Main Content

Liga majstrov: Pred dnešnou odvetou Olympique Lyon - Bayern Mníchov

utorok, 27. apríl 2010 13:56 | Autor: TASR

Liga majstrov: Pred dnešnou odvetou Olympique Lyon - Bayern Mníchov
Liga majstrov: Pred dnešnou odvetou Olympique Lyon - Bayern Mníchov | zdroj: SITA

Futbalisti Olympique Lyon sa pokúsia vylepšiť si svoje historické dosiahnuté maximum v Lige majstrov a postúpiť až do finále európskeho pohára číslo jeden.

V ceste im stojí nemecký veľkoklub Bayern Mníchov, ktorý pred týždňom zvíťazil v Allianz Arene v prvom dueli semifinále nad svojím súperom najtesnejším rozdielom 1:0, hoci od 37. min dohrával bez vylúčeného Francka Ribéryho.

Olympique Lyon (Fr.) - Bayern Mníchov (Nem.), prvý zápas: 0:1, dnes rozhoduje: Massimo Busacca (Švajč.)

Deväť minút po zmene strán sa však sily na ihrisku po nútenom odchode Jérémyho Toulalana vyrovnali a o všetkom napokon rozhodla v 69. min tečovaná strela z kopačky Arjena Robbena. Druhú semifinálovú dvojičku tvoria úradujúci šampión tejto súťaže FC Barcelona a taliansky veľkoklub Inter Miláno, ktorý si v prvom vzájomnom stretnutí poradil s "blaugranas“ výsledkom 3:1. Finálový súboj tohtosezónnej edície najprestížnejšej klubovej pohárovej súťaže "starého kontinentu" je na programe v sobotu 22. mája na Štadióne Santiaga Bernabéua v Madride.

"Les Gones", ako prezývajú hráčov najúspešnejšieho francúzskeho mužstva 21. storočia, budú musieť na úspech predviesť iný výkon ako v Bavorsku, čo si uvedomuje aj argentínsky kanonier Olympique Lisandro López. "Musíme zmeniť svoj prístup, našu mentalitu. V prvom stretnutí sme hrali príliš defenzívne. Musíme myslieť pozitívne a trochu pozmeniť aj taktiku, ak chceme postúpiť do finále,“ zhodnotil kanonier Lyonu. Podľa neho by si mali jeho spoluhráči vziať príklad z výkonu tímu v odvetnom dueli osemfinále LM 2009/2010 proti Realu Madrid, keď na San Bernabéu remizovali 1:1 a vyradili favorizovaný "biely balet“. V prvom stretnutí na domácej pôde triumfovali Francúzi 1:0. "Raz sme už prešli cez favorita, tak prečo by sa nám to nemohlo podariť znovu. Vtedy v Madride sme všetci veľmi chceli postúpiť, a to rozhodlo, dodal Lisandro López. Jeho kouč Claude Puel si myslí, že situácia, pri ktorej musia jeho zverenci dobiehať náskok súpera, je pre nich priaznivá: "Preferujem takéto zápasy. Keď moje mužstvo musí zvíťaziť, vie hrať oveľa lepšie. Vyhovuje nám byť pod tlakom.“

Obaja kormidelníci sa budú musieť v utorňajšej odvete zaobísť bez niekoľkých svojich opôr. Pre disciplinárne tresty za žlté či červené karty bude chýbať až trojica futbalistov - na domácej strane defenzívny štít Jérémy Toulalan a u hostí špílmacher Franck Ribéry i Danijel Pranjič. Navyše, ani jednému táboru sa nevyhli nepríjemné zranenia. Mimo hry je stopér Lyonu Mathieu Bodmer, otázne sú tiež štarty ďalších dvoch stredných obrancov Jeana-Alaina Boumsonga a Crisa, obaja však urobia všetko pre to, aby sa stihli dať do poriadku. Zhodou okolností aj nemecký súper má najväčšie starosti so zložením stredu obrany. V nezvládnutom víkendovom ligovom dueli proti Borussii Mönchengladbach (1:1) sa zranili Martin Demichelis a Daniel van Buyten. Prvý menovaný má problémy s lýtkovým svalom, belgický obranca musel predčasne opustiť ihrisko v priebehu druhého polčasu pre silno nakopnuté stehno. "Vôbec som nemohol stúpiť na nohu, deň po zápase to bolo dokonca ešte horšie. Nie som si istý, či sa stihnem zotaviť včas pred utorňajším zápasom,“ skonštatoval Van Buyten. Pravdepodobnejší je štart Demichelisa, ktorému by mohli robiť v stopérskej dvojici partnera ukrajinský univerzál Anatolij Tymoščuk či Holger Badstuber. Päťdesiatosemročného holandského lodivoda Bayernu Louisa van Gaala môže tešiť fakt, že do zostavy sa mu vráti jeho krajan a dispečer stredu poľa Mark van Bommel, ktorý musel vynechať prvé stretnutie pre karty.

Van Gaal sa už radoval z "ušatej trofeje", a to pred 15 rokmi na lavičke Ajaxu Amsterdam. S dvoma rôznymi mužstvami dosiaľ uspeli len Ernst Happel (Feyenoord Rotterdam 1970, Hamburger SV 1983) a Ottmar Hitzfeld (Borussia Dortmund 1997 a práve Bayern v roku 2001). Aktuálne má takúto šancu aj kouč Interu Miláno José Mourinho (FC Porto 2004). Posledným francúzskym klubom vo finále bol AS Monaco v roku 2004, Nemecko čaká ešte o dva roky dlhšie (Bayer Leverkusen).

Štvornásobný európsky šampión Bayern sa v tejto fáze LM predstavil trinástykrát (štatistika 7:5), do finále sa naposledy prebojoval v roku 2001 a vtedy aj získal primát. Bavori môžu počas dvoch týždňov budúceho mesiaca oslavovať až trikrát: 8. mája je koniec najvyššej domácej dlhodobej súťaže, v ktorej majú po spomenutom víkendovom zaváhaní s Mönchengladbachom na čele tabuľky rovnaký počet bodov ako Schalke, 15. mája si zahrajú berlínske finále DFB-Pokalu proti Werderu Brémy a 22. mája sa uskutoční rozhodujúci súboj Ligy šampiónov v Madride.

Lyon v aktuálnej sezóne európskeho pohára č. 1 na domácej pôde ešte neprehral a má bilanciu päť víťazstiev a jedna remíza. Na domácej ligovej scéne sa mu však až tak nedarí a pár kôl pred koncom súťaže už prišiel o reálnu možnosť získať majstrovský titul. OL je momentálne v tabuľke Ligue 1 piaty s dvanásťbodovým mankom na vedúce Marseille, má však k dobru zápas proti AS Monaco, ktorý mu vedenie súťaže preložilo z 24. apríla na 12. mája. Puelovi zverenci si tak mohli cez víkend odpočinúť po náročnej "pozemnej“ ceste do Mníchova a sústrediť sa výlučne na odvetu.

Odvetný semifinálový duel sa začne tradične o 20.45 h SELČ a v pozícii hlavného arbitra ho bude mať na starosti skúsený Švajčiar Massimo Busacca. Na strane Olympique Lyon bude až šesť hráčov nastupovať s vedomím, že v prípade "kartového“ napomínania nebudú k dispozícii trénerovi Puelovi vo finálovom stretnutí. Ide o Alyho Cissokha, Césara Delgada, Máxima Gonalonsa, Crisa, Kima Källströma a Miralema Pjaniča.

Predpokladané zostavy:
Lyon: Lloris - Réveillére, Boumsong, Cris, Aly Cissokho - Gonalons, Källström - Ederson, Pjanič, César Delgado - Lisandro López
Bayern: Butt - Lahm, Demichelis, Tymoščuk, Contento - Robben, Van Bommel, Schweinsteiger - T. Müller, Olič, Klose