Main Content

Slovenské šance sa zvyšujú: Výmysel UEFA môže pomôcť reprezentácii aj klubom

štvrtok, 18. jún 2020 12:30 | Autor: Filip Chudý

Pavel Hapal
Pavel Hapal | zdroj: TASR

Hoci sa UEFA možno priúčala pod Tatrami, ako vymyslieť neregulárny model súťaží, slovenský futbal sa nemá na čo sťažovať. Môže nám to pomôcť.

Komentár Filipa Chudého

Výkonný výbor Európskej futbalovej únie (UEFA) rozhodoval zo slovenského pohľadu o najdôležitejších veciach týkajúcich sa nášho futbalu. Veď čo je dôležitejšie ako reprezentácia a vystúpenia slovenských zástupcov v európskych pohároch? A hoci sa chlapci z UEFA boli asi čosi „priučiť“ na Slovensku, že ako vymyslieť neregulárny model, paradoxne, ich „výmysel“ môže nášmu futbalu pomôcť.

Čo sa týka reprezentácie, ťažko bolo hľadať voľné termíny. Preto naozaj asi najlepším riešením bolo baráž napchať na jeseň k Lige národov. Barážoví účastníci tak nebudú mať tradičné dvojzápasy, ale trojzápasy. To ich síce znevýhodňuje voči súperom v LN, pretože zvládnuť tri zápasy za sedem dní bude náročné, ale čiastočne si za to môžu sami. Ak by postúpili priamo, nemuseli mať tieto problémy, preto ani my nemáme dôvod vyplákať.

Naopak, tento model baráže bude skôr pre Slovensko výhodný. Prvou dobrou správou je to, že sa nebude hrať systémom september – október, ako sa pôvodne spomínalo, ale október – november. Viacerí kľúčoví hráči národného tímu by totiž v septembri ešte nemali dostatočnú zápasovú prax.

Oveľa podstatnejšie je však to, že odpadol barážový dvojzápas v krátkom slede. Tak by to síce bolo spravodlivé a regulárne, keďže to týmto systémom bolo dlhodobo plánované, ale buďme radi za to, že sa bude hrať druhý a rozhodujúci zápas po mesiaci. Slovenská reprezentácia totiž už dlhodobo nevie zvládnuť na vysokej úrovni dva dôležité zápasy za sebou v jednom asociačnom termíne. No ak by bola baráž v marci, muselo by sa nám to podariť, inak by sme na Euro nepostúpili. Takto sa preto naše šance na postup zvýšili.

Druhé zásadné rozhodnutie pre slovenský futbal je také, že predkolá európskych pohárov sa s výnimkou play-off Ligy majstrov budú hrať iba na jeden duel. Ide síce o bezprecedentný krok, ktorý výrazne zasahuje do regulárnosti predkôl, ale opäť tvrdíme, že týmto sa zvyšujú slovenské šance na úspech. Pritom, ako to vlastne opakujeme už roky, pre slovenské kluby sa dá za úspech považovať jedine postup z predkôl do skupinovej fázy.

A hoci sa týmto krokom predkolá zmenili na lotériu, že komu žreb určí domáce prostredie, pre nás je to výhoda, resp. je to výhoda pre všetkých papierovo slabších. V rozhodujúcich predkolách bývajú slovenské kluby už nenasadené, čiže dostávajú favoritov. A snáď netreba zdôrazňovať, že o prekvapenie sa dá ľahšie postarať v jednom zápase, ako v dvoch.

Navyše si treba uvedomiť, že slovenské kluby nemajú široké kádre, pričom na ceste do skupiny museli v ostatných sezónach zvládnuť osem stretnutí, čiže vlastne celé leto v systéme streda – sobota. Takto budú stačiť štyri zápasy a navyše značne rozťahané, keďže to preruší ešte aj septembrová reprezentačná prestávka.

To znamená, že „stačí“ šťastie na žreb a ste jednou nohou v skupine. Pretože je naozaj rozdiel, či budete hrať napr. na Balkáne na vypredanom štadióne, poletíte geograficky skoro kdesi do Ázie, nebodaj musíte vyradiť favorita z elitnej ligy na jeho ihrisku. Alebo to bude presne opačne.

Preto verme, že skutočne bude rozhodovať o domácom prostredí žreb, ako to uvádza UEFA na svojej stránke. Lebo keby mali koeficienty, čo by bolo vlastne spravodlivejšie, slovenské šance by boli menšie. Ako sme totiž videli na Slovensku, aj to čo platilo, sa ešte môže zmeniť, pretože silnejšie krajiny naozaj môžu začať lobovať za to, aby sa domáce prostredie určovalo pomocou koeficientov a nie žrebu. A aj rozhodnutia UEFA sú meniteľné, veď nedávno tlačila na to, aby sa pohároví zástupcovia nahlasovali do 20. júla, teraz sa na jej stránke píše už o 3. auguste.

 

Mimochodom, veď my vďaka tomu máme teraz vlastne dosť času dohrať celú sezónu bez krátenia ročníka, čo tak teda urobiť ďalšiu zmenu…!?