Main Content

Hapal o pandémii a hovore s Hamšíkom: Nevyzeral, že by pribral

streda, 13. máj 2020 10:21 | Autor: TASR

Pavel Hapal
Pavel Hapal | zdroj: TASR

Bratislava 13. mája (TASR) - Home office trénera slovenskej futbalovej reprezentácie Pavla Hapala počas pandémie koronavírusu potešil najmä jeho manželku Silviu. Päťdesiatročný kormidelník sa bez zbytočných rečí pustil do domácich prác, upratal garáž v ich rodinnom dome v Olomouci a okrem toho si cvičením a behaním v priebehu necelých dvoch mesiacov viditeľne zlepšil postavu.

Ako sám priznal, zatvorenie hraníc a zákaz cestovania mu umožnili venovať sa aj iným ako iba futbalovým aktivitám. "Splnil som manželke niekoľko úloh, ktoré som jej sľúbil. Upratal som celú garáž a chytil som sa aj domácich prác. Čo sa týka mojej skutočnej náplne práce a tou je pozícia trénera reprezentácie, mohol som sledovať iba záznamy zápasov našich najbližších súperov, keďže futbalový život sa všade zastavil. Okrem toho som na diaľku komunikoval s hráčmi, pretože iná možnosť momentálne nie je. Predvčerom som sa cez videohovor do Číny spojil s kapitánom národného tímu Marekom Hamšíkom. Bol usmiaty a nevyzeralo, že má nejaké kilo navyše. Bol to príjemný rozhovor," povedal Hapal, ktorý sa na Slovensko dostal prvýkrát od vypuknutia pandémie až začiatkom tohto týždňa po negatívnom výsledku testu na koronavírus. Po sérii pracovných stretnutí sa však už o necelých 72 hodín vrátil za rieku Moravu.

Hapala potešil ústup pandémie ochorenia COVID-19, no možnosť vycestovať v dohľadnej dobe na ligové zápasy nevidí ako reálnu. "Niektoré súťaže, ako napríklad bundesliga, sa začnú rozbiehať. Ale mám obavu, že v prvej fáze sa nikam nedostaneme a tiež budeme môcť sledovať zápasy iba v televízii," myslí si Hapal. Podľa neho by všetky kluby a hráči mali mať jednoznačný postoj v otázke dohratia ligových súťaží. "Je v záujme nás všetkých, aby sme sa vrátili do procesu a znova sa hrali zápasy." Počas trvania pandémie súhlasili zamestnanci Slovenského futbalového zväzu (SFZ) so znížením platov o 20 percent, solidaritu v tomto smere prejavili aj reprezentační tréneri. Hapal to vníma ako férové gesto, nemal s ním žiadny problém. "Dva mesiace som nebol na Slovensku, prakticky som nechodil do práce, takže je to logické."

Obdobie izolácie využil reprezentačný kouč Slovenska na to, aby niečo urobil pre svoje zdravie. "Od 12. marca, keď to celé vypuklo, som v plnom tréningu. Doma sme si spravili takú malú posilňovňu a trávim v nej dosť času. Okrem toho chodím behať do prírody. Nie som človek, ktorý dokáže doma nečinne sedieť. V pozícii trénera národného tímu som bol zvyknutý neustále cestovať a keď teraz táto činnosť odpadla, vypĺňal som voľný čas behaním a cvičením. Už sa mi podarilo zhodiť sedem alebo osem kíl," pochválil sa Hapal.