Main Content

Obnova federálnej ligy? Sen je to pekný, alternatíva je len jedna

nedeľa, 26. apríl 2020 17:26 | Autor: Filip Chudý

Spartak Trnava - Slavia Praha
Spartak Trnava - Slavia Praha | zdroj: TASR

Koronakríza a hlavne problémy viacerých slovenských klubov obnovili myšlienku vytvorenia spoločnej ligy. Je to však vôbec reálne?

Komentár Filipa Chudého

Aktuálna situácia otvorila aj otázku toho, ako by mohol vyzerať profesionálny futbal v našom regióne v blízkej a tiež vzdialenejšej budúcnosti. Na Slovensku sa prakticky hneď v úvodnej fáze koronakrízy začalo hovoriť o tom, že našu najvyššiu súťaž čaká poloprofesionálny status a viaceré kluby nemusia túto situáciu ustáť a teda sa môže znížiť počet účastníkov Fortuna ligy už od najbližšej sezóny. Odpoveď na túto otázku sa dozvieme už čoskoro.

Je však minimálne na zamyslenie, že niektoré kluby hlásili problémy pomaly hneď po prerušení súťaže. Dobre fungujúci podnik, pričom teraz je úplne jedno, či je to športový klub, výrobná firma alebo spoločnosť poskytujúca služby, nemôže mať po tak krátkom výpadku príjmov existenčné problémy. Samozrejme, týka sa to nielen právnických ale aj fyzických osôb. Teraz sa len ukazuje, kto ako hospodáril. Poďme však radšej späť k futbalu.

Najprv šéf žilinského klubu Jozef Antošík a po ňom aj dunajskostredský majiteľ Oszkár Világi vyslovili myšlienku, že súčasná situácia môže otvoriť tému spoločnej ligy s niektorými okolitými krajinami. Idea je to síce pekná, pričom snáď každý fanúšik slovenského futbalu by to privítal, lenže radšej si hneď povedzme na rovinu, že o tom netreba ani snívať. Je to totiž nereálne!

Áno, Slovensko by sa o to malo minimálne pokúsiť, pretože by z toho mohol náš futbal len vyťažiť, lenže nevidíme partnera, ktorý by o toho s nami šiel. Začnime susedmi. Ukrajina? Vylúčené pre veľké vzdialenosti a kopu ďalších vecí. Poľsko? Ekstraklasa je finančne niekde úplne inde, že sa z toho s nami ani prienik nedá urobiť. Rakúsko? Tí sa orientovali naším smerom naposledy asi za Márie Terézie. Ďalšie pomerne blízke krajiny? Na západ je to Nemecko, Taliansko a Švajčiarsko, na východ bývalý Sovietsky zväz a na severe je potom Baltské more, čím je povedané všetko. A hoci by sme k Slovanom na Balkáne mali o niečo bližšie, oni by sa skôr spojili do juhoslovanskej ligy…

Zostali nám tak z historického hľadiska dve najbližšie krajiny. Hoci by šéf DAC-u asi privítal spoločnú ligu s Maďarmi, slovenský národ ťažko, viď nedávne kvalifikačné zápasy… V hokejovej extralige sú síce dva kluby z Maďarska, ale tie si účasť zaplatili kvôli rozvoju hokeja za Dunajom, pričom našej lige to nedalo zo športového hľadiska nič.

Dobré spojenie by to bolo len vtedy, ak by to nejakým zázrakom prebudilo slovenskú vládu a zrazu sa chcela priblížiť v podpore športu tej maďarskej. Ale naozaj si niekto myslí, že príde k takémuto pomyselnému ukazovania si veď viete čoho na pieskovisku? Vďaka všetkým predchádzajúcim vládam je šport na Slovensku tam, kde je. A hoci sa niečo v našej krajine môže počas nasledujúcich štyroch rokov posunúť správnym smerom, asi nemožno čakať, že to bude profesionálny šport.

K dispozícii je tak už len tá najpravdepodobnejšia alternatíva, ale zároveň mizivá, čiže spojenie s Českom. Veď federálna liga tu nie tak dávno ešte bola, lenže neveríme tomu, že ešte bude. Česi proste do toho nepôjdu, pričom by to stopercentne stroskotalo na tých slabších kluboch, viď zrušenie hádzanárskej HIL v roku 2005 a na poslednú chvíľu odrieknuté už dohodnuté obnovenie v roku 2017. Česi majú proste akoby v DNA zakódované príslovie „bližší košile nežli kabát“.

Aby sme si však nechali aspoň nejakú nádej, pridáme aj alternatívu, za akej by sa spoločná liga s hocktorou inou krajinou mohla vytvoriť. Musel by sa nájsť veľmi silný sponzor, ktorý by mal veľké podnikateľské zámery v krajinách, kde by sa spoločná liga hrala a takýto futbalový projekt by pokladal za ideálny marketingový nástroj. A musel by toho napumpovať obrovské milióny, aby presvedčil hlavne našich potencionálnych partnerov, že sa do toho oplatí ísť. Existuje vôbec niekto taký? Na odľahčenie, škoda, že jasne najbohatší slovenský rodák má projekt na českej vláde a nie v obnovení federálnej ligy…

Dajme tomu, že nejakým zázrakom by vznikla bilaterálna alebo nebodaj aj multilaterálna dohoda o spoločnej lige. Lenže pozor, ešte tu máme Európsku futbalovú úniu (UEFA), pričom je vrcholne nepravdepodobné, že by niečo také odklepla. UEFA sa totiž bráni spoločným ligám, keďže sama bojuje proti nejakej uzavretej superlige najlepších klubov Európy.

Zhrnuté a podčiarknuté, radšej ani nesnívajme o tom, že z tejto korona situácie vznikne nejaká spoločná súťaž. Zo športového a ekonomického hľadiska by to síce bola pre naše kluby ako výhra v lotérii, lenže väčšia pravdepodobnosť je tá, že majiteľ klubu si reálne podá tiket, uhádne všetky čísla a vyhrá jackpot. Žime radšej v realite, dohrajme ročník a nastavme také pravidlá, ktoré do súťaže pustia len finančne stabilizované kluby s vybudovanou infraštruktúrou.