Main Content

Extraliga nemôže začať. Hrozí zánik profesionálneho športu

sobota, 12. september 2020 11:08 | Autor: TASR

Logo Tipos liga
Logo Tipos liga | zdroj: Facebook TE

Bratislava 11. septembra (TASR) – Asociácia profesionálnych hokejových klubov (APHK) tvrdí, že v prípade prijatia nových sprísnených opatrení v boji s koronavírusom sa Tipos extraliga a nižšie súťaže nebudú môcť vôbec začať. Reagovala tak na piatkové výsledky rokovania Pandemickej komisie vlády SR. Najvyššia hokejová súťaž má odštartovať v piatok 2. októbra.

Od začiatku októbra by sa mal podľa návrhu Pandemickej komisie až päťnásobne znížiť maximálne povolený počet divákov na športových podujatiach na Slovensku. Opatrenia navrhnú ústrednému krízovému štábu SR. V interiéri by sa mal od 1. októbra počet divákov obmedziť na maximálne 100 osôb, v oranžových a červených okresoch na maximálne 50 osôb. V exteriéri bude môcť byť maximálne 200 a v rizikových oblastiach iba 100 divákov.

"Pandemickou komisiou navrhované opatrenia blokujú usporiadanie akýchkoľvek športových súťaží a zápasov, nielen hokejových. Našou snahou je urobiť všetko potrebné na ochranu verejného zdravia. Za týchto podmienok je však odohranie stretnutí TIPOS EXTRALIGY nerealizovateľné. Pri dodržaní navrhovaných pravidiel sa nemôže začať nový ročník nielen najvyššej hokejovej súťaže, ale ani ďalších hokejových líg u nás. Tiež sa neuskutoční veľa športových podujatí na Slovensku, šport u nás rovnako ako na jar zmĺkne," uviedla APHK v reakcii.

Podľa predstaviteľov APHK je ohrozený celý slovenský šport a preto vyzvali na prehodnotenie navrhnutých opatrení. "Opatreniami je ohrozené primárne fungovanie slovenského športu a tomu profesionálnemu ešte výraznejšie hrozí zánik. Navrhované opatrenia povedú k výraznému obmedzeniu pracovných miest v športe a prepúšťaniu ľudí zamestnaných v športe. Vyzývame príslušné autority, aby aj podľa príkladov z okolitých krajín ešte nariadenia prehodnotili a umožnili, aby sa športový život na Slovensku nezastavil úplne," píše sa v stanovisku Asociácie profesionálnych hokejových klubov.

V súčasnosti platí na Slovensku zákaz usporiadať exteriérové akcie nad 1000 a interiérové nad 500 osôb, v prípade červených a oranžových okresov do 500 osôb v exteriéri alebo nad 250 osôb v interiéri.