Main Content

Prestupy Messiho do a Škriniara z Interu Miláno? Futbalu by to prospelo

nedeľa, 2. august 2020 17:04 | Autor: Filip Chudý

Lionel Messi a Milan Škriniar
Lionel Messi a Milan Škriniar | zdroj: TASR/AP

Globálna i slovenská scéna rozoberá, či sa na nej nezrodí historický prestup. Nie je to vylúčené, no jeden z nich je oveľa reálnejší.

Komentár Filipa Chudého

Svetové médiá už niekoľko týždňov chrlia správy o tom, ktoré spájajú Lionela Messiho s prestupom do Interu Miláno, no a tiež tie, ktoré Milana Škriniara „posielajú“ z mesta módy preč. Nás môže tešiť, že aktuálne najdrahší slovenský futbalista je aspoň trochu zakomponovaný do letnej prestupovej bomby, ktorá však zrejme aj tak nevybuchne.

Vie si totiž niekto predstaviť, že Messi opustí Barcelonu? Zrejme ani tréner Milánčanov Antonio Conte nie je tak zaslepený, že by tomu aspoň trochu reálne veril, preto tieto témy hneď odbíja. Treba však povedať, že ak tento Argentínčan niekedy katalánsky veľkoklub počas produktívnej časti kariéry opustí (nemyslíme teda platenú „dovolenku“ napr. v Katare…), bude to zrejme počas najbližšieho roka a najskôr toto leto.

Ako je známe, Messi má zmluvu do konca budúcej sezóny. Inak povedané, už v zime sa môže hocikomu upísať a nepotrebuje na to ani súhlas súčasného zamestnávateľa. Hovorí sa však tiež o tom, že má v zmluve takú klauzulu, vďaka ktorej môže odísť na konci ľubovoľnej sezóny počas trvania kontraktu a za podmienok, ktoré určí on sám.

Nielen barcelonské vrabce čvirikajú nahlas o tom, že Messi má problém so súčasným vedením klubu a nepáči sa mu ani tréner Quique Setién, čo iba nahráva špekuláciám. Reči sa však hovoria a chlieb sa je. Messi si dobre uvedomuje, že už asi nemá vek na to, aby išiel skúšať nový projekt bez prípadnej ujmy na imidži, a Barca zas vie, že o svojho najlepšieho hráča nemôže prísť. Najpravdepodobnejšie je to, že Messi si vydupe novú vylepšenú zmluvu aj trénera a život pobeží ďalej.

Nie je to prvýkrát, čo mal problém s nadriadeným, stačí sa pozrieť aj do minulosti v argentínskej reprezentácii. Až sa núka otázka, či náhodou nie je problémom skôr Messi a jeho partie…?

Je to bez debaty výborný futbalista, jeden z najlepších v histórii, ale ak sa mu niečo právom vyčíta (okrem opakujúcich sa neúspechov s reprezentáciou), je to fakt, že nevyšiel z komfortnej zóny. V Barcelone sa má ako v bavlnke, všetko sa mu podriaďuje, ale na to, aby bol viac rešpektovaný, potreboval by sa presadiť aj inde. To napr. Cristianovi Ronaldovi nechýba, ovládol už tri ligy a uspel aj s národným tímom.

Z toho teda vyplýva, že pre futbal ako celok by bolo dobrou správou, keby Messi išiel do Interu Miláno. Opäť by sme mali ich priamy súboj s Ronaldom, pričom sám by mohol ukázať, že je schopný byť takým fenoménom, akým je v Barcelone, aj v inom klube.

Ako čerstvo naznačil tréner Conte, talianskeho vicemajstra čakajú v lete značné zmeny. Inter síce skončil opticky len bod za Juventusom, ale ten mal reálne ligu dávno ovládnutú a žiaden skutočný súboj o titul nebol. Príchod Messiho by bol síce obrovskou bombou a vzpruhou pre čerstvého vicemajstra, ale už to zrejme bude bez Škriniara.

Ak bol slovenský stopér dlhodobo nepredajný, v dohrávke po korone sa ukázalo, že je už nahraditeľný, pričom reálne treba priznať, že niektoré jeho výkony v tomto období by nestačili ani vo Fortuna lige. Či to bolo spôsobené nečistou hlavou kvôli rečiam o prestupe, to je nepodstatné, hodnotí sa výkon.

Milánčania si dobre spočítali, že predávať treba ešte vtedy, kým je dopyt, pričom toto je možno naozaj posledné prestupové obdobie, kedy ho „strelia“ aspoň za tých 60 miliónov eur, hoci v minulosti mali chcieť aj viac. Pravdepodobne teda bude Inter Miláno v novej sezóne bez Škriniara a zrejme aj Messiho, hoci prestupy oboch by mohli pomôcť slovenskému, resp. svetovému futbalu. Nechajme sa prekvapiť.