Main Content

Ohlasy po semifinále Bayern - Lyon: Finále bude vynikajúce, môže padnúť veľa gólov!

štvrtok, 20. august 2020 09:59 | Autor: TASR

Hans-Dieter Flick, Rudi Garcia
Hans-Dieter Flick, Rudi Garcia | zdroj: YouTube

Lisabon 20. augusta (TASR) - Futbalisti Bayernu Mníchov si aj po semifinálovom súboji udržali stopercentnú bilanciu v tohtosezónnej edícii Ligy majstrov a po triumfe 3:0 nad Olympique Lyon narazia v lisabonskom finále na ďalší francúzsky klub Paríž St. Germain.

Výsledok stredajšieho duelu však celkom nezodpovedá dianiu na trávniku a aj tréner nemeckého šampióna Hansi Flick upozornil, že zápas sa mohol vyvíjať úplne ináč, ak by súper premenil aspoň jednu zo svojich obrovských šancí v úvode.

"Lyon tvrdo bojoval a cestu k víťazstvu nám riadne sťažil. Proti Parížu St. Germain budeme musieť našu defenzívu zorganizovať ináč," priznal Flick. Jeho tím prežil v úvode dve veľké príležitosti súpera, Olympique sa mohol ujať vedenia v 4. minúte, no Memphis Depay z úniku trafil len bočnú sieť a následne Karl Ekambi namieril z ďalšej obrovskej šance do žrde.

 

"Hráči Lyonu nás vysoko napádali, boli veľmi agresívni, na začiatku zápasu nám nedali veľa priestoru. V úvode sme mali trochu šťastia, potom sme našli pôdu pod nohami," vyjadril sa Serge Gnabry, ktorý svojou drzou individuálnou akciou a parádnou strelou ľavačkou v 18. minúte nasmeroval Bayern k triumfu. Ďalší gól pridal v 33. minúte z dorážky zblízka, bol to jeho deviaty presný zásah v rovnakom počte zápasov LM.

"V prvých minútach sme sa trochu trápili. Môj gól prišiel v správnom čase a dodal nám sebavedomie," vyznal sa Gnabry, ktorého vyhlásili za Muža zápasu.

Mníchovčania už potom nepustili zápas z rúk, v druhom polčase kontrolovali priebeh a vytvorili si ďalšie šance na zvýšenie náskoku. V závere po centri Joshuu Kimmicha z priameho kopu spečatil skóre hlavou Robert Lewandowski. Poľský kanonier strelil 15. gól v tejto sezóne LM a celkovo už svoj 55. vo všetkých súťažiach. Bayern sa stal prvým tímom v histórii LM, ktorý vyhral prvých desať zápasov v ročníku a šancu má aj na jedenáste víťazstvo. To by bavorskému veľkoklubu vynieslo šiestu trofej v prestížnej súťaži.

"My sme Bayern Mníchov, nikto nás nevystraší. Prežívame skvelú sezónu a potrebujeme ju zakončiť triumfom v Lige majstrov," vyhlásil obranca Benjamin Pavard, ktorý sa vrátil do súťažného diania po pauze zavinenej zranením členka. V 82. minúte vystriedal Leona Goretzku.

"Splnil sa mi sen," vyhlásil kanadský tínedžer Alphonso Davies, ktorý si môže zahrať finále LM iba vo veku 19 rokov: "Čo sa viac si môžete priať? Je to úžasný pocit, všetci sme šťastní. O tomto sníva každý futbalista - hrať proti najlepším v Európe. Vyhrali sme všetko, čo sa dá, no stále sme hladní po ďalšom víťazstve."

Zverenci Hansiho Flicka sa nemohli spoliehať na drvivé rýchle výpady, ktorými trhali obranu FC Barcelona, Lyon ich svojou hrou donútil, aby neustále búšili do zorganizovanej obrany súpera. Naopak, sami museli čeliť nebezpečným protiútokom. Brankár Manuel Neuer musel niekoľkokrát zasiahnuť, aby zabránil gólu.

"Vieme, že v našom štýle hry je určitý element rizika. Obranu vysúvame veľmi vysoko, nie je ľahké to potom brániť. Náš výkon si však zanalyzujeme a proti Parížu sa pokúsime zahrať ešte lepšie," povedal stopér David Alaba.

Lyon dokázal v osemfinále vyradiť Juventus Turín a vo štvrťfinále Manchester City. Spoliehal sa pritom na prepracovaný herný systém, pevnú defenzívu a vysokú streleckú efektivitu. V semifinále ho však šťastena opustila. Kamerunský útočník Karl Toko Ekambi, ktorý dostal prednosť v útoku pred Moussom Dembelem, spálil dve obrovské šance. "Mali sme si v tomto zápase počínať lepšie, dať góly - ja sám som mohol otvoriť skóre. Nepadlo nám to tam, naše šance sme nepremenili, čelili sme skvelému brankárovi," smutne konštatoval Ekambi.

Podľa neho hráči Bayernu ukázali svoju silu: "Nemyslím si však, že sú nezdolateľní. Pred zápasom sme vedeli, že majú fantastické mužstvo a že musíme podať výkon na hranici možností, ak chceme uspieť, no to sa nám nepodarilo. Neurobili sme veci, ktoré sme potrebovali k víťazstvu." Tréner Olymoique Rudi Garcia vo svojom pozápasovom hodnotení spomenul, že výsledok 0:3 je pre jeho tím "nesmierne krutý," no priznal, že mužstvu chýbal "zabijácky" inštinkt. "Aj keď sme hrdí na našu tohtosezónnu jazdu a aj náš výkon, v prvom rade je to pre nás sklamanie. Veľmi sme túžili po postupe do finále, verili sme v to a išli sme za tým, čo zápas demonštroval. Ak by sme sa dostali do vedenia, alebo aspoň znížili na 1:2, mohol to byť iný zápas. Aj keď bol Bayern jasný favorit, myslím si, že je veľmi šťastný, že nás zdolal," povedal Garcia.

Aj on zdôraznil, že ak by Depay či Ekambi premenili svoje príležitosti v úvode, priebeh duelu by sa dramaticky zmenil: "Chýbalo nám štastie pri našich dvoch najväčších šanciach. Mohli sme viesť, namiesto toho sme prehrávali, keď sme mali možnosť uvidieť trochu z Gnabryho geniality. Asi na nás doľahol pocit akejsi nespravodlivosti. Po strate lopty sme inkasovali druhý gól a za stavu 0:2 to už bolo pre nás ťažké."

Mníchovčania ovplývajú sebavedomím, po reštarte vyhrali všetky svoje zápasy, ťahajú sériu 20 súťažných víťazstiev v sérii. Po vybojovaní titulu v Bundeslige a Nemeckom pohári majú šancu na zisk tretej trofeje v pandémiou poznačenej sezóne. "Veľmi sme chceli postúpiť do finále. Nasledujúci zápas bude rozhodujúci faktor, či sa nám podarí získať vytúžené treble," poznamenal Gnabry. Boj o prestížnu trofej sa bude v Lisabone na Estádio do Sport Lisboa e Benfica hrať v nedeľu 23. augusta o 21.00 SELČ.

"Vieme, že PSG má vo svojom strede viacerých rýchlych hráčov," citovala Flicka agentúra AFP: "Paríž má fantastický tím, ktorý si tvrdo vybojoval postup do semifinále a následne dosiahol aj finále. Poznáme jeho silu, no takisto vieme, že naša najväčšia zbraň je dostať súpera pod tlak." Podľa brankára a kapitána Bayernu Manuela Neuera sa stretnú vo finále dva superkluby: "Bude to výborný zápas. Paríž má útok nabitý veľkými menami. V zápasoch PSG a Bayernu vždy padá mnoho gólov. Fanúšikovia sa majú na čo tešiť."