Main Content

Oktagon mieri do Undergroundu, plniť haly chce od septembra: Máme všetko pripravené

streda, 29. apríl 2020 10:17 | Autor: TASR

Oktagon Underground
Oktagon Underground | zdroj: Oktagon MMA

Bratislava 29. apríla (TASR) - Organizácia miešaných bojových umení Oktagon MMA ponúkne súboje, len čo to umožnia opatrenia proti pandémii koronavírusu na Slovensku a(lebo) v Česku. Najprv to budú exhibičné zápasy projektu Underground za zatvorenými dverami, prítomnosť priaznivcov sa momentálne očakáva od septembra počnúc odloženým Oktagonom 16.

Posledný galavečer pred vypuknutím krízy sa uskutočnil 15. februára v Šamoríne. Oktagon Underground je na programe v štyroch hmotnostných kategóriách mužov (70, 80, 90, 100 kg) a jednej váhe žien (61 kg). Pyramídy budú rozdelené na slovenskú a českú skupinu, ich víťazi sa stretnú v medzištátnom finále. Organizátori zatiaľ oznámili mená účastníkov medzi mužmi do 70 kg a ženami, kde za Slovensko figuruje aj nezdolaná Lucia Szabová, za Česko napríklad veteránka UFC Lucie Pudilová.

Termín spustenia záleží podľa spoluzakladateľa a spolumajiteľa organizácie Pavla Nerudu na rozhodnutiach vlád v oboch krajinách. "My máme všetko pripravené, bojovníci sú viac-menej nachystaní, takže hneď ako dostaneme zelenú, v podstate do týždňa vieme začať. Čakáme, sledujeme, monitorujeme pozorne celú situáciu, veríme, že tento dátum je veľmi blízko a čoskoro budeme môcť začať. Bezkontaktné športy už sú povolené, čakáme na zelenú, kedy budú kontaktné," povedal pre TASR Neruda, ktorého organizácia ráta aj s tým, že opatrenia sa nemusia uvoľňovať rovnomerne v oboch krajinách: "Aj Underground je tak vymyslený, že pokojne sa môže odbiť celá slovenská strana, kým v Česku to nie je možné, potom sa pridá celá česká strana, alebo naopak, a finále sa odohrá v momente, keď sa uvoľnia hranice, takže to môže byť aj neskôr."

Duely bude možné sledovať prostredníctvom platených pay-per-view (PPV) on-line prenosov. Ešte neskôr sa začnú konať podujatia so živým obecenstvom: "Myslíme si, že veľké turnaje budú pokračovať na jeseň, aj keď to, samozrejme, nie je isté. Sme optimisti, že situácia bude natoľko pokojná, že jeseň prebehne úplne normálne, podľa plánu. Už na 5. septembra máme pripravený veľký turnaj v Ostrave, to je ten odložený turnaj z marca, kde má byť 11.500 fanúšikov. Veríme, že sa to podarí a konečne si to spolu všetci užijeme, bude plná hala a atmosféra, všetko, čo máme radi a čo k tomu patrí." V Ostrave sa majú predstaviť domáci šampión welterovej váhy David Kozma, Slováci Gábor Boráros či Szabová.

Dovtedy nemajú bojovníci nárok na finančnú kompenzáciu. "V tomto sme spolu, nemôže nikto očakávať, že my budeme musieť teraz vykryť bojovníkom ich príjmy, ktoré stratili, pretože my sme ich stratili úplne rovnako. Sme na jednej lodi a snažíme sa s tým spolu nejako vyrovnať. Aj preto sme pripravili projekt Underground, ktorý budú môcť diváci čoskoro sledovať. Aby sme dosiahli nejaké príjmy, aby sme mohli chalanom pomôcť v tejto ťažkej situácii zarobiť si aspoň nejaké peniaze, ukázať sa pred fanúšikmi aj pred svojimi sponzormi. Toto je naša forma pomoci, keďže sme v tom sami, musíme si pomôcť sami," zdôraznil Neruda. Druhý zakladateľ a spolumajiteľ je Čech Ondřej Novotný a opasky si utiahlo aj vedenie organizácie: "Dohodli sme sa s celým tímom na znížení, preventívne, aby sme čo najviac oddialili nejaký kritický stav. Nikto ešte nevie, ako dlho to bude trvať. My veríme, že krátko, ale pre istotu sme opatrní a radšej trošku priškrtíme výdavky, aby sme to celé ustáli v pohode psychickej aj finančnej."

Pokiaľ už bude najväčšia organizácia na domácej scéne fungovať v septembri v normálnom režime, chce každý mesiac usporiadať aspoň jeden turnaj. Do konca roka by mohla stihnúť minimálne štyri: "Snažíme sa to rôzne kompenzovať, nezabudli sme na našich partnerov v tomto ťažkom období. Bez toho, že by sme tým niečo sledovali, sme im aj v časoch najhoršej karantény ponúkli náš reklamný priestor na sociálnych sieťach, na všetkých našich kanáloch, aby sme im pomohli v ťažkých časoch. Budeme v tom pokračovať aj naďalej a úplne nad rámec našich zmlúv, ktoré s nimi máme. Treba si pomáhať, keď je ťažko, aj keď je ľahko. Ťaháme spolu v dobrom aj v zlom, zatiaľ prihliadame na každého partnera a jeho situáciu, riešime to individuálne. Väčšina partnerov nám zostáva a všetko je v poriadku, budeme to kalkulovať, asi až keď budeme vedieť, aký bol dopad. September nám naozaj ukáže, kde sme."

Neruda vníma aj rozdielne prístupy zahraničných organizácií. Najväčšiu pozornosť púta snaha zorganizovať galavečer UFC 249 už 9. mája v Jacksonville na Floride. Vo VyStar Veterans Memorial Arene je naplánovaných tucet súbojov, z toho päť na hlavnej karte vrátane dvoch titulových: "Pochopiteľne, UFC aj vďaka obrovskému rozpočtu a veľkým peniazom, ktorými dokáže disponovať, má najväčšiu manévrovaciu schopnosť presunúť turnaje, bojovníkov aj všetok svoj ansámbel na miesto, kde je možné turnaj usporiadať. Vôbec sa im nečudujeme, mať ich prostriedky, konali by sme úplne rovnako. Držíme im v tom palce, dúfame, že sa to podarí a 9. mája uvidíme parádny turnaj. Je skvelé sledovať ich úsilie a zapálenie, cítime to rovnako, sme v tom asi na jednej lodi."

Opatrnejšie si počína ďalšia americká verzia Bellator, v ktorej bol v minulosti šampiónom Slovák Attila Végh. Naopak, organizácia Cage Warriors so sídlom v Londýne hostila podujatie ešte 20. marca v Manchestri: "Cage Warriors to podľa mňa potiahli ľahko za čiaru v čase, keď pandémia už dosť kypela v Anglicku. Rozumieme tomu, že keď sú v tom peniaze, sponzori, dohody a televízne prenosy, ťažko sa to rieši. Možno sa niekomu zdá jednoduché povedať nie, ale keď ste už za určitým bodom organizovania podujatia, už sa ťažko všetko ruší." Neruda dodal, že Oktagonu je bližší odvážnejší model: "Myslíme si, že už dnes je úplne bezpečné robiť turnaje bez divákov alebo s malým počtom divákov. Nie je problém otestovať všetkých bojovníkov v deň turnaja alebo deň pred ním, či sú všetci zdraví a môžu bez problémov zápasiť. Je to skôr opatrnosť vlád, ale my si myslíme, že úplne bezpečné je to už teraz. My sa určite prikláňame k 'agresívnejšiemu' prístupu, ale, samozrejme, za zachovania všetkých bezpečnostných a zdravotných opatrení."