Main Content

Ideálna zostava sezóny Fortuna ligy: Belasá dominancia sa prejavila

nedeľa, 12. júl 2020 15:28 | Autor: Filip Chudý

ŠK Slovan Bratislava s majstrovským pohárom
ŠK Slovan Bratislava s majstrovským pohárom | zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Vo Fortuna lige jasne dominoval Slovan Bratislava a prevahu má aj v ideálnej jedenástke sezóny podľa Šport7.sk. Ktorí hráči sa do nej dostali?

Brankár

Dominik Holec (Žilina) – O post najlepšieho brankára tejto ligovej sezóny sa uchádzali dvaja Dominikovania. A hoci viac vychytaných núl mal Greif (13) ako Holec (11), už bývalý žilinský brankár si prakticky každú jednu musel zaslúžiť, kým slovanistická jednotka väčšinu dostala „zadarmo“, keďže naňho nič nebezpečné nešlo. Holec skoro v každom jednom stretnutí musel vyťahovať výborné zákroky. Neprekvapilo, že po ňom po známom konci v Žiline siahla Sparta Praha.

Obrancovia

Martin Králik (Žilina) – Mal výborný štart do sezóny. To mu dodalo sebavedomie a stal sa hlavným lídrom žlto-zelenej defenzívy. S jeho veľkým pričinením skončila Žilina druhá, hoci sezónu v jej drese nedokončil, keďže patril do skupiny „vyhodených“ hráčov. Dovtedy však hral prakticky stále a aj preto dostal vicemajster druhý najmenší počet gólov. Jeho nové pôsobisko ešte nebolo oznámené, hoci sa spájal s prestupom do Azerbajdžanu.

Myenty Abena (Slovan) – Pred sezónou prišiel z Trnavy, pričom po minulej sezóne sme napísali, že bol najlepším stopérom jarnej časti. Teraz vytvoril spolu s Božikovom najlepšie stopérske duo v lige. Keď hrali spolu, súperi časti ani nevystrelili na bránu. Dobrý je s loptou na nohe, veď má aj najlepšiu úspešnosť prihrávok (92,2 %), pričom ju aj umne vyváža, ale horšie je to v súbojoch. Hoci má tento Surinamčan dobrú postavu, a preto veľa ľudí o ňom tvrdí, že je to jeho silná stránka, je v nich však len priemerný. Potvrdzovala to Európska liga a tiež aj naša (úspešnosť na stopéra len 64,7 %).

Vasil Božikov (Slovan) – Aj v tejto sezóne bol základný pilier belasej defenzívy a jej najdôležitejší člen. V úspešnosti súbojov (75,6 %) je lepší len trnavský stopér Izuchukwu Anthony (77,1 %). No v tejto činnosti patrí tento bulharský stopér medzi úplne najlepších už dlhodobo. Na trávniku robí správne rozhodnutia, čo uľahčuje prácu aj jeho kolegom. Je lídrom, o čom svedčí aj kapitánska páska.

Vernom De Marco (Slovan) – V Slovane už bol na odstrel, na hosťovaní v Lechu Poznaň sa nepresadil a v úvode sezóny hrával skôr na béčko. Lenže práve tam si ho všimol Ján Kozák ml., ktorý ho po nástupe do funkcie inštaloval do zostavy. A hoci ako vyučený stopér na ľavom kraji obrany ofenzívne nebol silný, výrazne pomohol zlepšiť defenzívu. Bol to vlastne taký symbol prechodu slovanistov na pragmatický štýl futbalu, ktorý im priniesol v tejto sezóne úspech.

Stredopoliari

Osman Bukari (Trenčín) – Najproduktívnejším hráčom súťaže je síce jeho klubový kolega Gino van Kessel (6+12), ale Bukari je hneď za ním (10+7), pričom si dovolíme povedať, že výkonnosťou bol v tejto sezóne výrazne pred ním. Ghanský krídelník jazdil prakticky každý zápas, pričom využíval svoju rýchlosť. Bol pre svoje mužstvo mimoriadne prospešný, preto neprekvapuje, že je spájaný s prestupom, pričom sa spomína aj Sporting Lisabon.

Miroslav Káčer (Žilina) – Aj do tretice je v ideálnej zostave hráč Žiliny, ktorý jej už nepatrí, keďže dostal pre známe okolnosti ohľadom likvidácie klubu výpoveď. Káčer bol skutočným motorom hry šošonov. Jazdil medzi oboma pokutovými územiami a v tomto smere bol najlepší v lige. Pre Žilinu bude ťažšie nahraditeľný, čo sa ukázalo po jeho odchode. Jeho náhradníci sú síce talentovaní, ale nejaký čas potrvá, kým sa priblížia k jeho výkonnosti a hlavne hernej stabilite. Aj preto po ňom siahla Plzeň.

Ibrahim Rabiu (Slovan) Počas sezóny sa rozohral, až sa nakoniec stal najdôležitejším stredopoliarom „belasých“, podobne, ako to bolo počas jeho anabázy v Trenčíne. Dával hre majstra pečať. Ťažko mu bolo zobrať loptu, naopak, výborne ju rozohrával. Produktívny síce veľmi nebol (1+2), ale prednosti tohto Nigérijčana sú inde.

Zsolt Kalmár (Dunajská Streda)Hoci ho v tejto sezóne prenasledovali zranenia, stihol potvrdiť, že je najlepším a aj najdôležitejším hráčom Dunajskej Stredy. A hoci zabrali aj iní spoluhráči, pričom v každej časti ročníka to bol niekto iný, v konečnom súčte vyšiel najlepšie z nich tento maďarský reprezentant. Smerom dozadu sa síce nepretrhne, ale čím je bližšie k súperovej bráne s loptou na nohe, tým bol DAC nebezpečnejší.

Moha (Slovan) – Hoci tento marocký futbalista išiel medziročne výkonnostne nadol, čo dokresľujú aj čísla v produktivite, keď z 12+15 klesol na 6+7, nakoniec sa tesne do ideálnej zostavy pretlačil. Záverečná časť sezóny mu vyšla, keď mu pomohla konkurencia v mužstve. Keď je koncentrovaný na hru, na slovenských trávnikoch vyniká. Nie vždy je však hlavou v stretnutí, resp. nie vždy volí správne riešenia, keď namiesto efektivity chcel byť viac efektný.

Útočník

Andraž Šporar (Slovan) – Hoci sa zdržal v našej lige len počas jesennej časti, takmer určite obháji korunu pre najlepšieho strelca, keďže baráž by sa pre správnosť rátať nemala, aj keď sa bude. Smutnejšie je, že 12 strelených gólov je negatívny rekord histórie súťaže pri najlepšom strelcovi. Potreboval však na ne len 11 zápasov, keďže v ostatných dueloch oddychoval. Prezentoval sa hlavne veľkou úspešnosťou pri premieňaní šancí, čo je pri útočníkoch to najdôležitejšie.