Main Content

Súboj Ronaldo – Messi o Zlatú loptu zrušili: Môže za to láska k Mbappemu?

sobota, 25. júl 2020 16:43 | Autor: Filip Chudý

Ronaldo, Messi
Ronaldo, Messi | zdroj: TASR

Hoci sa futbalový svet opäť rozbehol, dlhoročný spor o najlepšieho hráča sveta sa tentoraz riešiť nebude. Dôvody však neobstoja.

Komentár Filipa Chudého

France Football oznámil, že Zlatú loptu tento rok neudelí, čo znamená, že prvýkrát od roku 1956 nespoznáme jej držiteľa. A zároveň premiérovo od roku 1995 nebudeme poznať meno najlepšieho svetového futbalistu roka. Na vysvetlenie, dovtedy túto najprestížnejšiu individuálnu cenu mohli získať len Európania.

Z novodobého hľadiska sa dá povedať, že tým ukončili dlhodobý a každý rok sa opakujúci duel Cristiano Ronaldo – Lionel Messi akoby bez boja. Nevýhoda je to pre Portugalčana, pretože nielenže má o jednu menej, ale je aj o niečo starší. Nehovoriac o tom, že pre rok 2020 bol k nej doteraz určite o kúsok bližšie vďaka onedlho potvrdenému titulu, pričom Argentínčan by mal šancu zvrátiť to už len v dohrávke Ligy majstrov.

Ak totiž zostane Barcelona bez trofeje, ani jej najväčší poklad by nemal legitímny nárok sa hlásiť k obhajobe. Hoci je pravdou, že Messi má k Zlatej lopte temer vždy už akoby automaticky najbližšie. Ostatní musia byť jasne lepší, aby mali aspoň šancu ho poraziť.

Nie vždy sa to však podarí, hlavne rok 2010 bije aj po dekáde stále do očí (Sneijder, Xavi, Iniesta) a tiež jeho triumf v roku 2019 sa neberie ako úplne oprávnený. Virgil van Dijk zaostal len o sedem bodov, ale tváril sa na vyhlasovaní veľavravne, čo si o tom myslí… Zvyšné štyri sú nespochybniteľné, ako aj Ronaldových päť, hoci minimálne on sám zrejme doteraz krúti nechápavo hlavou nad udeľovaním v roku 2018. Vtedy ich nadvládu prekonal Luka Modrič, ale víťazstvo v Lige majstrov vystrieľal Realu na rozlúčku práve Ronaldo…

Organizátori ankety ako dôvod zrušenia uviedli to, že hráči nemali kvôli známej situácii rovnaké podmienky. Hneď sa však ponúka protiotázka – a kedy všetci na celom svete mali? Veď aj v minulosti zúrili vo svete choroby, vojny a ďalšie pliagy, ktoré prerušovali futbalové súťaže, ale anketa išla veselo ďalej.

Keď sa na to pozrieme reálne, v súčasnosti Zlatú loptu môže vyhrať iba niekto z veľkoklubu a top ligy. Lenže všetci hrajú, resp. už aj dohrali, takže argument o rovnosti šancí je neopodstatnený. Výnimkou je iba francúzska liga, tamojšie poháre sa dohrajú, ale francúzskemu magazínu to asi stačí… Dokonca si dovolíme povedať, že kvôli Neymarovi by to nerušili, ale Kylian Mbappe je už ich chlapec…

Ide síce o výnimočný svetový talent, ktorý, ak sa mu nič vážne nestane, raz iste Zlatú loptu vyhrá, ale ešte na ňu nemá nárok, nech by sa aj Ligue 1 dohrala. Dokonca možno povedať, že opäť by išlo o súboj Ronaldo – Messi. Veď kto iný?

Najlepším hráčom anglickej ligy podľa novinárov je Jordan Henderson, ale ten je od najjagavejšej individuálnej futbalovej trofeje vzdialený oveľa viac ako Mbappe. Robert Lewandowski by si síce Zlatú loptu zaslúžil, veď je už dlhodobo najlepším hrotovým útočníkom sveta, čo platí aj v tomto roku, lenže je to Poliak… Čo tým myslíme, pozrite si v jeho umiestneniach počas minulých rokov. Najlepších hráčov top 5 líg sme si teda vymenovali, zvyšok síce môže miešať karty na popredných miestach, ale nie v hre o víťazstvo.

Futbalový svet bude teda zbytočne ochudobnený o držiteľa Zlatej lopty 2020. A to viac-menej len preto, že Francúzi si predčasne odpískali vlastnú ligu… Áno, Mbappe by mohol byť teoreticky v top 3, ale z historického hľadiska aj tak každého zaujíma len víťaz.

Svetové médiá síce už v máji informovali, že FIFA zrušila svoju anketu The Best, ktorú pompézne udeľuje od roku 2016, ale oficiálne to ešte nezaznelo. Pritom z marketingového hľadiska by pre svetovú asociáciu bolo ideálne využiť situáciu, že prestížnejšia cena sa tento rok neudelí, čiže ich by bola jednotkou. Počkajme si však.

V každom prípade je chybou, keď sa hrá a futbalová verejnosť nebude poznať svojho kráľa. Keby išlo o šport ako celok, dával by argument o rovnosti šancí logiku, veď zimné športy stihli skoro celú sezónu, kým letné tú svoju prakticky nemajú. Vo futbale to však neobstojí.