Main Content

Štartuje nová sezóna La Ligy. Real chce prvýkrát od roku 2008 obhájiť titul

piatok, 11. september 2020 10:00 | Autor: TASR

Futbalisti Real Madrid - titul 2019/2020
Futbalisti Real Madrid - titul 2019/2020 | zdroj: TASR

Madrid 11. septembra (TASR) - Sobotňajším zápasom medzi Eibarom a Celtou Vigo odštartuje nový ročník španielskej futbalovej La Ligy. Pôvodne sa mal začať už v piatok večer duelom medzi Granadou a Athleticom Bilbao, ten však odložili pre spor medzi Kráľovskou španielskou futbalovou federáciou (RFEF) a vedením súťaže.

Federácia dlhodobo nesúhlasí s piatkovými stretnutiami, podľa jej názoru negatívne ovplyvňujú návštevnosť. La Liga tentokrát ustúpila, hoci zápasy v Španielsku sa pre pandémiu koronavírusu aj naďalej budú hrať pred prázdnymi tribúnami. Kvarteto Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid, FC Sevilla malo v auguste ešte povinnosti v európskych klubových súťažiach a úvodné duely absolvuje až neskôr.

Real vstúpi do La Ligy 20. septembra súbojom na pôde San Sebastianu s cieľom obhájiť titul, čo sa mu naposledy podarilo v roku 2008. V tíme Zinedina Zidana pred začiatkom sezóny neprišlo k veľkým zmenám. Kolumbijčan James Rodriguez prestúpil do Evertonu, Dani Ceballos odišiel na hosťovanie do Arsenalu Londýn. Z hosťovania v San Sebastiane sa vrátil talentovaný Nór Martin Ödegaard a obranné rady vystužil Sergio Reguilon, ktorý triumfoval v drese Sevilly v Európskej lige UEFA.

Otáznik visí nad ďalším pôsobením Garetha Balea. Waleský reprezentant obvinil vedenie Realu, že mu sťažuje odchod do iného klubu. Tridsaťjedenročný krídelník by rád ukončil "nedobrovoľný exil" na Santiago Bernabeu, no podľa neho úradujúci španielsky majster zablokoval doteraz všetky potenciálne prestupy. Bale sa už vlani dohodol na príchode do čínskeho Ťiang-su Su-ning, ale Real napokon nedal súhlas na transfer.

Barcelone sa podarilo udržať ešte minimálne na jednu sezónu Lionela Messiho, ktorý po zahanbujúcej prehre 2:8 s Bayernom Mníchov vo štvrťfinále Ligy majstrov avizoval, že chce opustiť klub. Po rokovaniach jeho otca a agenta Jorgeho Messiho s vedením Barcelony sa však rozhodol, že zostane na Camp Nou a v stredu sa už zapojil do tréningového procesu s tímom. Predmetom sporu medzi Messim a Barcelonou mali byť dohady o jeho zmluve. Kým klub trval na jej platnosti do budúceho leta a výkupnej klauzule 700 miliónov eur, Messi tvrdil, že vďaka opcii môže odísť zadarmo. Podľa Barcelony si ju však mal uplatniť do 10. júna. Messi sa pre hroziaci súdny spor s jeho "osudovým" klubom rozhodol ustúpiť.

V Barcelone prišlo po neúspešnej sezóne k zemetraseniu. V klube skončili tréner Quique Setien i športový riaditeľ Eric Abidal. Na lavičku zasadol bývalý holandský obranca Ronald Koeman, ktorý patril ku kľúčovým hráčom Barcelony za éry, keď bol pri kormidle Johann Cruyff. Chorvátsky stredopoliar Ivan Rakitič sa po šiestich rokoch vrátil do Sevilly, uruguajský kanonier Luis Suarez je v hľadáčiku Juventusu Turín. Z tímu talianskeho majstra získaliKatalánci bosnianskeho stredopoliara Miralema Pjaniča, z hosťovania v Bayerne Mníchov sa vrátil Philippe Coutinho.

"Čiernym koňom" súťaže by mohla byť Sevilla vo svojom strede s Argentínčanom Lucasom Ocamposom. Dirigenta stredu poľa Evera Banegu, ktorý zamieril do Saudskej Arábie, by mal nahradiť skúsený Rakitič. Andalúzania demonštrovali svoju silu v závere Európskej ligy. V semifinále vyradili Manchester United a po finálovom triumfe nad Interom Miláno získali rekordnú šiestu trofej v druhej najprestížnejšej európskej súťaži. Ku kandidátom na popredné priečky, zaručujúce účasť v Lige majstrov, tradične patrí aj Atletico Madrid. "Los Colchoneros" si udržali slovinského brankára Jana Oblaka. Po anabáze v Číne sa do tímu Diega Simeoneho vrátil belgický krídelník Yannick Carasco. Na bývalé pozície sa bude chcieť predrať FC Valencia, po prvej šestke poškuľujú aj baskické tímy Bilbao a San Sebastian. Nováčikmi súťaže sú Cadiz, Elche a Huesca, ktorá sa vrátila medzi elitu po ročnej prestávke.