Main Content

VIDEO: RG: Schwartzman premiérovo do semifinále grandslamu!

streda, 7. október 2020 05:19 | Autor: TASR

Diego Sebastian Schwartzman
Diego Sebastian Schwartzman | zdroj: TASR

Paríž 6. októbra (TASR) - Argentínsky tenista Diego Sebastian Schwartzman sa ako prvý prebojoval do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros.

V utorňajšom dramatickom štvrťfinále si v pozícii nasadenej dvanástky poradil s trojkou "pavúka", Rakúšanom Dominicom Thiemom 7:6 (1), 5:7, 6:7 (6), 7:6 (5), 6:2. Päťsetový súboj trval 5:10 h.

Schwartzman sa medzi kvarteto najlepších na turnajoch veľkej štvorky dostal prvýkrát v kariére. V Paríži už bol vo štvrťfinále v roku 2018, v tej istej fáze skončil aj v rokoch 2017 a 2019 na US Open. Ďalším súperom 28-ročného Argentínčana bude víťaz súboja medzi Španielom Rafaelom Nadalom a talianskym prekvapením parížskeho turnaja Jannikom Sinnerom.

"Dominic je môj dobrý priateľ a ja ho veľmi rešpektujem. Je jeden z najlepších hráčov na okruhu, o to viac si toto víťazstvo cením. V druhom a treťom sete som pokazil niekoľko ľahkých lôpt, ale neklesal som na duchu. Vedel som, že moja šanca príde. Myslím si, že som si postup zaslúžil," citovala Schwartzmana agentúra AFP.

V prvom sete mal Thiem navrch v štatistike víťazných úderov (19:13), zároveň sa však úradujúci šampión US Open dopustil aj väčšieho množstva nevynútených chýb (19:11). Obaja hráči si navzájom raz prelomili podanie a o víťazovi rozhodol tajbrejk, v ktorom jednoznačne dominoval Schwartzman. Do druhého dejstva vstúpil Rakúšanom brejkom, v šiestej hre však o túto výhodu prišiel. Za stavu 5:4 nevyužil pri podaní súpera až sedem brejkbalových príležitostí, no v jedenástej hre mu stačila jediná a po následnom potvrdení brejku vyrovnal stav setov.

Tretie dejstvo sa nieslo v znamení veľkého počtu nevynútených chýb oboch hráčov a brejkov, ktorých bolo dovedna až osem. V skrátenej hre viedol Thiem 5:2, súper sa dotiahol na 6:6, koncovku však lepšie zvládol Rakúšan. Thiem mal v ďalšom priebehu zápasu náskok 2:0, Schwartzmanovi sa však podarilo otočiť na 4:2. Za stavu 5:4 mal pri svojom podaní tri setbaly, no Thiem v kritickej chvíli zabral a vyrovnal. V tajbrejku Rakúšan ťahal za kratší koniec a išlo sa do piatejo setu. V ňom sa rozhodujúci moment udial v šiestej hre, v ktorej Schwartzman uspel pri Thiemovom podaní a rovnaký kúsok sa mu podaril aj v ôsmom geme, v ktorom premenil hneď prvý mečbal.

muži - dvojhra - štvrťfinále:

Diego Sebastian Schwartzman (Arg.-12) - Dominic Thiem (Rak.-3) 7:6 (1), 5:7, 6:7 (6), 7:6 (5), 6:2