Main Content

Ak sa vláda nezblázni… Sezóna na Slovensku sa dá hravo dohrať

nedeľa, 3. máj 2020 17:28 | Autor: Filip Chudý

Aby pokračovala letná reklama na Fortuna ligu...
Aby pokračovala letná reklama na Fortuna ligu... | zdroj: © TASR

Slovensko má už niekoľko dní za sebou výborné korona čísla, čo pomáha aj športu. Navyše ak môže byť otvorený obchod, prečo by sa nemohol hrať aj futbal?

Komentár Filipa Chudého

Prezídium Únie ligových klubov rozhodlo, že Fortuna liga sa reštartuje 6. júna. Teda za predpokladu, že všetko pôjde dobrým smerom. Do 25. mája však musí ÚLK pripraviť postup, ako ďalej pri jednotlivých scenároch. Tie sú tri – dohrať súťaž normálne, dohrať súťaž v skrátenej forme a nedohrať ju vôbec.

A hoci si niekto myslel, alebo minimálne dúfal, že kluby ÚLK odhlasujú ukončenie súťaže hneď teraz, je vynikajúcou správou, že tak neurobili. Ak by sa to totiž stalo, hrozilo by nám aj to, že nás Európska futbalová únia (UEFA) vylúčili zo svojich pohárových súťaží. Na to upozorňujú napr. aktuálne aj v Česku, kde kluby budú onedlho hlasovať, že si nemôžu len tak bez dôvodu odhlasovať zrušenie. UEFA už síce zmiernila svoj postoj, že ligové súťaže sa nemusia za určitých okolností dohrať, ale stále to nie je v rovine, že rozhodnite si ako chcete.

V Holandsku a Francúzsku sa ligy predčasne ukončili preto, lebo tamojšie vlády proste do konca augusta zakázali na svojom území viaceré druhy podujatí, medzi ktoré patrí aj futbal. To UEFA akceptuje, pretože národné futbalové orgány nemôžu ísť proti vládnym nariadeniam. PSG tak Ligu majstrov bude musieť dohrať asi mimo Francúzska.

Lenže Slovensko patrí medzi najlepšie krajiny na svete v zvládaní situácie okolo koronavírusu, pričom by sa asi ťažko vysvetľovalo, že prečo sme ukončili ligu, keď máme len jeden nový prípad za deň… Samozrejme, dôležité slovo bude mať naša vláda, ale keďže už niekoľko dní za sebou máme skvelé čísla, nie je naozaj dôvod na to, aby sme si mysleli, že v júni sa nemôže hrať aspoň na uzavretých štadiónoch.

Alebo niekto 22 hráčov na vonkajšej ploche s rozmerom 7140 m² považuje za epidemiologický problém? Ak áno, potom treba okamžite zavrieť všetky obchody aj nemocnice, lebo tam je koncentrácia ľudí výrazne vyššia a navyše v uzavretom priestore. Posledná veta bola nielen na odľahčenie, ale aj porovnanie, čo je dovolené a čo ešte nie.

Za predpokladu, že vláda sa v opatreniach v boji proti koronavírusu nezblázni, zostáva ako dôvod ukončenia súťaže už len ekonomický. Lenže pozor, musí ísť o skutočné ekonomické problémy, ktoré by reálne ohrozili ligu, resp. kluby, nie to, že niekto chce ušetriť „päť korún“. Všetci sme naozaj zvedaví, či niekto z našej ligy vypracuje dokument, že dohranie nadstavby ho proste reálne finančne zruinuje. A následne ho UEFA uzná ako opodstatnený a tým nevzniknú pre Slovensko žiadne konzekvencie z prípadného predčasne zrušeného ročníka.

Ak by sa aj nedohral celý jeho zvyšok, tiež tak nemožno urobiť hneď, UEFA totiž hovorí aj o tom, že ligu možno dohrať v upravenom formáte, čo preferuje pred ukončením. V našich končinách by najpravdepodobnejšie išlo o tom, že by sa odohrala len polovica nadstavby, čiže päť kôl. Predpokladáme, že Slovan by si mohol za ten čas stihnúť matematicky potvrdiť titul, hoci by to mohlo byť na tesno. Minimálne sa však môže vyjasniť, či by Žilinu a Dunajskú Stredu začali prenasledovatelia bodovo na pohárových priečkach ohrozovať. Ak nie, potom jedinou otázkou zostane spravodlivo vyriešiť štvrtého pohárového účastníka. Na to však treba dohrať Slovenský pohár, ktorý ukáže, či je nutná baráž.

Poliaci k plánovanému reštartu Ekstraklasy (29. mája) uviedli, že podľa najnovších smerníc UEFA treba súťaže dohrať do 20. júla a krajiny z 1. až 15. miesta rebríčka koeficientov UEFA majú termín do 3. augusta. Pričom práve august má byť potom vyhradený pohárovým predkolám a tiež dokončeniu vyraďovacej časti tohto ročníka Ligy majstrov a Európskej ligy.

Ak sa teda začne hrať na Slovensku 6. júna, potom do 20. júla hravo stíhame dohrať celý zvyšok Fortuna ligy aj Slovnaft Cupu. Pre nás by tak vzniklo 7 hracích termínov cez víkendy a 6 v strede týždňa, a to len pri zachovaní klasického anglického týždňa „streda – sobota“. Ak sa však program ešte zhustí, že by prestávka medzi zápasmi bola presne len dva dni, bolo by tých termínov o niečo viac.

Keď si to celé zhrnieme, priaznivý vývoj na Slovensku nahráva tomu, že by sme počas prvého júnového víkendu naozaj mohli obnoviť Fortuna ligu. V tom prípade by sa stihol dohrať celý futbalový ročník. Ak však naša vláda povie, že ešte si treba chvíľu počkať, potom prichádza na rad variant so skrátením ročníka, čiže asi päť kôl FL. Tu však upozorňujeme, nech má Slovnaft Cup v programe prednosť, pretože len vďaka nemu vieme spravodlivo vylúštiť tajničku štvrtého pohárového zástupcu. Tretí scenár, že by sa nehralo vôbec, neberme radšej ani do úvahy. Pretože to by sa buď musela výrazne zhoršiť korona situácia na Slovensku, čo nikto nechce, alebo niekto z ligy by bol finančne na pokraji krachu. My sme optimisti – dohrá sa!