročný Nadal nastúpil na svoj jubilejný 100. zápas na obľúbenom parížskom grandslame, ktorý v kariére vyhral celkovo dvanásťkrát. Jeho súboj s Jannikom sa skončil v netypickom čase až o pol druhej v noci. "Nerozumiem, prečo sa dnes všetkých päť zápasov hralo na dvorci Philippa Chatriera. Bol to zo strany organizátorov risk. Samozrejme, že nie je ideálne hrať neskoro v noci, ale ešte väčší problém boli podmienky. Na tenis je veľmi chladné počasie, ktoré nevplýva dobre na náš organizmus," hneval sa Nadal, ktorý sa natrápil len v prvom sete. V ňom prehrával pri podaní súpera 5:6, napokon však uspel v tajbrejku. V ďalšom priebehu dovolil 75. hráčovi svetového rebríčka ATP uhrať iba päť gemov.

Schwartzman sa medzi kvarteto najlepších na turnajoch veľkej štvorky dostal prvýkrát v kariére. V Paríži už bol vo štvrťfinále v roku 2018, v tej istej fáze skončil aj v rokoch 2017 a 2019 na US Open. "Dominic je môj dobrý priateľ a ja ho veľmi rešpektujem. Je jeden z najlepších hráčov na okruhu, o to viac si toto víťazstvo cením. V druhom a treťom sete som pokazil niekoľko ľahkých lôpt, ale neklesal som na duchu. Vedel som, že moja šanca príde. Myslím si, že som si postup zaslúžil," citovala Schwartzmana agentúra AFP.

V prvom sete mal Thiem navrch v štatistike víťazných úderov (19:13), zároveň sa však úradujúci šampión US Open dopustil aj väčšieho množstva nevynútených chýb (19:11). Obaja hráči si navzájom raz prelomili podanie a o víťazovi rozhodol tajbrejk, v ktorom jednoznačne dominoval Schwartzman. Do druhého dejstva vstúpil Rakúšanom brejkom, v šiestej hre však o túto výhodu prišiel. Za stavu 5:4 nevyužil pri podaní súpera až sedem brejkbalových príležitostí, no v jedenástej hre mu stačila jediná a po následnom potvrdení brejku vyrovnal stav setov.

Tretie dejstvo sa nieslo v znamení veľkého počtu nevynútených chýb oboch hráčov a brejkov, ktorých bolo dovedna až osem. V skrátenej hre viedol Thiem 5:2, súper sa dotiahol na 6:6, koncovku však lepšie zvládol Rakúšan. Thiem mal v ďalšom priebehu zápasu náskok 2:0, Schwartzmanovi sa však podarilo otočiť na 4:2. Za stavu 5:4 mal pri svojom podaní tri setbaly, no Thiem v kritickej chvíli zabral a vyrovnal. V tajbrejku Rakúšan ťahal za kratší koniec a išlo sa do piatejo setu. V ňom sa rozhodujúci moment udial v šiestej hre, v ktorej Schwartzman uspel pri Thiemovom podaní a rovnaký kúsok sa mu podaril aj v ôsmom geme, v ktorom premenil hneď prvý mečbal.

muži - dvojhra - štvrťfinále:

Rafael Nadal (Šp.-2) - Jannik Sinner (Tal.) 7:6 (4), 6:4, 6:1
Diego Sebastian Schwartzman (Arg.-12) - Dominic Thiem (Rak.-3) 7:6 (1), 5:7, 6:7 (6), 7:6 (5), 6:2

 

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená z briefu.

 

lg ak rr