Main Content

TÉMA|Leicester City siaha na Ligu majstrov: Od začiatku to bol cieľ

piatok, 24. apríl 2020 08:10 | Autor: Jakub Vaverka

Ayoze Pérez - Leicester City
Ayoze Pérez - Leicester City | zdroj: TASR

Pred štartom minulého ročníka Premier League pravdepodobne nikto nerátal s tým, že by miesto v prvej štvorici ligového pelotónu mohol získať Leicester City. Stalo sa a vo veľkej miere za to môžu Líšky ďakovať Brendanovi Rodgersovi. 

 „Európsky futbal bol cieľom,“ hovorí tréner Brendan Rodgers, ktorý má šancu dotiahnuť Leicester City prvý raz od sezóny 2016/2017 do pohárovej Európy. Konkrétne do vytúženej Ligy majstrov. Keď Líšky v roku 2016 vyhrali titul v Premier League a následne pôsobili v Champions League, verejnosť im priala, ale všeobecne panoval názor, že sa to už opakovať nebude. Skutočne to tak vyzeralo. 

Tím sa obmenil, klub zarobil, opory odišli a Leicester, i keď stabilizovaný v polovici tabuľky, odišiel z boja o titul. Keď klub v roku 2019 prevzal Brendan Rodgers, kuvičie hlasy hovorili, že kouč, ktorý prichádza zo Celticu Glasgow zapadne na King´s Power Stadium do priemeru. V dobrom svetle sa síce ukázal v Premier League ako lodivod Swansea City, ale keď viedol Liverpool, valila sa na neho vlna kritiky. 

Brendan Rodgers
Brendan Rodgers | zdroj: © TASR

Rodgers ale nepočúval kritikov, sústredil sa na svoju prácu. Klub v lete 2019 predal za rekordnú čiastku obrancu Harryho Maguirea do Manchestru United a to mal byť takpovediac posledný klinec do rakvy Líšok. Na odchod opory ale klub reagoval viac ako skvelo. Prišli noví, neopozeraní a predovšetkým kvalitní hráči. Leicester od prvého kola minulej sezóny predvádzal kvalitné výkony a v momentoch dokonca bojoval o titul. Umiestnenie v TOP 4 je (zatiaľ) zaslúženou odmenou.

 Rovnako tak je reálny návrat do Ligy majstrov. Návrat, ktorému pred pár rokmi nikto neveril. „Chcel som pokračovať v práci Claudea Puela, pretože do klubu priviedol veľa pozitívnych vecí. Napríklad niekoľko mladých hráčov. Keď som do Leicestru prišiel, panoval tam smútok kvôli smrti majiteľa. Mal som isté predstavy a ambície, kam by som chcel mužstvo dostať,“povedal Rodgers.

Ayoze Pérez - Leicester City
Ayoze Pérez - Leicester City | zdroj: TASR

„Našiel som tu skupinu hráčov, ktorá chcela na sebe pracovať. Od začiatku bolo mojím cieľom do Leicestru vrátiť európsky futbal. Vedel som, že to bude náročné, kvôli tomu, aká je Premier League liga. Mohli sme nájsť spôsob ako na to?“ zamýšľal sa kouč. 

Ľudia oceňovali, že Leicester nevíťazil vďaka defenzívnej ulite, ako to outsideri zvyknú robiť, ale chcel hrať futbal. „Základom je, že bránite s 11 hráčmi. Snažil som sa jasne všetkým vysvetliť, ako budeme hrať. Chcel som, aby sme boli agresívny tím, aby sme dominovali s loptou aj bez nej. Harryho Maguirea sme nenahradili. Šancu dostal Caglar Soyuncu a stal sa z neho hrdina. Najprv bol voľbou číslo 4, ale verili sme v neho. Keď prídu príležitosti, treba sa ich chytiť.“ 

Kasper Schmeichel
Kasper Schmeichel | zdroj: TASR

Rodgers je skúsenejší ako kedykoľvek predtým a je zapálený pre prácu, ktorú robí v Leicestri. Jeho meno bolo v uplynulých mesiacoch spájané napríklad s Arsenalom. On odísť nemal v úmysle. „Som teraz iný, skúsenejší. Myslím si, že v Celticu som získal mentalitu víťaza. Naučil som sa, ako to chutí. Celtic som sledoval už ako chlapec a vedel som, že treba uspieť v každom zápase. Ten pocit, ten tlak. Keď sa dotknete prvej získanej trofeje, chcete ďalšie. Keď som prišiel do Liverpoolu, mal som 39 rokov a nemal som toho veľa za sebou. Liverpool bol súčasťou cesty a skvelá skúsenosť.“

Brendan Rodgers zatia+ splnil, čo si zaumienil, ťahá Leicester City späť do Ligy majstrov a s Líškami dokázal, že snívať nie je zakázané nikomu. Nejedná sa o koniec príbehu, mal by to byť iba začiatok. „Opýtal som sa hráčov, čo chcú, aby ľudia o 30 rokov hovorili o tomto tíme Leicestru. Mali sme spolu niekoľko výborných debát. Vždy sa snažím na svojich zverencov nahliadať nielen po športovej, ale aj po osobnostnej stránke.“ Momentálne to vychádza. A čo je kľúčom k úspechu? „Myslím si, že kľúčom je rešpekt,“ dodáva Rodgers.