Main Content

Je to brutálne. Slovensko je na mape UFC. Klein sa ukázal a to je len začiatok (komentár)

nedeľa, 27. september 2020 10:30 | Autor: Jakub Vaverka

Ľudovít Klein a jeho tím pri premiére v UFC
Ľudovít Klein a jeho tím pri premiére v UFC | zdroj: Instragram Ľudovít Klein

Slovensko je na mape UFC. Konečne. Postaral sa o to Ľudovít Klein, ktorý svoju premiéru v najprestížnejšej MMA organizácii na svete zvládol na výbornú. 

Komentár Jakuba Vaverku

„Prekladateľ“ Attila Végh na predzápasovej tlačovej konferencii sľuboval, že Kleinova premiéra bude pre Slovensko brutálna.  Mal pravdu. Lajoš predviedol fantastický výkon, sebavedomého súpera Younga, ktorý prehlásil, že je lepší vo všetkom ako náš fighter, zmietol za 76 sekúnd a potvrdil, prečo ho prezývajú Mr. Highlight.

Na kvalitnej obsadenej karte, kde nechýbali ani mená ako Adesanya, Reyes, Costa či Blachowicz, sa Ľudovít Klein nestratil, práve naopak. Pokorné vystupovanie, kvalitný výkon, jeho signifikantný head kick a dobrá nálada v rozhovoroch. Jasné, angličtina nie je Lajošovou najsilnejšou stránkou, ale treba si uvedomiť, že jeho kariéra na najvyššom fóre ešte len začína. A stačí si spomenúť, ako v rozhovoroch po výkonoch vystupovali svojho času športovci ako Vlhová či Sagan. Chcelo to čas.

Klein sa vynikajúco vyrovnal s tlakom, ktorý sa okolo neho vytvoril. Nepodarilo sa mu totiž navážiť a veľa ľudí Slovákovi vyčítali aj to, že spolu s Attilom Véghom si z toho v Spojených arabských emirátoch robia srandu. Kto ale rozumie zhadzovaniu pred zápasmi, vie, že schudnúť v krátkom časovom horizonte množstvo kilogramov je prakticky nereálne, ak má človek predviesť kvalitný výkon.

Slovenský Mr. Highlight totiž dostal ponuku narýchlo. Bolo to vyslovene – Ber, alebo nechaj tak. Na UFC ale čakal tak dlho, že to jednoducho nemohol odmietnuť. Neurobenie váhy bolo reálnym riskom, ktorý ale bolo hodné podstúpiť. A to, že v slovenskej výprave panuje dobrá nálada a chalani si nerobia ťažkú hlavu z celého humbugu, ktorý okolo UFC panuje? To je len a len dobre. Stačí sa pozrieť na Younga, ktorý sám seba tak premotivoval, že to až nedopadlo dobre.

Začiatky nebývajú jednoduché, ešte k tomu medzi kvalitnou konkurenciou. Ľudovít Klein ale dokázal, že Slovensko kvalitu v MMA má, a že fighteri z našej krajiny majú čo ponúknuť. Už mu nikto nevezme, že je prvým Slovákom v UFC. Má za sebou úspešnú premiéru, o ktorej hovorí celý svet MMA a čakajú ho ďalšie zápasy. Keď bude o podujatí vedieť včas, neexistuje, aby by mal problém s váhou, rovnako tak je na mieste si myslieť, že smerom nahor pôjdu jeho vyjadrovacie schopnosti.

Klein sa predviedol naozaj výborne a našej malej krajine urobil vo svete veľkú reklamu. A najlepšie na tom je, že skutočne to je ešte len začiatok. Jedna lastovička leto nerobí, ale UFC 253 môže byť úvodom novej kapitoly – kapitoly, v ktorej budeme o slovenských zástupcoch v UFC písať častejšie. 

A na záver menší shout out chalanom z organizácie Oktagon – robia skutočne kvalitnú prácu, pripravujú podujatia s kvalitným obsadením a v pomerne krátkom časovom horizonte pripravili vďaka náročným zápasom na UFC nielen Kleina, ale napríklad aj Muradova. Ukazuje sa, že v našich končinách sa toto športové odvetvie hýbe naozaj správnym smerom.