Main Content

Ligu majstrov si za miliardy nekúpiš: Treba pracovať ako Bayern Mníchov!

pondelok, 24. august 2020 12:38 | Autor: Filip Chudý

Bayern Mníchov víťazom Ligy majstrov
Bayern Mníchov víťazom Ligy majstrov | zdroj: TASR/AP

Finále Ligy majstrov sa skončilo spravodlivo, čiže víťazstvom tímu, ktorý si ušatú trofej najviac zaslúžil. Bayern je proste najlepší!

Komentár Filipa Chudého

V 11 zápasoch Ligy majstrov dosiahol Bayern Mníchov 11 víťazstiev so skóre 43:8. Dalo by sa teda povedať, že priemerne vyhral každý duel 4:1. Barcelona schytala debakel 8:2, Chelsea v súčte dvojzápasu 7:1, Lyon v semifinále dostal „trojku“, Tottenham prehral s Bavormi doma 7:2, na horúcej pôde CZ Belehrad to skončilo „šestkou“. Má ešte niekto pochybnosti, že by tohtoročný víťaz LM nebol zaslúžený?

Keď si k tomu pripočítame estetický dojem, ako napr. sa to robí v krasokorčuľovaní, vyznie triumf bavorského veľkoklubu o niečo veľkolepejšie. Nikto totiž nehral divácky atraktívnejší futbal, ktorý by mal v sebe zároveň „obojsmerné“ prvky futbalovej moderny. Bayern Mníchov v edícii 2020 je proste najzaslúženejší víťaz ušatej trofeje v novodobej ére súťaže, ba možno aj v celej histórii. Hoci to je už na diskusiu.

Kto by to pritom povedal začiatkom novembra 2019, keď ho Frankfurt vyprášil 5:1? Vtedy sa skôr polemizovalo o tom, či vôbec získa nemecký titul, keď bol priebežne štvrtý v tabuľke. V tom momente však prišiel rozhodujúci zlom sezóny, keď Niko Kovač dostal padáka a najprv ho iba dočasne nahradil pre menej zdatných futbalových fanúšikov akýsi asistent Hans-Dieter Flick.

A hoci sa spomínali medzi kandidátmi na uvoľnenú stoličku renomované svetové mená, vedenie klubu tentoraz nesiahlo po experimente typu Guardiola. Práve naopak, zvolilo nemeckú cestu, ktorá sa ukázala ako správna. Flick nielenže poznal dokonale situáciu v kabíne, ako dlhoročný asistent nemeckej reprezentácie mal vzťah aj s kostrou tímu. Kým pod Kovačom už bola pomaly na odstrel, populárny Hansi ju vrátil na piedestál.

Synonymom úspechu sa stal prerod Thomasa Müllera, ktorý bol hnacím hriadeľom nezastaviteľného nemeckého stroja. Pomaly zatracovaný brankár Manuel Neuer ukázal hlavne vo finále LM, aký je pre dosiahnutie úspechu podstatný. Jerome Boateng pod Flickom tiež potvrdil svoju dôležitosť. Joshua Kimmich bol najlepší prihrávač na góly a Leon Goretzka najdôležitejší hráč stredu poľa. K tomu si prirátajme výborných legionárov.

Nákup Alphonsa Daviesa sa stal najlepším svetovým prestupom nedávneho obdobia. Zvlášť, keď si to prepočítame na základný ukazovateľ cena/výkon. Ale najlepšou hráčskou voľbou v ostatných rokoch bol pre Bayern Robert Lewandowski. Získať zadarmo na najlukratívnejšiu pozíciu hrotového útočníka takéhoto strelca, to bol majstrovský ťah. Tu možno len odkázať organizátorom Zlatej lopty, aby ju pre rok 2020 aj tak udelili, pričom netreba ani hlasovanie, stačí ju odovzdať rovno do rúk tohto poľského kanoniera.

Paríž Saint-Germain skúsil vyhrať milionársku súťaž katarskými miliardami, pričom na radosť drvivej väčšiny futbalového sveta sa mu to nepodarilo. Sú proste veci, ktoré si za peniaze nekúpite. Treba však povedať, že Thomas Tuchel odviedol skvelú prácu a hráči PSG reálne o ušatú trofej bojovali. Objavili sa v ich hre nečakané prvky „šmýkania po zadku“, čo je chvályhodné, lenže skutočným veľkoklubom sa nestanete za deväť rokov… To si musíte prejsť úskaliami počas dlhých rokov a naučiť sa počas nich víťaziť.

Hoci skončená edícia Ligy majstrov bola zvláštna, mala svoje čaro a hlavne zaslúženého víťaza. Vďaka Bayernu sa nebude spomínať prevažne na korona ročník, ale na pravého šampióna. Tento klub funguje ako ukážkový príklad toho, ako sa má robiť profesionálny šport.