Main Content

Záujemcovia o hokej v Žiline: Vlci do Tipsport ligy patria, cieľom moderný klub (rozhovor)

nedeľa, 19. apríl 2020 10:44 | Autor: Jakub Vaverka

MŠHK Žilina
MŠHK Žilina | zdroj: TASR

Pred začiatkom minulej sezóny to vyzeralo, že hokej sa v Žiline už hrať nebude. Klub zostúpil z najvyššej súťaže a nebyť aktivity mesta, Vlkov by sme nevideli ani v druhej najvyššej súťaži. Píše sa rok 2020 a vyzerá to, že hokeju v žlto-zelenom meste svitá na lepšie časy. 

Porozprávali sme sa s konateľom spoločnosti LUPIZA, s.r.o. Marošom Jakubekom. Predaj klubu ešte nie je dokončený, v najbližších týždňoch či mesiacoch by mala byť situácia jasnejšia. K dnešnému dňu je ale práve LUPIZA hlavným favoritom na prebratie hokeja v Žiline. 

MsHK Žilina - ilustračný
MsHK Žilina - ilustračný | zdroj: TASR

Kde vznikla idea vášho záujmu o žilinský hokej?

Situáciu okolo žilinského hokeja sledujeme dlhšie. Intenzívnejšie sme sa tomu začali venovať po minuloročnom neúspešnom pokuse mesta predať klub do súkromných rúk.

Aký máte vy dlhodobý vzťah k slovenskému športu?

Veľmi pozitívny, šport sledujeme od malička. V rámci našich podnikateľských aktivít sme s viacerými športovými organizáciami a predstaviteľmi spolupracovali a naďalej spolupracujeme. V slovenskom športe je špecifické, že pravidelne dochádza ku hráčskej, trénerskej či funkcionárskej generačnej výmene. Na úrovni majiteľov sú personálne zmeny zanedbateľné. Myslíme si, že pre šport môže byť prínosom, ak do klubov vstúpia aj mladší majitelia, ktorí majú iný pohľad a nie sú zaťažení minulosťou.

Ak sa stanete majiteľmi, čo bude vaším najväčším cieľom?

Cieľom je vybudovať moderne riadený klub, ktorý bude využívať inovácie, dáta a najnovšie poznatky zo sveta. Chceme, aby u nás hráči výkonnostne rástli a diváci sa chodili na štadión zabávať.

Skúste načrtnúť pár konkrétnych predstáv, ktoré so žilinským hokejom máte.

V prvom rade sme presvedčení, že klub by mal dávať príležitosť mladým hráčom. Chceme viac posilniť obchodno-marketingové vnímanie klubu a vybudovať silnú značku. Tak isto sa chceme zamerať na nový prístup či už prostredníctvom dátovej analýzy, tu spolupracujeme so známym slovenským hokejovým analytikom Filipom Kaderom, alebo inováciám vo všetkých sférach života hokejového klubu. 

MšHK Žilina
MšHK Žilina | zdroj: TASR

Myslíte si, že môžete pod Dubňom prebudiť záujem o hokej?  

Určite áno, hokej vždy vedel pritiahnuť fanúšikov keď o niečo išlo. Žilina má ekonomické predpoklady aj hokejové zázemie, aby hrala Extraligu a lákala divákov.

Ako z vášho pohľadu koronavírus ovplyvní slovenský profesionálny šport.

Tak ako celá spoločnosť, aj šport bude pandémiou trpieť a zmení sa. Prílev peňazí na šport sa zníži, niektoré kluby asi neprežijú. Bude sa s tým treba vyrovnať a tí najprispôsobivejší sa posilnia. Náš záujem o budovanie klubu v Žiline je dlhodobý, preto nechceme upúšťať od našich plánov, aj keď je pravda, že niektoré aktivity sme museli pribrzdiť. Predpokladáme, že po kríze budú úspešné tie kluby, ktoré dokážu lepšie spojiť svoju značku so záujmom firiem a divákov.  

Klub sa má volať HK Vlci Žilina. Budete pri tvorbe identity čerpať aj zo zahraničných klubov ako Wolves, AS Rím alebo Minnesota Timberwolves?

Trendy v zahraničných kluboch sledujeme ale neplánujeme čerpať z cudzích identít. Vlk je tvor tisícročia. Pravdepodobne neexistuje zviera, o ktorom by sa rozprávalo toľko rozprávok, legiend, výmyslov či natáčalo filmov ako o vlkovi. Chceme nadviazať na tradíciu a aj prostredníctvom takéhoto pomenovania vytvoriť jedinečné vnímanie klubu v regióne. 

Žilina - Nitra
Žilina - Nitra | zdroj: TASR

Ste v kontakte aj s inými majiteľmi športových klubov na Slovensku, aby ste takpovediac načerpali atmosféru prostredia?

Áno, s viacerými majiteľmi sa poznáme najmä vďaka našim podnikateľským aktivitám. Myslím si že, v tomto momente máme všetci rovnaký cieľ – zachrániť šport na Slovensku.

Ak sa stanete majiteľmi žilinského hokejového klubu, kedy Vlkov uvidíme späť v Extralige?

Ak mestské zastupiteľstvo schváli predaj, bude to naša priorita číslo jedna. Ako som už spomínal, podľa nás Žilina do Tipsport ligy patrí a my nadviažeme aj na snahu súčasného vedenia, aby sa Extraliga hrala v Žiline v čo najkratšom čase. Naše ambície nie sú v rozpore so zapracovávaním mladých talentovaných hráčov, ktorí sú vždy neoddeliteľnou súčasťou každého moderného klubu.

Ak to správne chápeme, klub má plniť viac, ako len úlohu športového tímu. Viete to priblížiť?

Klub má okrem svojej športovej stránky podľa nás aj svoju spoločenskú úlohu. Radi by sme zapojili do našich aktivít študentov, či už prostredníctvom stáží, alebo spoluprácou na spoločných projektoch. Plánujeme podporovať aj špecifické neziskové aktivity, ako napr. darcovstvo krvi, ochranu vlkov, ekologické a ďalšie aktivity.