Main Content

Výkonný výbor UEFA priniesol informácie, ako budú pokračovať súťaže

štvrtok, 23. apríl 2020 17:48 | Autor: TASR

UEFA
UEFA | zdroj: TASR

Nyon 23. apríla (TASR) - Futbalové kluby sa nemusia obávať vylúčenia z európskych klubových súťaží v prípade, že sa pre pandémiu koronavírusu nedohrá aktuálny ligový ročník v ich krajinách.

Na štvrtkovej videokonferencii o tom rozhodol Výkonný výbor Európskej futbalovej únie (UEFA). Musí však byť splnená podmienka, podľa ktorej môžu jednotlivé členské zväzy pristúpiť k ukončeniu ligových súťaží len na základe rozhodnutia vlády, resp. ak by z finančných dôvodov nebolo pre kluby výhodné pokračovať v sezóne.

V prípade nedokončenia ročníka UEFA odporučila členským zväzom, aby do novej edície Ligy majstrov a Európskej ligy nominovali kluby na "transparentnom a objektívnom" základe. Zároveň si vyhradila právo odmietnuť ich účasť. Prvým kritériom kvalifikovania sa do súťaží pod patronátom UEFA bude poradie v domácej ligovej tabuľke pred vypuknutím pandémie koronavírusu. "Národné asociácie sa musia riadiť objektívnymi, transparentnými a nediskriminačnými zásadami. A podľa nich nominovať kluby do európskych súťaží v prípade, že sezónu nebude možné dohrať," uvádza sa v stanovisku UEFA.

Na štvrtkovej videokonferencii padol aj verdikt o vyčlenení sumy takmer 70 miliónov eur, ktoré UEFA bezodkladne rozdelí medzi 676 klubov z 55 členských krajín. V ekonomicky ťažkých časoch koronakrízy padne finančná injekcia vhod tým klubom, ktoré pre potreby národných tímov uvoľňovali svojich hráčov na zápasy kvalifikácie EURO 2020 a Ligy národov.

"Najviac môže jeden klub zinkasovať 630.000 eur, najmenej ide o sumu 3200 eur," pripomína agentúra dpa. UEFA plánovala poslať peniaze až po odohratí marcovej baráže EURO 2020, šírenie ochorenia COVID-19 však spôsobilo jej odklad vrátane duelu Slovensko - Írsko. Kontinentálny šampionát, ktorý odložili na 11. júna - 11. júla 2021, ponesie oficiálny názov EURO 2020. Informáciu priniesol oficiálny web UEFA.

Strešná inštitúcia európskeho futbalu zároveň určila nový termín konania majstrovstiev Európy žien, ktoré sa uskutočnia od 6. do 31. júla 2022 v Anglicku. Pôvodne sa mali konať od 7. júla do 1. augusta 2021, zrušili ich pre pandémiu koronavírusu.

Výkonný výbor UEFA sa zaoberal aj témou dohratia aktuálneho ročníka Ligy majstrov a Európskej ligy, pričom pracuje s dvoma verziami. Prvá počíta s dohratím vyraďovacích fáz popri reštartovaných ligových súťažiach, druhá by umožnila dohrať LM a EL v neskoršom augustovom termíne. Pre UEFA je stále priorita, aby sa dohrali domáce ligy.

Talianske médiá už pred rokovaním VV UEFA priniesli informáciu, že aktuálny ročník Ligy majstrov by sa mohol dohrať v bleskovom formáte v priebehu 23 dní s finálovým vyvrcholením v Istanbule (29. augusta). Pôvodne bolo finále LM na programe 30. mája, šíriace sa ochorenie však paralyzovalo športové dianie na celom svete a malo na svedomí prerušenie všetkých významných ligových i pohárových súťaží vrátane LM. Tá pozná zatiaľ štyroch štvrťfinalistov, sú nimi Paríž Saint-Germain, Atalanta Bergamo, Atletico Madrid a RB Lipsko.