Main Content

Ohlasy po semifinále PSG - Lipsko: Paríž postúpil absolútne zaslúžene

streda, 19. august 2020 09:19 | Autor: TASR

Thomas Tuchel, Julian Nagelsmann
Thomas Tuchel, Julian Nagelsmann | zdroj: YouTube

Lisabon 19. augusta (TASR) - Tréner futbalistov Paríža St. Germain Thomas Tuchel po historickom postupe do finále Ligy majstrov nešetril komplimentmi. Semifinálové víťazstvo 3:0 nad RB Lipsko v Lisabone označil za dielo celého kolektívu, pričom vyzdvihol prínos útočného tria Angel Di Maria, Kylian Mbappe, Neymar. Francúzky šampión je v poradí 41. tím, ktorý si zahrá o najcennejšiu európsku trofej.

V nedeľňajšom finálovom dueli nastúpi o 21.00 h v portugalskej metropole proti víťazovi stredajšieho súboja medzi Bayernom Mníchov a Olympique Lyon.

PSG predviedol v prvom polčase proti Lipsku prvoakostný tímový výkon ozdobený galapredstavením Neymara. Brazílčan hral s veľkou chuťou a hýril aktivitou, už v úvode zápasu trafil žrď. Hráči Lipska si s nim nevedeli rady, okopávali ho a viaceré nedovolené zákroky volali po žltej karte, no zostali bez napomínania. V 13. minúte po faule na Neymara si Marquinhos ideálne načasoval výskok na center Di Mariu a poslal Paríž do vedenia. Pri druhom góle Neymar parádnou pätičkou nezištne prihral Di Mariovi, ktorý sa po kartovom treste vrátil do základnej jedenástky a bol pri všetkých troch presných zásahoch. Neymar zaujal aj lišiacky zahratým priamym kopom. Namiesto očakávaného centra ohrozil Pétra Gulácsiho strelou z diaľky a maďarského reprezentanta zachránila bránková konštrukcia.

"Veľká devíza Neymara, Mbappeho i Di Mariu je obrovské zrýchlenie s loptou a proti Lipsku sme ju naplno využili. Zostali sme verní nášmu útočnému štýlu hry. Snažili sme sa kontrolovať stred poľa a protiútoky Lipska eliminovať už v zárodku. Ukázali sme veľký hlad po futbale, na chlapcoch som videl veľké odhodlanie," pochvaľoval si tréner Tuchel, ktorý priznal, že pred začiatkom zápasu cítil tlak. "Nebolo to jednoduché, no našťastie mám v tíme hráčov, ktorí sú odolní a dokážu uniesť ťarchu náročných zápasov. Počkáme si na nášho finálového súpera, Bayern Mníchov je proti Lyonu veľký favorit. V nedeľu to každopádne bude najväčšia výzva v mojej trénerskej kariére," dodal nemecký kouč.

PSG mal po príchode katarských majiteľov v Lige majstrov tie najvyššie ambície, milionárska súťaž však bola pre neho dlho zakliata. V predchádzajúcich troch ročníkoch vypadol v osemfinále, štyrikrát predtým skončil vo štvrťfinále. V sezóne 2016/2017 mu na postup cez FC Barcelona nestačilo ani domáce víťazstvo 4:0. Na Camp Nou totiž po zbabranom závere utŕžil debakel 1:6. Triumf Kataláncov vtedy režíroval Neymar.

"Som veľmi šťastný, že sa nám konečne podarilo prelomiť kliatbu a prvýkrát v histórii postúpiť do finále Ligy majstrov. Tvrdo sme pracovali, aby sme dosiahli tento úspech. Teraz chceme ešte viac, snívame o zisku cennej trofeje," zdôraznil Di Maria. Doteraz posledné francúzske mužstvo, ktoré hralo vo finále Ligy majstrov, bolo v roku 2004 AS Monaco.

Mbappeho by potešilo, keby Lyon v semifinále vyradil Bayern: "Určite by som radšej privítal čisto francúzske finále. Ak to bude Bayern, očakávam mimoriadne ťažký zápas. Po hrozivo vyzerajúcom zranení, ktoré som utrpel vo finále Francúzskeho pohára proti St. Etienne, som sa obával predčasného konca sezóny. Po zápase som celú noc plakal, ráno som si však povedal, že musím urobiť všetko pre to, aby som sa zotavil a mohol ešte v tejto sezóne nastúpiť v Lige majstrov. Hovoril som si, že Paríž ma môže ešte potrebovať. Som veľmi rád, že som pomohol tímu vo štvrťfinále proti Atalante Bergamo i v semifinále proti Lipsku."

Nemecký tím zanechal na finálovom turnaji Ligy majstrov sympatický dojem, vo štvrťfinále vyradil Atletico Madrid, no v konfrontácii s PSG sa ukázala väčšia kvalita kádra francúzskeho majstra. "Paríž postúpil do finále absolútne zaslúžene. Nie sme prvý ani posledný tím, ktorému sa nepodarilo zastaviť a ustrážiť Neymara. Začali sme dobre, v prvých 12 minútach sme tam mali niekoľko dobrých situácií. Po druhom inkasovanom góle bolo už veľmi ťažké zmobilizovať sa, pretože Paríž disponuje veľkou kvalitou. Pre náš mladý tím to však bola skvelá sezóna," uviedol tréner Lipska Julian Nagelsmann.