Main Content

Čas na futbalovú revolúciu!?

nedeľa, 10. máj 2020 17:31 | Autor: Filip Chudý

Antoine Griezmann s ochranným rúškom a rukavicami
Antoine Griezmann s ochranným rúškom a rukavicami | zdroj: TASR

Vo futbalovom svete sa zrodili počas koronakrízy aj zaujímavé myšlienky a opatrenia. Čas na revolučné zmeny je pritom ideálny.

Komentár Filipa Chudého

Futbalový život sa pomaly vracia do normálu. Na Slovensku začína postupne trénovať čoraz viac klubov, viaceré krajiny na čele s Nemeckom ohlásili reštart svojich súťaží a novú sezónu spustili v ďalších. Potešiteľné je to, že nielen na inom svetadiele (Kórejská republika), ale už aj v u nás v Európe. Po Bielorusku zaznel úvodný hvizd sezóny na Faerských ostrovoch.

Koronakríza však priniesla aj niektoré zaujímavé návrhy a riešenia, ktoré môžu zmeniť futbal. Samozrejme, len za predpokladu, že sa aplikujú, čo je otázne, ale minimálne za úvahu stoja.

Zásadnú zmenu európskeho futbalového kalendára na systém jar – jeseň nedávno navrhol viceprezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Victor Montagliani. A hoci niektorí môžu právom povedať, čo sa do toho montuje Kanaďan a zároveň šéf zóny CONCACAF, myšlienka to zlá nie je. Jedným dychom však hneď treba dodať, že ťažko priechodná.

Futbal je síce najpopulárnejší šport na svete, ale zároveň možno aj najviac konzervatívny. Veď si len spomeňme, ako dlho trvalo, kým sa vôbec povolilo video pri rozhodovaní. Preto je priam v rovine sci-fi, že súčasná situácia prinesie vo všetkých krajinách Európy rýchly prechod na systém jar – jeseň. Hoc by to v prípade predvianočných MS 2022 dávalo zmysel.

Mimochodom, šampionát v Katare sa až teraz prvýkrát od jeho pridelenia ukazuje aspoň v tomto smere ako výhodný. Ak by sa totiž hralo klasicky v lete, vrcholoví futbalisti by išli po korone tri roky za sebou bez prestávky.

S výnimkou úplného juhu Európy, kde je v letných mesiacoch horúco, by systém jar – jeseň bol pritom najvhodnejší. Stalo by sa jednoducho to, že zápasy zo zimy by sa presunuli na leto, čo by bolo výhodnejšie pre fanúšikov aj ekonomiku klubov. Prinieslo by to vyššie návštevy, keďže vždy viac ľudí chodí na tribúny v príjemnom teplom počasí, navyše by sa znížili náklady na vyhrievanie trávnikov a pod.

Minimálne pre slovenské kluby sú tieto dva spomenuté aspekty zaujímavé, preto je možno aj prekvapivé, že nikto tu netlačí na takúto zmenu. Aspoň sme teda nič také nezachytili.

Navyše elegantne by to vyriešilo súčasné polemiky s výnimkou pridelenia pohárových miesteniek. Proste jar by sa dohrala na jeseň a v roku 2021 by bola nová sezóna, resp. by sa mohla pár kolami odštartovať na konci jesene 2020, aby nebola dlhá pauza a postupne by sme do MS 20222 prešli na klasický systém jar – jeseň.

Lenže na Slovensku radšej rýchlo ukončili amatérske súťaže v troch regiónoch, čím sme si vlastne zabuchli dvere aj pred takouto teoretickou možnosťou. Pritom minimálne na dedinách by tento systém asi najviac ocenili.

V amatérskych súťažiach na Slovensku už však platí druhé revolučné pravidlo, ktoré teraz dočasne povolili aj v profesionálnom futbale, čiže päť striedaní. Ešte sme to síce nevideli u profíkov v praxi, ale už teraz sa prihovárame za to, že vôbec by nebolo zlé mať toto pravidlo vo futbale aj natrvalo.

Atraktivite hry to môže len pomôcť. Viac čerstvých hráčov totiž môže rozprúdiť hru, nehovoriac o tom, že viacerí na trávniku nimi nemusia šetriť. Napr. traja ofenzívni hráči dostanú pokyn, že za 65 minút sa majú úplne vyžmýkať a potom budú vystriedaní, čiže už unavení obrancovia súpera musia potom čeliť väčšej hrozbe.

Prinesie to nové taktické veci a hlavne závery stretnutí by mali byť ešte atraktívnejšie. Možné zdržiavanie hry je obmedzené tým, že máte len tri termíny počas hry na striedanie, čiže v tomto sa nič nemení, len môžete urobiť napr. viac dvojstriedaní. Navyše to ocenia aj hráči, keďže viac z nich dostane šancu.

Staršia generácia si určite spomenie na to, že kedysi boli striedania zakázané, čo dnes znie už pomaly tragikomicky. Potom dlhé roky boli len dve, ak teda nerátame možnú výmenu brankára. Dokonca to platilo ešte počas MS 1994. Len nedávno zaviedli možnosť štvrtého striedania v predĺžení, čo všetci ocenili. Teraz teda prichádza dočasná možnosť piatich striedaní. Ak sa to však ujme, o čom nepochybujeme, mohlo by to vyvolať minimálne diskusiu na ďalšiu revolučnú zmenu.

Zároveň však treba byť skôr skeptickí v tom, či by to kompetentní natrvalo odklepli. Veď kedy vývoj futbalových pravidiel kráčal dynamicky s dobou? Pritom všetko, čo pomôže futbalu, treba urýchlene do neho zaviesť. Zároveň však chválime, že päť striedaní aspoň dočasne prešlo.

A hoci teraz je ideálny čas na to, aby sa minimálne hovorilo o tom, čo a ako možno zmeniť k lepšiemu, futbalovú revolúciu čakať nemožno.