Main Content

Tituly zo súcitu? To nech sú radšej Slovan, Liverpool či PSG bez nich

nedeľa, 19. apríl 2020 16:19 | Autor: Filip Chudý

Jürgen Klopp
Jürgen Klopp | zdroj: TASR

Futbalová sezóna stojí zatiaľ na mŕtvom bode. A hoci viaceré kluby majú k majstrovskej trofeji blízko, zaslúži si ju len ten, kto ju vyhrá na trávniku a nie za zeleným stolom.

Komentár Filipa Chudého

Počas najbližšieho týždňa sa očakáva, že by Európska futbalová únia (UEFA) mala vniesť viac svetla do osudu ligových súťaží na starom kontinente. V každom prípade čaká strešný orgán európskeho futbalu náročné rozhodovanie, preto ani neprekvapí, ak predĺžia status quo, keďže situácia v každej krajine je iná a vydať jednotný postup pre všetkých bude mimoriadne komplikované. UEFA však nemôže strkať hlavu do piesku a mala by dať jasné stanovisko pre všetkých, ako ďalej.

Treba oceniť, že okamžite stopla belgickú rebéliu, keďže tam to už chceli zabaliť. Ak by to totiž neurobila, vďaka domino efektu by vznikol ešte väčší chaos, ktorý si nemožno dovoliť. Futbalová Európa musí byť jednotná, inak sa ťažko dočkáme pozitívneho rozuzlenia, čiže toho, že dohráme túto sezónu a čo najnormálnejšie rozohráme nasledujúcu. Nebudeme prebiehať, ako to dopadne, ale zdá sa, že hlavne „veľký hráč“ Nemecko už spustením tréningového procesu niečo jasne naznačilo.

V tejto chvíli majú výhodu tí, kde sa hrá systémom jar-jeseň, keďže majstrov, pohárových účastníkov a aj vypadávajúcich majú vlastne vybavených a nové ročníky si môžu termínovo upraviť podľa ľubovôle. Lenže väčšina súťaží sa hrá zaužívanejším systémom jeseň-jar, pričom sa stopli niekde v záverečnej tretine ročníka, čo je problém z viacerých hľadísk. Pred týždňom sme sa na to pozreli zo slovenského pohľadu, teraz sa venujme majstrovským otázkam.

Základná pre každú krajinu bude jasná. Vyhlásiť majstra, hoci sa súťaž neskončila? Odpoveď je jednoduchá, nemalo by sa! Majstrom je totiž až ten, kto je prvý po poslednom kole, pričom sa to často zamieňa aj za to, že keď už máte matematickú definitívu. V týchto prípadoch sa však nemyslí na skutočnosť, že môže prísť teoreticky ešte k odpočtu bodov, ak by napr. „matematický“ majster urobil počas zvyšku ročníka nejaký trestuhodný omyl. Síce je to minimálne pravdepodobné, ale aj s týmto treba počítať, preto by sa trofeje mali odovzdávať až po poslednom kole.

Najviac sa vo svete rozoberá, či FC Liverpool môže prísť o už takmer istý titul. Väčšina sa vyjadrila, že si to nevie predstaviť, no ono je to v skutočnosti veľmi ľahko predstaviteľné. Je Liverpool už majstrom? Nie je! Bude ním prakticky až vtedy, keď bude mať fakticky nedostižný náskok, čo sa zatiaľ nestalo. Ak by si teda počínal v ligovej sezóne ešte lepšie a už mal matematickú definitívu, potom by mu majstrovská trofej patrila právom, hoc by sa aj ročník nedohral. Ak sa však teoreticky už hrať nebude, nebolo by správne ju dať „červeným“ len zo súcitu.

Áno, bolo by vrcholne nespravodlivé, ak liverpoolsky celok neukončí 30-ročné suchoty z dôvodu vyššej moci, lenže to je (športový) život. Napr. brazílsky maratónec Vanderlei de Lima by po OH 2004 v Aténach vedel rozprávať, ako vás niečo šialené môže pripraviť o zlato… Navyše titul od zeleného stola nemá oproti tomu zo zeleného trávnika prakticky žiadnu cenu. Nehovoriac o tom, že by sa stali v Liverpoole terčom mnohých posmeškov, kým v opačnom prípade by mohli získať popularitu ako spomenutý Brazílčan.

Na Slovensku sme to ukážkovo videli v prípade hokejistov Banskej Bystrice. Preto ak niekoho napadne oceniť aktuálneho lídra tabuľky Fortuna ligy titulom, mali by si aj v Slovane dvakrát premyslieť, či to vôbec príjmu a neurobia radšej gesto ako ich belasí hokejoví kolegovia a tiež HC Košice, čiže medaily a pohár ani neprebrať a vrátiť.

Futbal pod Tatrami by sa však mal poučiť a radšej vôbec nevyrobiť taký trapas, aký sa podaril hokejistom. Zväz to síce aspoň trochu po nejakom čase zachránil, ale zlé renomé zostalo. Navyše odobratie titulu Banskobystričanom opreli o rovnosť šancí. A keďže tú šancu už nedostali na Slovensku kluby od tretej futbalovej ligy nadol, asi by bolo mimoriadne zvláštne, ak by ju dostal len jeden…

Hoci u nás a v Anglicku sa otázka majstra naozaj rieši už len v rovine koronateórie, sú súťaže, kde je to dramatické, pričom sa to týka aj troch top líg (Španielsko, Nemecko, Taliansko). Preto si naozaj ťažko myslieť, že by UEFA dala nariadenie, že aktuálni lídri tabuliek budú v prípade predčasného ukončenia sezóny majstri. Veď len minimálne Real Madrid by ich udupal…

Už vyššie bolo uvedené, že futbalová Európa musí byť jednotná. Preto ak náhodou nastane najhorší možný scenár, nemôže nastať anarchia, že si každá krajina bude robiť po svojom. UEFA musí dať jasné nariadenie, že kde sa nedohrá, resp. kde nebudú majstri už matematicky istí, tam proste nebudú žiadni majstri a hotovo.

My však veríme, že sa dohrá, aby Slovan, Liverpool, PSG, Zenit atď. dostali príležitosť rozhodnúť na trávniku, resp. ich súperi neprišli umelo hoc aj o teoretickú šancu. V športe sa má hrať totiž do konca, lebo vždy sa môže podariť „zázrak“, pričom minimálne Liverpoolčania by to po finále Ligy majstrov 2005 mali vedieť. Akoby sa im páčilo, kedy to pre vyššiu moc ukončili vtedy po 50 minútach a trofej dali „jasnému“ víťazovi AC Miláno?