Main Content

Proces reštartu NHL pokračuje napriek súčasným problémom

pondelok, 6. júl 2020 07:48 | Autor: TASR

NHL
NHL | zdroj: TASR

New York 6. júla (TASR) - Vedenie hokejovej súťaže NHL a Hráčska asociácia NHLPA dospeli v nedeľu k predbežnej dohode o tretej a štvrtej fáze reštartu sezóny.

Zástupca komisára NHL Bill Daly však zdôraznil, že strany naďalej rokujú o predĺžení kolektívnej zmluvy, ktorá je kľúčová v snahe o obnovenie zápasového diania po koronavírusovej pauze.

Protokoly týkajúce sa reštartu i kolektívna zmluva podliehajú schváleniu exekutívou NHLPA, ako aj hlasovaniu všetkých členov. Hlasovať sa nebude, kým sa nedokončí dokument Memorandum o porozumení, ktorý predchádza podpisu novej kolektívnej zmluvy. Dokumenty musí schváliť tiež Rada guvernérov NHL.

Momentálne prebieha v zámorí druhá fáza pred reštartom ligy. Hráči môžu v tréningových centrách svojich klubov dobrovoľne trénovať na ľade v malých skupinách, pričom pravidelne absolvujú testy na ochorenie COVID-19. Komisár NHL Gary Bettman už dávnejšie uviedol, že ani viacero pozitívnych testov medzi hráčmi nemusí nutne zmariť plány reštartu.

Podľa portálu TSN by sa tréningové kempy mohli začať 13. júla a tímy by mohli zamieriť do dvoch centralizovaných dejísk záveru sezóny v Edmontone a Toronte okolo 26. júla. Hrať by sa mohlo začať 1. augusta. V tretej fáze bude platiť limit 30 korčuliarov na ľade, brankárov sa obmedzenie nebude týkať. Do tretej fázy sa budú môcť zapojiť iba hráči, s ktorými sa bude počítať pri reštarte. Kluby musia dodať ich zoznamy do 9. júla, hokejisti majú právo odmietnuť svoju účasť bez sankcie. K hráčovi s pozitívnym testom na koronavírus sa v súvislosti s kolektívnou zmluvou bude pristupovať, ako keby utrpel "hokejové" zranenie.