Main Content

Ohavný čin: Jediný černoch v NASCAR si našiel v garáži slučku

pondelok, 22. jún 2020 10:59 | Autor: TASR

Slučka
Slučka | zdroj: Pixabay

Lincoln 22. júna (TASR) - V garáži automobilového pretekára seriálu NASCAR Bubbu Wallacea našli slučku pred pretekmi v Alabame. Dvadsaťšesťročný Američan je jediný stály pretekár tmavej farby pleti v seriáli.

"Sme nahnevaní a pobúrení a ani nedokážeme dostatočne zdôrazniť, ako vážne berieme tento ohavný čin. Ako sme jednoznačne uviedli, v NASCAR nie je miesto pre rasizmus a tento čin len posilňuje naše odhodlanie otvoriť tento šport pre všetkých," uvádza sa vo vyhlásení seriálu.

"Je to akt rasizmu a nenávisti hodný opovrhnutia. Ale toto ma nezlomí, nevzdám sa. Budem hrdo stáť za tým, v čo verím," uviedol Wallace, ktorý podporil hnutie "Black Lives Matter". Informovala agentúra dpa.

Vedenie NASCAR zakázalo pred dvomi týždňami používanie konfederačných vlajok na okruhoch. Pristúpilo k tomu v súvislosti s protestmi za rasovú rovnosť v USA i na celom svete. Tie prepukli po smrti Georgea Floyda, ktorý zomrel pri zatýkaní v Minneapolise.

Konfederačné vlajky mnohým Američanom pripomínajú občiansku vojnu v 19. storočí a otrokárstvo. Dosiaľ boli bežným symbolom počas pretekov, najmä v južných štátoch USA, nové pravidlá ich zakázali v akejkoľvek forme na všetkých podujatiach.