Main Content

KOMENTÁR: Bayern historicky ponížil Barcelonu. Na trávniku ukázal, že je štvornásobne lepší

sobota, 15. august 2020 13:44 | Autor: Filip Chudý

FC Barcelona - Bayern Mníchov
FC Barcelona - Bayern Mníchov | zdroj: TASR/AP

Kto nevidel demontáž Barcelony v podaní mníchovského Bayernu, ten môže ľutovať. Premeškal totiž jeden z historických momentov futbalu.

Komentár Filipa Chudého

V treťom štvrťfinále Ligy majstrov sme boli svedkami jedného z najvýznamnejších momentov sezóny, ktorý sa zapíše do histórie futbalu. Stretli sa dvaja giganti, ktorí spolu s Realom Madrid tvoria trio najkvalitnejších a najúspešnejších klubov súčasnosti. Najlepšie o tom hovoria ich koeficienty. Samozrejme, keby sme brali ako súčasnosť len dnešný deň, FC Barcelona by nebola ani v top 10.

Sú stretnutia, na ktoré si každý spomenie aj po niekoľkých rokoch, pričom toto medzi ne rozhodne patriť bude. Dokonca môže byť úplne najslávnejšie v kategórii devastačných na klubovej úrovni. Rovnať sa mu môže už len slávny výsledok zo semifinále MS Brazília – Nemecko 1:7. Keď sa na to pozrieme zo slovenského pohľadu, už aj hráči Barcelony ochutnali „púchovskú medicínu“ a vtipy typu aký je rozdiel medzi nimi a bicyklom…

Prečo vyhral Bayern Mníchov 8:2? Pretože ukázal, že je momentálne štvornásobne lepší! Hráčsky, trénersky, funkcionársky i systémovo. A to si dovolíme povedať, že katalánsky zástupca môže byť rád, že to bolo „len“ osem. Bavori pritom ani nepodali nejaký výnimočný výkon, len ukázali svoj vysoký štandard, kým Barcelona neukázala nič.

Najväčší rozdiel bol v tom, že Bayern mal plán a ochotu hrať, kým Barcelona nemala z toho ani jedno. Počet nabehaných kilometrov a reč tela hráčov hovorili za všetko. Nemecký šampión jazdil a jeho futbalisti získavali jednu loptu za druhou. Hráči španielskeho vicemajstra sa po ihrisku neraz len prechádzali. Keď si pozriete ešte raz góly a nezameriate sa na hráčov Bayernu, ale Barcelončanov, uvidíte ten rozdiel.

Všetci stredopoliari Barcelony by si zaslúžili okamžitého padáka, pretože ani neboli ochotní urobiť krok navyše. Pracovné inzeráty by si mali začať prezerať aj obrancovia, lebo skoro všetko robili zle, čo nie je hodné ani len hráčov slovenskej ligy. Messi by sa mal nad sebou tiež zamyslieť a minimálne vrátiť niekoľko miliónov z výplaty. Najlepším barcelonským hráčom na trávniku bol Luis Suárez. Paradoxne však piatkový duel potvrdil, že najlepšie roky má už za sebou. Nehovoríme, že má ísť preč, ako skúsený žolík sa totiž zíde. Ale ak tento Uruguajčan zostane aj naďalej jasným útočníkom číslo jeden, zlepšenie oproti tejto sezóne nepríde.

Barcelonský káder potrebuje nutnú prestavbu. Nie síce totálnu, ale niekoľko koliesok v stroji sa musí vymeniť. Otázkou však je, či sa trafia do posíl, pretože to je vec, s ktorou majú už dlhodobé problémy. A nech si každý odpovie sám, či za to môže neschopný manažment, alebo problémová kabína.

Pozornosť si však zaslúžia predovšetkým víťazi. Bayern mal tiež horšie obdobie, ale vedenie siahlo po domácom trénerovi, pričom sa parádne trafilo. Hansi Flick dokonale poznal kostru tímu z reprezentácie a stavil na ňu, hoci niektorí hráči už boli na odstrel. Hlavne prerod Thomasa Müllera bol kľúčový, pretože zrazu si všetko na ihrisku sadlo.

Tiež sa prejavila výborná práca na prestupovom trhu. Tu treba zdôrazniť, že Bayern je dlhodobo ekonomicky silný aj preto, že nerobí transferové hlúposti. Práve naopak, napr. nákup Alphonsa Daviesa z druhého konca sveta sa ukazuje ako famózny ťah.

Bayern Mníchov má proste (takmer) všetko, aby mohol vyhrať Ligu majstrov. Už pred týždňom sme uviedli, že je to hlavný favorit na ušatú trofej, preto sa nebudeme opakovať. Dodáme len jedno. Začínajú sa podobať kvalitou na tím Juppa Heynckesa z roku 2013, ktorý zatiaľ ako posledný získal pre Mníchovčanov najvzácnejšiu klubovú trofej. Vtedajší tím bol síce lepší a zaslúžene v milionárskej dominoval, ale terajší kráča v jeho stopách. Vyhráva dominantne, dá sa to pozerať a ešte máte aj pocit, že v prípade nutnosti majú plán B, C, D…