Main Content

Liga majstrov - semifinále: Bayern vyhral v Lyone 3:0, po 9 rokoch ide do finále

streda, 28. apríl 2010 07:24 | Autor: TASR

Liga majstrov - semifinále: Bayern vyhral v Lyone 3:0, po 9 rokoch ide do finále
Liga majstrov - semifinále: Bayern vyhral v Lyone 3:0, po 9 rokoch ide do finále | zdroj: SITA

Bayern Mníchov sa stal prvým finalistom tohtosezónnej edície futbalovej Ligy majstrov. Dvadsaťjedenásobný nemecký ligový šampión zvíťazil v utorňajšom odvetnom semifinálovom dueli európskeho pohára číslo jeden na ihrisku francúzskeho tímu Olympique Lyon jednoznačne 3:0 (1:0) a nadviazal na triumf 1:0 spred týždňa z Allianz Areny.

Hrdinom stretnutia sa stal chorvátsky útočník Ivica Olič, autor hetriku. "Bol to najkrajší zápas mojej kariéry. Ani nemôžem nájsť tie správne slová na vyjadrenie toho, aký som teraz šťastný,“ povedal 30-ročný zakončovateľ Olič. Ten pri svojich dvoch góloch v druhom dejstve využil aj fakt, že Lyon musel od 59. min dohrávať bez vylúčeného brazílskeho stopéra Crisa. Bavori sa prebojovali do svojho ôsmeho finále LM, resp. EPM, prvého po deviatich rokoch, keď sa v sezóne 2000/2001 napokon tešili zo zisku "ušatej“ trofeje.


"Die Roten" sa vo finále aktuálnej sezóny Ligy majstrov 2009/2010, ktoré je na programe v sobotu 22. mája na Štadióne Santiaga Bernabéua v Madride, pokúsia o piate celkové víťazstvo v najprestížnejšej kontinentálnej klubovej pohárovej súťaži. Okrem roku 2001 sa Mníchovčania radovali trikrát v rade v 70-tych rokoch (1974 - 1976). Súperom zverencov holandského trénera Louisa van Gaala v madridskom rozhodujúcom dueli o cennú trofej bude jeden z dvojice FC Barcelona (Šp.) - Inter Miláno (Tal.).


"Osobne by som uprednostňoval súboj proti Interu. V tom prípade by som sa na tlačovej konferencii mohol stretnúť s mojím priateľom Josém Mourinhom,“ vyhlásil holandský tréner Bayernu a pokračoval: "Prvý deň v tejto funkcii som povedal, že Barcelona má najlepší tím na svete a v deviatich z desiatich prípadov nás zdolá. Ale stále je tam možnosť, že jeden duel vyhráme my.“ Na margo utorňajšej semifinálovej odvety Van Gaal vyhlásil: "Odohrali sme skvelý zápas. Bolo nás plné ihrisko, veľmi dobre sme sa pohybovali. Ak budeme hrať takto aj naďalej, bude veľmi ťažké zdolať nás.“


Van Gaal sa už radoval z trofeje v Lige majstrov, a to pred 15 rokmi na lavičke Ajaxu Amsterdam po triumfe nad AC Miláno (1:0). S holandským tímom sa dostal do finále aj v nasledujúcej sezóne, proti Juventusu Turín však už neuspel (1:1 po predĺžení, na pok. kopy 2:4). S dvoma rôznymi mužstvami dosiaľ uspeli len Ernst Happel (Feyenoord Rotterdam 1970, Hamburger SV 1983) a Ottmar Hitzfeld (Borussia Dortmund 1997 a práve Bayern v roku 2001). Stále má takúto šancu aj kouč Interu Miláno José Mourinho (FC Porto 2004).


Z aktuálneho kádra Bayernu pozná chuť celkového triumfu v LM len holandský stredopoliar Mark van Bommel, ktorý sa tešil v roku 2006 v drese možného finálového súpera Bavorov - FC Barcelona. Nemecko sa dočkalo finalistu Ligy majstrov po ôsmich rokoch, naposledy sa takto ďaleko dostal v sezóne 2001/2002 Bayer Leverkusen. Bavori môžu počas dvoch týždňov budúceho mesiaca oslavovať až trikrát: 8. mája je koniec najvyššej domácej dlhodobej súťaže, v ktorej majú po víkendovom zaváhaní s Borussiou Mönchengladbach (1:1) na čele tabuľky rovnaký počet bodov ako Schalke, 15. mája si zahrajú berlínske finále DFB-Pokalu proti Werderu Brémy a 22. mája sa uskutoční rozhodujúci súboj Ligy šampiónov v Madride.


Francúzsky Olympique Lyon dosiahol už postupom do semifinále Ligy šampiónov svoje historické maximum v tejto súťaži, napokon ho však nedokázal ešte vylepšiť. "Les Gones“ sa nestali jubilejným stým mužstvom, ktoré by hralo vo finále niektorého z európskych pohárov. Lyon prehral v aktuálnom ročníku LM na domácej pôde prvý duel, doteraz mal bilanciu 5 víťazstiev a jedna remíza. Olympique v osemfinále vyradil favorizovaný Real Madrid, v ďalšej fáze prešiel cez Girondins Bordeaux, no nemecký veľkoklub bol jednoznačne nad jeho sily. "Musím pogratulovať súperovi, ktorý nás prevýšil vo viacerých smeroch. Ich fyzický štýl hry bol úžasný, stále boli v tempe. Na to, aby sme takýto Bayern zdolali, by sme museli odohrať jeden perfektný zápas, čo sa nám nepodarilo. Snažili sme sa vyvinúť tlak na súperovu defenzívu, boli sme však splašení a príliš rýchlo sme sa zbavovali lopty,“ skonštatoval po stretnutí tréner zdolaného mužstva Claude Puel. Podľa neho duel dosť ovplyvnilo vylúčenie Crisa tesne pred uplynutím hodiny hry. “Tento okamih ukončil akékoľvek naše šance na zvrat, presadiť sa potom proti takému kvalitnému mužstvu bolo prakticky nemožné. V utorok večer sa pre nás skončilo jedno veľké dobrodružstvo,“ dodal francúzsky kouč.




Olympique Lyon (Fr.) - Bayern Mníchov (Nem.) 0:3 (0:1)

prvý zápas 0:1, do finále Ligy majstrov 2009/2010 postupuje Bayern Mníchov


Góly:
26., 67. a 77. Olič, ŽK: 23. Gonalons, 59. Cris - 25. Hamit Altintop, ČK: 59. Cris (Olympique) po 2. ŽK, rozhodoval: Massimo Busacca (Švajč.), 43 051 divákov

Zostavy:
Lyon: Lloris - Réveillére, Cris, Boumsong, Aly Cissokho (46. Gomis) - Gonalons, Makoun - S. Govou, Delgado (68. M. Pjanič), Michel Bastos - Lisandro López (79. Ederson)
Bayern: Butt - Lahm, Van Buyten (46. Demichelis), Badstuber, Contento - Schweinsteiger (78. Alaba), Van Bommel - Robben (76. M. Klose), Hamit Altintop - T. Müller, Olič

Bayern mohol mať raketový nástup do utorňajšej odvety, po chybe Crisa a centri Oliča však v 2. min netrafil v stopercentnej šanci T. Müller. Hostia boli aktívnejším mužstvom, tím trénera Clauda Puela sa nedokázal dostať do tempa a hrozil len zo štandardných situácií. Nemecký klub predvádzal vyzretý výkon a napriek náskoku z prvého stretnutia bol aktívny aj smerom dopredu. To sa Mníchovčanom vyplatilo v 26. min, keď si Müller narazil loptu s Robbenom a na päťke našiel Oliča, ktorý z otočky bez problémov prekonal Llorisa. Pre chorvátskeho kanoniera to bol piaty presný zásah v tejto sezóne Ligy majstrov. Po polhodine hry mohol vyrovnať Michel Bastos a vykresať pre domácich nádej na zvrat, no sám pred Buttom poslal svoj volej vedľa ľavej žrde.

Do druhého polčasu nastupoval Olympique s vedomím nutnosti streliť tri góly, no výborne hrajúci Bayern ho prakticky do ničoho nepustil. Naopak, stále hrozil a v 57. min len skvelý zákrok Llorisa zabránil prieniku druhej lopty do jeho siete po technickej strele Robbena. O prieniku Nemcov do finále definitívne rozhodla 59. min, keď videl domáci stopér a kapitán Cris v priebehu niekoľkých sekúnd dve žlté karty za faul, resp. nešportové správanie a následne z rúk švajčiarskeho hlavného rozhodcu Busaccu aj červenú. V 67. min strelil svoj druhý gól v zápase Olič, ktorý o desať minút neskôr skompletizoval hetrik a v tabuľke najlepších kanonierov sa posunul na 2. miesto na úroveň Cristiana Ronalda a o jeden presný zásah za osemgólového Lionela Messiho.