Main Content

Zomrel Colby Cave, Zdeno Chára: Bol to skvelý spoluhráč a priateľ

sobota, 11. apríl 2020 21:44 | Autor: TASR

Zdeno Chára
Zdeno Chára | zdroj: TASR

Toronto 11. apríla (TASR) - V sobotu zomrel kanadský hokejista Colby Cave, ktorý mal začiatkom tohto týždňa náhle krvácanie do mozgu. Jeho klub Edmonton Oilers o tom informoval na svojej oficiálnej stránke prostredníctvom vyjadrenia jeho manželky Emily.

"Ja a obe naše rodiny sme v šoku, no vieme, že nášho Colbyho sme milovali my, priatelia, celá hokejová komunita a mnohí ďalší. Ďakujeme všetkým za modlitby v týchto ťažkých časoch," uvádza sa vo vyhlásení rodiny.

Dvadsaťpäťročného Cavea hospitalizovali v utorok po náhlom krvácaní do mozgu na jednotke intenzívnej starostlivosti v torontskej nemocnici. Následne podstúpil operáciu, pri ktorej mu odstránili nezhubný nádor, tzv. koloidnú cystu, no aj po nej ostal v umelom spánku.

Pri 25-ročnom útočníkovi bola aj jeho manželka Emily. Neskôr však pre pandémiu koronavírusu musela opustiť nemocnicu. "Moje srdce je na milión kúskov, keď so mnou nemôže byť môj najlepší priateľ. Potrebujeme zázrak," napísala v stredu na sociálnej sieti.

Cave si obliekol dres "olejárov" v jedenástich zápasoch prerušenej sezóny NHL a strelil jeden gól. Viac priestoru dostával vo farmárskom tíme Bakersfield Condors v nižšej súťaži AHL, kde dosiahol 11 gólov a 12 asistencií.

V NHL odohral dokopy 67 zápasov v dresoch Bostonu Bruins a Edmontonu, v ktorých zaznamenal štyri góly a päť asistencií.

"Život i hokejová kariéra Cavea, i keď príliš krátke, boli inšpiratívne a boli znakom toho najlepšieho z nášho športu. Colby bol neúnavný na ceste za svojím hokejovým snom," uviedol komisár NHL Gary Bettman. "Bol to úžasný spoluhráč so skvelým charakterom, obdivovaný a obľúbený všade, kde hral," povedal riaditeľ Edmontonu Bob Nicholson.

Na twitteri mu vzdal hold aj legendárny Wayne Gretzky. "Bol to úžasný hokejista so svetlou budúcnosťou, no ešte lepší človek. Naše myšlienky a modlitby sú s jeho manželkou Emily a celou rodinou."

Jeho pamiatku si uctili aj predstavitelia Bostonu Bruins, v ktorom pôsobil v rokoch 2015-2019. Medzi nimi aj slovenský kapitán tímu Zdeno Chára. "Colbyho manželke Emily, jeho rodičom i obom rodinám. Som veľmi smutný a je mi ľúto vašej straty. Naše myšlienky a modlitby sú s vami v týchto ťažkých časoch. Sme vďační za čas, ktorý sme strávili s takou špeciálnou osobou, akou bol Colby. Bol to skvelý spoluhráč a priateľ, bude nám veľmi chýbať," uviedol na oficiálnej stránke Bostonu.