Main Content

TÉMA| Ako reagujú športové cestovky na koronavírus? V hre aj likvidácia (rozhovor)

streda, 22. apríl 2020 11:09 | Autor: Jakub Vaverka

Camp Nou, FC Barcelona
Camp Nou, FC Barcelona | zdroj: © TASR

Súčasná koronakríza hýbe svetom. Mnohým firmám hrozí likvidácia, skoro každý je v ťažkej situácii. Týka sa to aj športových cestovných kancelárii, ktoré sú momentálne prakticky ochromené. Porozprávali sme sa s majiteľom jednej z najväčších slovenských športových cestoviek, Miroslavom Jablonickým z FutbalovySen.sk . 

Aká je momentálne vaša denná náplň práce? Predpokladáme, že ľudia si v tomto období zájazdy nekupujú. 

Od polovice februára nemáme žiadne objednávky a museli sme náš tím zredukovať na dvoch ľudí. Ostali sme aktívni iba dvaja majitelia. Ja v Bratislave a Richard Szucs v Trenčíne. Ľudia stále píšu, zaujímajú sa, čo bude a my s každým komunikujeme. Zároveň jednáme s dodávateľmi, aby sa nám vrátilo čo najviac zo zaplatených služieb. Znižujeme fixné náklady ako nájmy, leasingy alebo bankové úvery s cieľom čo najviac zminimalizovať pravidelné platby. A pri tom pracujeme na projektoch, ktoré sme pre zaneprázdnenosť zanedbali – hlavne webovú stránku a interný rezervačný systém. No a keďže nemáme žiadne príjmy zo služieb cestovného ruchu, každý z nás má vedľajšie  „zamestnanie" - šijeme rúška alebo zabezpečujeme rôzne typy prepravných služieb, aby sme naplnili domáce rozpočty. Obaja máme hypotéky, rodiny a účty treba stále platiť.

Ako riešite situáciu s objednanými zájazdmi, ktoré sa preložili alebo zrušili? Dostane zákazník naspäť plnú sumu, prípadne sa to rieši individuálne?

Jednoznačne chcem zdôrazniť, že sa cítime plne zodpovední za všetky prijaté platby od našich klientov. Veľmi nás mrzí aktuálna situácia, nevieme totiž každému ihneď vyplatiť peniaze za zájazd. Všetko však, čo momentálne robíme, je s cieľom udržať firmu a voči každému si záväzky nakoniec splniť. Teší nás, že veľká väčšina ľudí chápe, aká je situácia a ďakujeme im za podporné telefonáty a emaily. Ako cestovka sme v zložitej situácii. Splnili sme si svoju povinnosť a nakúpili služby k zájazdom alebo vstupenkám. Veľakrát však nemáme nárok na vrátenie peňazí. Ak napríklad zrušili zápas Manchester City - Real Madrid, ale do Anglicka sa mohlo v tom čase lietať, dodávateľov služieb nezaujíma, že bol zápas zrušený. Peniaze nedostaneme. Niekedy sme zaplatili až 90% zo sumy objednávky a musíme vrátiť 100%. Kluby napríklad peniaze vôbec nevracajú, lebo zápasy sa iba „pozastavili" a nie úplne zrušili. Letecké spoločnosti ako Iberia, Austrian alebo Wizzair vám dajú iba poukaz. Polovica dodávateľov s nami nekomunikuje. 

Čakáme na vládu, aké vydá stanovisko ohľadom zaplatených zájazdov. Ak by si každý náš klient vybral, že chce naspäť peniaze, bolo by to pre cestovku likvidačné. Jedná sa o viac ako stotisíc eur pri nulových tržbách. Chápeme však, že veľa ľudí je v situácii, keď potrebuje každé euro. Sme poistení proti úpadku, členmi SACKA a koordinujeme kroky s asociáciou. Prosíme teda všetkých o trpezlivosť. Je to stav, s ktorým nikto nepočítal vo svojich obchodných plánoch. Určitý výpadok tržieb sa očakáva. Ale že by ste zrazu viac ako dva mesiace nemali žiadnu objednávku a boli pozastavené alebo zrušené všetky športové podujatia, ktoré vás živia, na to sa ťažko pripraviť.

Na rovinu, je podľa vás možné, že sa trh s cestovnými kanceláriami značne preriedi? 

Záleží, čo urobí vláda. Toto nie je o manažérskej chybe alebo, že by ste zle naplánovali pár zájazdov. V minulosti sme riešili zrušené lety alebo zápasy a všetko sa vyriešilo k plnej spokojnosti klientov. Toto je celosvetový precedens a dovolím si povedať, že cestovný ruch je v prvej línii pod silnou paľbou. Ak nebude záchranná ruka, tak veľa cestoviek určite skrachuje.

Bude Futbalovysen.sk na mape športových cestoviek aj po skončení koronakrízy?

Na tento rok sme sa veľmi tešili. Začal veľkými skupinovými zájazdmi do Ríma a Barcelony. V marci bol nachystaný veľký zájazd na Bayern - Frankfurt, záujem bol o Bayern - Chelsea alebo Bayern - Gladbach. V Anglicku žili klienti hlavne Chelsea a ľudia sa už tešili na oslavy titulu s Liverpoolom. V Španielsku nás čakalo vyvrcholenie sezóny. Do Talianska boli nachystané autobusy na Inter Miláno, ľudí veľmi bavil Rím. Do toho Liga majstrov, Európska liga a samozrejme Euro. Na jar každý rok začínajú veľmi populárne zájazdy cez Sportovysen.sk na French Open, Wimbledon a Tour de France. Veľmi sme sa na všetky podujatia tešili a záujem ľudí nás nútil zvyšovať kapacity. Vo firme sme výborný tím. Túžime, aby všetky tieto akcie pokračovali aj v budúcnosti. Urobíme všetky kroky, aby sme uspokojili záväzky aktuálnych klientov, nech sme pripravení splniť ďalšie futbalové a športové sny v tomto roku, keď sa rozbehne športový život. Pevne verím, že odpoveď na otázku je áno. 

Ste poistení voči zásahom vyššej moci ako je koronavírus? Prípadne, rátajú cestovné kancelárie vôbec s takýmto málo pravdepodobným scenárom?

Sme poistení proti úpadku, ale koronavírus alebo iná pandémia sú nepoistiteľné. S takýmto scenárom nikto neráta a poisťovne dávajú od nejakej ochrany ruky preč. Podnikanie športových cestoviek je postavené hlavne na individuálnych letoch a nie charterových, ako majú veľké dovolenkové cestovné kancelárie. Nie je preto možné vyjednať poistnú ochranu nad takýmito zájazdami. Je to však určite úloha do budúcna, aby sme ochránili našich klientov pred podobnou situáciou a samozrejme aj našu cestovnú kanceláriu. 

Ste v kontakte s kolegami z brandže? Riešite niektoré veci spoločne?

Sme v kontakte a bol plán riešiť niektoré veci spoločne. Každý je však v inej finančnej situácii a má iné priority. V asociácii cestovných kancelárií SACKA, ktorá ako jediná jedná s vládou, sme však iba jediná športová cestovka. Musíme čakať, ako štát vyrieši tie „klasické" veľké a potom stanoviť ďalší postup. Máme špecifický produkt a na hromadné rušenie športových podujatí nikto nemyslel. 

Myslíte si, že budú najsledovanejšie európske súťaže dohrané v letných mesiacoch? 

Osobne si myslím, že áno. Vo futbale sa točia neuveriteľné peniaze a kluby majú na výplatných páskach obrovské sumy. Televízne práva im zabezpečia dôležitý príjem do ich rozpočtov. Otázka však je, či tie podujatia budú aj s divákmi.

Nemáte pocit, že zdravie ide popri vysielacích právach a financií zo sponzoringu mierne do úzadia? 

Zatiaľ si myslím, že bolo uprednostnené zdravie, keďže sa všetko zrušilo. S tým určite súhlasíme a nikdy by sme ani my našich klientov nevystavili žiadnemu riziku. Uvidíme, aká bude situácia v máji alebo v júni. Tlaky budú veľké, ale nemyslím si, že si kluby alebo federácie môžu dovoliť hazardovať. Stačí sa pozrieť, čo sa deje v Taliansku, Španielsku alebo Británii. Nikto nechce, aby sa momentálna situácia opakovala.

Kedy sa podľa vás bude dať opäť cestovať? Nielen za futbalom, ale aj celkovo? 

V lete sa pomaly bude dať cestovať, ale na futbaly asi až na jeseň. Držme si palce.

Čo by ste na záver odkázali športovým fanúšikom, ktorí si chceli tento rok splniť svoj cestovateľský sen, ale nepodarilo sa im to?

Užite si rodinu, pokoj domova a buďte trpezliví. Ďakujeme klientom za všetky pozitívne ohlasy a povzbudenia. Šport je svetový fenomén a bude tu aj ďalších 100 rokov. Každého šanca určite príde, viď všetky športové príbehy so šťastným koncom. Človek si možno ten svoj sen aj viac užije, ak si trošku počká.