Main Content

Paškvil, ktorý nazvali kompromisom: Sezóna Fortuna ligy stratila zmysel

sobota, 23. máj 2020 17:21 | Autor: Filip Chudý

Fortuna liga
Fortuna liga | zdroj: TASR

Dlho očakávané rozuzlenie Fortuna ligy síce dopadlo reštartom, ale takým, po ktorom športový významtohto ročníka klesol na dno.

Komentár Filipa Chudého

V polovici marca, tesne po prerušení futbalových súťaží, sme napísali, že ak sa nestane najhoršie, sezóna na najvyššej úrovni sa s veľkou pravdepodobnosťou dohrá, pretože tlak peňazí… Hoci vtedy mnohí vyzývali na jej okamžité ukončenie, pričom úsmevnejšie je to, že teraz zas tí istí vyzývali dohrať. V polovici apríla sme upozornili na to, že sezónu na Slovensku treba riadne absolvovať, pretože to je jediné spravodlivé riešenie. A tiež to, aby si futbalisti nevyrobili taký trapas ako hokejisti s „majstrom“.

Začiatkom mája, keď už boli viac-menej známe termíny a nariadenia od UEFA, podľa ktorých sa mali všetci v Európe zariadiť, sme priniesli názor, že ak sa naša vláda nezblázni a nezakáže to, sezóna sa dá hravo dohrať, pretože termínovo to vychádza. Väčšina klubov však evidentne nechcela ísť hrať tzv. anglické týždne, ktoré sú pritom vo vrcholovom futbale úplne normálne. A to je zlý signál pre verejnosť. Navyše sa znížila šanca získať nových fanúšikov, keďže slovenského futbalu bude v médiách dvojnásobne menej, ako mohlo byť.

My, zarytí fanúšikovia ligového futbalu, ktorých nezlákali pozlátka top líg, si síce ligový produkt nedáme vziať, ale nových fanúšikov, ktorí by odhalili čaro Fortuna ligy, nečakajte. Veď čo už len môže ponúknuť v tomto skrátenom formáte? Prakticky nič!

Ak si Slovan nezabezpečí titul počas prvých dvoch kôl, bude to preň poriadna hanba a nech majstrovský pohár potom ani nežiada. Žilina má náskok 15 bodov od štvrtého, asi netreba pripomínať, že sa hrá už len o 15 bodov. Dunajská Streda (náskok 8 bodov) má takto medailovú priečku tiež skoro matematicky istú. Boje o záchranu sa zrušili. Nuž vlastne zostala len baráž o Európu, pritom tá sa vôbec hrať ani nemusí.

Fortunaligové kluby teda hlasovaním rozhodli o tom, že namiesto súťaženia si usporiadajú 30 prípravných zápasov. Ďalej rozhodli o tom, že tento ročník je proste neregulárny. Titul pre Slovan teda nebude mať zvyčajnú hodnotu, čo si belasí nezaslúžili. Veď spolu so Žilinou a Trnavou si ako jediné kluby podľa (ne)zverejneného hlasovania zachovali tvár. Spartak by si za to zaslúžil aspoň európsku miestenku, hoci teraz má naň oveľa menšiu šancu, ale možno futbalová spravodlivosť zaúraduje.

Argumenty zvyšných klubov neobstoja. Vzhľadom na vývoj koronavírusu na Slovensku zrušenie ročníka neprichádzalo do úvahy, hoci Trenčín a Dunajská Streda si to verejne priali a ďalšie kluby z vypočítavosti možno aj odklepli. To by však s nami UEFA hneď zamietla a reálne by nás mohla vyhodiť zo svojich súťaží. Skrátenie nadstavby na polovicu malo byť len úplne krajné riešenie, ak by sa niečo stalo. Ale nie, vymyslel sa paškvil, ktorý nazvali kompromisom.

Termínovo sa liga aj so Slovenským pohárom a barážami do 20. júla, kedy sa majú nahlásiť pohároví zástupcovia, dala stihnúť odohrať. Kluby majú mať medzi zápasmi aspoň dva dni pauzy. Bolo by to síce nahustené, ale od 3. júna, čo povolil hlavný hygienik, aj od 6. júna, čo bol pôvodný termín reštartu, by to v pohode šlo. Od 13. júna (nový termín spustenia súťaže) je do 20. júla pri najhustejšom možnom systéme stále 13 hracích termínov, čo by teoreticky stačilo, ak by sa nehrala baráž.

Je alibistické posúvať termíny reštartu tak, aby ste sa potom mohli vyhovoriť, že termínovo to inak nešlo urobiť. Ono sa to dá, len treba chcieť, lenže tu sa evidentne väčšine klubov nechcelo. Ak by hlavný hygienik alebo vláda povedali, že treba čakať dlhšie, potom v poriadku, aplikuje sa skrátený model ako krajné riešenie. V takom prípade by nikto predstaviteľom nášho ligového futbalu nič nevyčítal, „hubovú polievku“ by dostali Igor a spol.

Záujmom strešných futbalových organizácií by malo byť rozvíjať svoje súťaže a nie ich rušiť a osekávať. Čo sa stalo na Slovensku? Tri najväčšie regionálne futbalové zväzy (západ, stred, východ) zrušili svoje súťaže prakticky oveľa rýchlejšie, ako sa šíri koronavírus v populácii. Fortuna ligu osekali tak, že stratila športový význam, pričom to zaváňa tým, len aby nám UEFA nič nemohla… Čo si myslíte, ako dopadne druhá liga, v ktorej už dávnejšie niektoré kluby rozpustili kádre? Legendárne heslo „Spojme sa pre futbal“ dostalo poriadne trhliny. Keby mala také loď, je už dávno na dne Mariánskej priekopy.