Main Content

Slovan má nielen druhé Horné Orešany, ale hlavne šancu: Treba prestať plakať a zomknúť sa!

utorok, 25. august 2020 15:06 | Autor: Filip Chudý

Ivan Kmotrík ml.
Ivan Kmotrík ml. | zdroj: TASR/Pavol Zachar

Hoci malo byť pre Slovan povinnosťou postúpiť cez Klaksvík, niekde sa stala chyba, ktorá ho z Ligy majstrov vykopla. Ešte však pohárová nádej žije!

Komentár Filipa Chudého

Futbalový klub ŠK Slovan Bratislava má za sebou jeden z najčudnejších týždňov svojej bohatej histórie. Ak by išlo všetko s kostolným poriadkom, dnes by sme rozoberali, aké šance by mal proti švajčiarskemu šampiónovi Young Boys Bern.

Sladká pomsta za to, čo „mladíci“ vyviedli „belasým“ v roku 2014 sa však konať nebude. Práve naopak, Švajčiari sa opäť môžu usmievať popod fúz. Pred šiestimi rokmi slovanistov prevalcovali v súčte 8:1 a ešte im aj urobili „skvelú“ reklamu legendárnym videom o Pasienkoch. Teraz zas majú prakticky isté 3. predkolo Ligy majstrov, keďže KÍ Klaksvík pre ich nebude súper.

Už dlho sme vedeli, že toto pohárové leto bude čudné, ale nepripúšťali sme si, že až takto absurdné. A to už pri prvej príležitosti na slovenský účet.

Zarezonovalo už to, keď Európska futbalová únia (UEFA) skontumovala zápas predkvalifikácie LM v neprospech kosovskej Drity. Preto Slovan nie je prvý klub, ktorý doplatil na koronavírusové problémy, a nie je ani posledný.

Treba povedať, že pravidlá boli určené vopred. UEFA ich spísala naozaj pomerne podrobne, ale aj tie majú evidentne trhlinu. Pre Slovan sa všetky negatívne alternatívy stretli naraz, preto nemohlo nasledovať nič iné, len kontumácia v jeho neprospech.

Každá krajina má svoje vlastné pravidlá, pričom slovenský majster si ich zrejme nenaštudoval do poslednej bodky už pred odletom. Ak by bol v tomto smere prezieravý, radšej by sa s odletom na Faerské ostrovy neponáhľal, hoc ho strašil možný vietor na letisku. Výprave mal už doma dať urobiť druhé testy, aby mal úplnú istotu. Potom by sa zrejme nestalo, že jeho fyzioterapeuta pozitívne testovali na pôde súpera. Mohlo to byť doma, letieť mohla „čistá“ výprava a hralo by sa už v stredu.

Samozrejme, celá lavína sa spustila už skôr, keď bol v Slovane pozitívne testovaný prvý hráč. Jeho meno sa verejne nepotvrdilo, ale vylučovacou metódou nie je ťažké určiť o koho ide. Vladimír Weiss ml. po príchode do Slovana hovoril, že chce pomôcť v Lige majstrov. Žiaľ, vypálilo to takto. Slovan vypadol ešte skôr, ako stihol kopnúť do lopty, ba skoro rýchlejšie, ako vôbec skončil minulý ročník.

V každom prípade by bolo zaujímavé zistiť, ako sa nákaza dostala do belasej kabíny. A hlavne či náš majster (vedenie, realizačný tím, hráči) urobil naozaj všetko pri prevencii. Hoci odpoveď je asi zrejmá… Rada pre športovcov, ako sa vyhnúť možným komplikáciám je jednoduchá. Z domu na tréning a späť, žiadne podniky s vyššou koncentráciou ľudí a obmedziť kontakty s inými osobami na minimum.

Slovan argumentuje, že mal pripravených 35 „negatívnych“ futbalistov na zápas. Úrady na Faerských ostrovoch zas tým, že obe výpravy „belasých“ boli „pozitívne“. V iných krajinách by sa zrejme dalo hrať, lenže tu je podstatné, že podľa faerských pravidiel nie. A vnútroštátne zákony a nariadenia sú nad tými z dielne UEFA. Viď príklad zrušenej francúzskej ligy.

Komédia, hanba, blamáž, amaterizmus, nespravodlivosť, to sú asi najčastejšie skloňované slová. Treba povedať, že domáci klub chybu neurobil, aspoň nie je žiadna známa. Preto nebol dôvod ho trestať. Slovan sa síce všemožne snažil vyriešiť svoje problémy, ale koronavírus mal aj tak v oboch výberoch. Chyba v jeho radoch sa evidentne niekde stala a v klube si to musia vyhodnotiť. Pripomína to trochu situáciu z Horných Orešian, kde tiež „belasí“ dostali kontumačnú trojku a bolo po pohárových snoch.

Teraz však majú šancu na nápravu, keďže na nich čaká ešte Európska liga. Minulý rok im facka od Sutjesky pomohla, teraz by sa to mohlo zopakovať. Popravde, musel by sa stať veľký zázrak, aby sa Slovan dostal medzi kvarteto klubov, ktoré z majstrovskej časti milionárskej súťaže postúpia až do skupinovej fázy. Preto skôr mrzí len to, že „belasí“ hlúpo stratili opravný pokus, prišli o zaujímavé prémie a hlavne si ľahkým spôsobom aspoň o trochu nevylepšili koeficient a tým aj slovenskému futbalu.

UEFA nemohla prijať iné rozhodnutie v prípade kontumácie. Chybovala však v tom, keď nepredvídala, že niektorá krajina môže mať takto tvrdé nariadenia. Radšej sa mohlo hrať na neutrálnej pôde, aby sa rozhodlo športovou formou. A tiež nemala čakať s rozhodnutím tak dlho, kontumácia sa dala vyhlásiť hneď v sobotu ráno. Takto Slovan ani nemá poriadny čas sa odvolanie (bodaj by však uspel), resp. Klaksvík musí urýchlene ísť do Švajčiarska.

Ak by Slovan konal tak razantne, ako sa všetko snažil zachrániť z Faerských ostrovov, ešte dávno pred odletom, vôbec sa to nemuselo stať. Teraz je už zbytočné plakať nad rozliatym mliekom. Navyše je nehodné veľkosti klubu, aby sa prezentoval na štýl uplakaného decka, že prakticky všetko zvaľuje na druhú stranu a on je ten dokonalý. Hoci je tiež na zamyslenie, či je situácia naozaj taká vážna, ako ju berú úrady v tejto malej krajine. Je však zbytočné a hlúpe nepriamo obviňovať cudzí štát z toho, že to urobili naschvál a z vypočítavosti, to nie je Slovensko…

Treba sa skoncentrovať, využiť druhú šancu a postúpiť do skupiny Európskej ligy, čo by mal byť jasný cieľ. Potom už facka zo severského štátika bolieť nebude.