Main Content

Vettel by mohol prejsť ku konkurentovi. Mercedes to nevylúčil

streda, 13. máj 2020 07:55 | Autor: TASR

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel | zdroj: TASR

Berlín 12. mája (TASR) - Štvornásobný majster sveta formuly 1 Sebastian Vettel po tejto sezóne opustí tím Ferrari. Talianska stajňa to potvrdila v utorok na svojom webe. Tridsaťdvaročnému Nemcovi vyprší kontrakt a stranám sa nepodarilo dohodnúť na novej zmluve.

"Bolo to spoločné rozhodnutie, aj keď nebolo jednoduché, pretože Sebastian je skvelý človek i jazdec," uviedlo Ferrari v stanovisku.

Vettel pôsobí vo Ferrari od roku 2015, keď prišiel z Red Bullu. Odvtedy však čaká na piaty majstrovský titul. Napriek tomu sa zaradil medzi najúspešnejších jazdcov histórie tímu, keď je so štrnástimi okruhovými víťazstvami na treťom mieste. Nemecké médiá informovali, že problémom je dĺžka zmluvy, kým stajňa ponúkla ročné predĺženie, Vettel preferuje dlhodobejšiu spoluprácu, odvolal sa pritom na svojho 22-ročného tímového kolegu Charlesa Leclerca, ktorý vlani podpísal kontrakt na štyri roky.

Mladý Monačan neskrýval sklamanie nad Vettelovým odchodom a svojmu skúsenejšiemu kolegovi poďakoval. "Nikto ma nenaučil viac ako Vettel. Bola pre mňa obrovská česť byť s ním v jednom tíme. Občas bola na pretekoch medzi nami rivalita, ale vždy sme sa rešpektovali," citovala Leclerca agentúra DPA.

Ďalšie smerovanie Vettela nie je jasné, no jeho prípadné angažovanie nevylúčil ani konkurenčný Mercedes. Obom jeho jazdcom Lewisovi Hamiltonovi aj Valtterimu Bottasovi po tejto sezóne skončia zmluvy. "V prvom rade sme lojálni k našim súčasným pretekárom, ale teraz nevieme predvídať ako sa vyvinú okolnosti," povedal šéf Mercedesu Toto Wolff.