Main Content

Žreb skupín Ligy majstrov: Čaká nás súboj Messi vs. Ronaldo!

štvrtok, 1. október 2020 19:05 | Autor: TASR

Žreb Ligy majstrov
Žreb Ligy majstrov | zdroj: TASR

Nyon 1. októbra (TASR) - Obhajca titulu vo futbalovej Lige majstrov Bayern Mníchov sa v základnej A-skupine ročníka 2020/2021 stretne s Atleticom Madrid, Salzburgom a Lokomotivom Moskva. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v ústredí UEFA vo švajčiarskom Nyone.

Interesantná bude aj G-skupina, kde Juventus Turín s Cristianom Ronaldom nastúpi proti FC Barcelona s Lionelom Messim, duo doplnili Dynamo Kyjev a Ferencvároš Budapešť so slovenskými stredopoliarmi Róbertom Makom a Michalom Škvarkom.

Trojnásobný európsky šampión Inter Miláno s obrancom Milanom Škriniarom sa v B-skupine skonfrontuje s Realom Madrid, Šachtarom Doneck a Borussiou Mönchengladbach, kde pôsobí stredopoliar László Bénes. Turecký debutant Basaksehir Istanbul s obrancom Martinom Škrtelom bude v H-skupine o postup bojovať s Parížom St. Germain, Manchestrom United a RB Lipsko. Lazio Rím v kádri s Denisom Vavrom nastúpi v F-skupine proti Zenitu Petrohrad, Borussii Dortmund a FC Bruggy.

Žrebovalo sa zo štyroch výkonnostných košov. Bayern bol ako obhajca v prvom spoločne s úradujúcim víťazom Európskej ligy UEFA FC Sevilla a šiestimi majstrami krajín najlepšie postavených v rebríčku UEFA v zložení Real Madrid, FC Liverpool, Juventus Turín, Paríž St. Germain, Zenit Petrohrad, FC Porto. Od druhého koša boli mužstvá zastúpené podľa klubového koeficientu za uplynulých päť rokov. V druhom koši sa tak ocitli napríklad FC Barcelona, Manchester City aj Manchester United, Chelsea Londýn, Borussia Dortmund či Ajax Amsterdam. Majstrov Turecka a Maďarska žrebovali zo štvrtého koša.

Priamu účasť v lukratívnej skupinovej fáze malo 26 klubov, šesť sa do nej dostalo z kvalifikácie (štyria z majstrovskej vetvy, dvaja z nemajstrovskej). Žreb rozdelil kluby do ôsmich štvorčlenných skupín, v ktorých sa stretne každý s každým systémom doma-vonku. Do jarného osemfinále postúpia prví dvaja, ôsmi tretí sa presunú do 16-finále Európskej ligy UEFA. Pri žrebe platilo pravidlo, že v jednej skupine sa nemohli stretnúť kluby z jednej krajiny. Rovnako tak nemohli v skupine na seba naraziť kluby z Ruska a Ukrajiny. Presný program skupinovej fázy zverejní UEFA v piatok večer.

Tento ročník je už 66. v elitnej európskej súťaži, resp. 29. odkedy UEFA zaviedla Ligu majstrov. Prvé kolo skupinovej fázy posunuté pre pandémiu koronavírusu je na programe 20.-21. októbra. Finále sa bude hrať v sobotu 29. mája 2020 v Istanbule na Atatürkovom Olympijskom štadióne.

žreb skupinovej fázy LM 2020/2021:

A-skupina: Bayern Mníchov, Atletico Madrid, RB Salzburg, Lokomotiv Moskva

B-skupina: Real Madrid, Šachtar Doneck, Inter Miláno, Borussia Mönchengladbach

C-skupina: FC Porto, Manchester City, Olympiakos Pireus, Olympique Marseille

D-skupina: FC Liverpool, Ajax Amsterdam, Atalanta Bergamo, FC Midtjylland

E-skupina: FC Sevilla, Chelsea Londýn, FK Krasnodar, Stade Rennes

F-skupina: Zenit Petrohrad, Borussia Dortmund, Lazio Rím, FC Bruggy

G-skupina: Juventus Turín, FC Barcelona, Dynamo Kyjev, Ferencváros Budapešť

H-skupina: Paríž St. Germain, Manchester United, RB Lipsko, Istanbul Basaksehir

nasadenie:

1. kôš: Bayern Mníchov, FC Sevilla, Real Madrid, FC Liverpool, Juventus Turín, Paríž St. Germain, Zenit Petrohrad, FC Porto

2. kôš: FC Barcelona, Atletico Madrid, Manchester City, Manchester United, Šachtar Doneck, Borussia Dortmund, Chelsea Londýn, Ajax Amsterdam

3. kôš: Dynamo Kyjev, RB Salzburg, RB Lipsko, Inter Miláno, Olympiakos Pireus, Lazio Rím, FK Krasnodar, Atalanta Bergamo

4. kôš: Lokomotiv Moskva, Olympique Marseille, FC Bruggy, Borussia Mönchengladbach, Istanbul Basaksehir, FC Midtjylland, Stade Rennes, Ferencváros Budapešť