Main Content

Bol to míľnik MONŠTRA! Na adresu Ronalda smerujú veľké komplimenty

streda, 9. september 2020 13:53 | Autor: TASR

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo | zdroj: TASR

Štokholm 9. septembra (TASR) - Portugalský futbalista Cristiano Ronaldo sa stal prvým Európanom, ktorý v reprezentácii pokoril 100-gólovú hranicu. Jubilejný presný zásah v národnom tíme zaznamenal v 45. minúte duelu A-divízie Ligy národov na pôde Švédska (2:0) exportnou strelou z priameho kopu. V druhom polčase pridal ďalší výstavný gól a katapultoval Portugalcov na čelo tabuľky 3. skupiny.

"Som šťastný, že sa mi podarilo prekonať 100-gólovú hranicu a že sme získali ďalšie tri body. K magickej méte som išiel krok za krokom. Nie som posadnutý rekordmi. Som presvedčený o tom, že prichádzajú prirodzenou cestou. Smutné je, že moje dva krásne góly nemohli priamo na štadióne sledovať fanúšikovia. Keď hrá človek pred prázdnymi tribúnami, pripadá si ako v cirkuse bez klaunov, alebo ako v záhrade bez kvetov. Mne osobne sa hrá veľmi dobre na ihriskách súperov, piskot domácich fanúšikov ma motivuje," uviedol Ronaldo pre akreditované médiá.

Viac gólov za reprezentáciu ako on dal iba Iránec Ali Daei, ktorý zaznamenal 109 presných zásahov. Ronaldo potreboval na prekonanie 100-gólovej hranice 165 zápasov. V drese Portugalska debutoval v roku 2003. Prvýkrát sa strelecky presadil na EURO 2004 proti Grécku (1:2). Až 84 gólov strelil v súťažných zápasoch, potreboval na to len 118 štartov. Aj všetkých deväť jeho hetrikov sa zrodilo v kvalifikačných dueloch, na MS alebo na ME.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo | zdroj: TASR

Výpočet exkluzívnych Ronaldových počinov je obrovský. Až 49 gólov za reprezentáciu dal po tridsiatke. Stačilo ma na to 47 zápasov a predstavuje to priemer 1,04 gólu na zápas. Skóroval na štyroch rôznych európskych šampionátoch a s 9 gólmi celkovo sa o prvenstvo delí s Michelom Platinim. Má úžasnú streleckú konzistenciu, ako jediný "rozvlnil sieť" na desiatich veľkých turnajoch v sérii (4x MS, 4x ME, Pohár konfederácií a finálový turnaj Ligy národov). Fantasticky vyznieva aj bilancia spôsobov jeho zakončení - 55 pravou nohou, 22 ľavou, 24 hlavičiek. Až 87 jeho gólov padlo v (55) víťazných zápasoch Portugalska, "navnivoč" vyšlo len 6 (v 6-ich) a 8 kusov v 6 dueloch viedlo k remíze.

Práve Švédsku (aj Litve) dal Ronaldo až 7 gólov, ale nezaháľal ani proti ďalším vyspelým súperom - Holandsko 4, Belgicko, Dánsku, Rusko a Švajčiarsko po 3. Po dva góly strelil napríklad Čechom, Ghane, Walesu, gól tiež strelil Argentíne a v roku 2006 aj Slovensku, keď v kvalifikácii MS v Lisabone zvýšil v 41. minúte na konečných 2:0.

Ronaldovi k utorkovému míľniku zablahoželali aj viacerí jeho bývalí spoluhráči z reprezentácie. "Sto gólov, to je číslo, ktoré môže dosiahnuť iba futbalový fenomén. Je to míľnik monštra," napísal na sociálnej sieti Deco. "Bola pre mňa obrovská česť hrať s tebou v národnom tíme. Si pýchou celého Portugalska," vzdal krajanovi hold Nuno Gomes.

Ronaldo, ktorý chýbal v úvodnom vystúpení obhajcov trofeje proti Chorvátsku pre infekciu v palci na nohe, po triumfe nad Švédskom vyzdvihol výkon celého tímu. "Som šťastný, že môžem hrať v jednom tíme s mladými chalanmi pod vedením skvelého trénera Fernanda Santosa. Proti Chorvátom ukázali, že majú veľký potenciál. Nikto nie je nenahraditeľný. Uvidíme, čo bude v najbližších rokoch. Momentálne si to však v reprezentácii užívam - individuálne aj kolektívne."

Portugalský kouč Santos označil za kľúčový moment faul švédskeho stredopoliara Gustava Svenssona, ktorý musel po druhej žltej a následnej červenej karte v 44. minúte predčasne opustiť ihrisko. "Vylúčenie výrazne ovplyvnilo ďalší priebeh zápasu. Myslím si, že naše víťazstvo je zaslúžené. Ak by sme lepšie kombinovali a rýchlejšie pracovali s loptou, o našom triumfe sme mohli rozhodnúť už skôr."