Main Content

Slovenský hokej treba reštartovať aj za cenu toho, že Tipsport liga padne

nedeľa, 17. máj 2020 17:14 | Autor: Filip Chudý

Slovenskí hokejisti
Slovenskí hokejisti | zdroj: TASR

Virtuálne MS v hokeji prinášajú Slovensku radosť z výsledkov, aké chceme aj v skutočnosti. Na to sa však treba správne rozhodnúť. Mládež alebo Tipsport liga?

Komentár Filipa Chudého

Keby do našich životov nevstúpili opatrenia spojené s koronavírusom, v týchto dňoch by sme prežívali tradičné napätie, ktoré Slovákom prinášajú MS v hokeji. Teda za predpokladu, že by sme neboli už skoro tradične rýchlo „vybavení“, potom by žiadne napätie nebolo… Už sme si totiž zvykli na to, že na konci skupinových bojov slovenská verejnosť skôr len vyťahovala kalkulačky, s ktorých pomocou prepočítavala, akým zázračným spôsobom by sme sa mohli dostať do štvrťfinále, ktoré nám uteká už od roku 2013.

Tento rok nás korona od toho uchránila. Navyše sa zdá, že virtuálny šampionát prinesie Slovensku konečne radosť. V on-line podobe turnaja totiž konečne dosahujeme výsledky, aké právom očakávame každý rok.

Dánov sme porazili 6:3, Britov 6:5, Bielorusov 6:3 a Švédov 5:4 po predĺžení. Len Česi nás zastavili, no bod po prehre 5:6 po predĺžení aj tak máme. Zaslúžene preto vedieme tabuľku skupiny A. Ak to v nedeľu večer proti Nemcov nepokazíme, v utorok na obed si to s Kanadou rozdáme o prvé miesto v skupine. V čase písania týchto riadkov by nás však už len matematická šialenosť pripravila o štvrťfinále. Aký to rozdiel oproti každoročnej realite…

Samozrejme, virtuálny turnaj treba brať s poriadnou rezervou, veď skupinu B viedli Lotyši… Ale aspoň na chvíľu to vyvolalo úsmev v ubolenej hokejovej duši našinca.

V reálnom živote slovenský hokej zvádza boj o prežitie. Lepšie povedané, žiť bude určite ďalej, otázkou je len v akej kvalite. Zatiaľ sa jeho predstavitelia zhodli len na tom, že sa (ne)zhodnú. Niekto chce novú sezónu začať s menším oneskorením, ďalší zas až v decembri. No na stole sú však aj oveľa vážnejšie témy.

Začalo sa spomínať uzavretie súťaže. Klasik by sa opýtal, že kedy bola vôbec otvorená? Dostať sa do extraligy bola totiž v minulosti pomaly nadľudská úloha. Musel sa nájsť až slušne fungujúci prvoligista (Michalovce) a problémový extraligista (Žilina), aby sa to tesne a s veľkým šťastím v baráži podarilo. Aký pozitívny vietor priniesli Zemplínčania do súťaže, to snáď netreba zdôrazňovať. A že zostup pomohol aj Žiline, je po tomto týždni tiež zrejmé.

Viackrát v minulosti sme upozorňovali na to, že slovenskému hokeju by okysličenie extraligovej mapy každoročným postupom/zostupom len pomohlo. Ak sa uzavrie súťaž, len to vygeneruje viacero klubov liptovskomikulášskych kvalít z uplynulej sezóny. Rozumej, len to na silu nejako odohrať. O strate motivácie klubov z SHL ani nehovoriac. Až sa na jazyk tlačí otázka, uvažovalo by sa nad tým aj vtedy, keby si umelo vytvorený bratislavský klub nezvolil zrazu rakúsku cestu? Lebo každému je snáď úplne jasné, pre koho bola tá postupová miestenka do extraligy v minulej sezóne vypísaná.

Ďalšou témou, ktorá rozdeľuje, je finančná pomoc pre kluby od SZĽH. Extraligisti by chceli priamu finančnú pomoc, zväz ponúkol bezúročnú návratnú pôžičku, pričom priamo mieni zachrániť mládežnícky hokej. Treba povedať, že je to správne rozhodnutie. Všetci máme v živej pamäti, ako sa tu bezmyšlienkovo rozhádzal zisk z MS 2011, ak by sme to zopakovali teraz po MS 2019, všetky projekty, ktorú sú pripravené na obnovu slovenského hokeja, by sa mohli hodiť do koša.

Áno, pre viaceré seniorské tímy z najvyššej súťaže bude priam nemožné fungovať ako doteraz, ale tu si musíme uvedomiť, čo má prednosť. Či platenie legionárov, ktorí zvýšili úroveň súťaže, alebo rozvoj mládeže, keďže na oboje peniaze evidentne nie sú. Odpoveď je snáď úplne jasná.

Kluby teda budú konečne prinútené dať šancu slovenským a mladým lacným hráčom. A hoci to bude mať za následok pád úrovne súťaže, v budúcnosti sa nám to vráti na reprezentačnej úrovni. Viď slovenská futbalová liga, ktorá dáva podľa najnovších štatistík najviac príležitostí mladým hráčom na svete. Teraz si musíme hlavne v hokeji vychovať hráčov, až potom môžeme rozmýšľať, ako pozdvihnúť úroveň extraligy, či ako sa bude potom volať.

Veď na čo sú v nej vlastne legionári, keď v Lige majstrov sa vždy ukáže reálna kvalita našich popredných klubov v európskom meradle, resp. po novom sa „pre istotu“ do nej radšej ani neprihlásime… Rozvíjajme slovenský hokej, peniaze dajme v týchto ťažkých časoch do mládeže, a potom možno už o pár rokov budeme dosahovať na MS skutočne také výsledky, aké aktuálne vo virtuálnej podobe.