Main Content

PRÍBEH| Odjakživa chcel vyhrávať a hrať pekný futbal. Taký je Pep

pondelok, 6. apríl 2020 08:10 | Autor: Jakub Vaverka

Pep Guardiola
Pep Guardiola | zdroj: TASR

Pep Guardiola je dlhodobo jedným z najlepších trénerov na svete. Pôsobil v Barcelone, Bayerne Mníchov a momentálne trénuje Manchester City. Učil sa od Cruyffa, je hrdý Katalánec a snaží sa neustále zlepšovať.

„Všetci tréneri na svete majú ten istý cieľ – vyhrávať.“ Citát, ktorý veľmi dobre vykresľuje, aký je Pep Guardiola človek. Snaží sa stále učiť, snaží sa na sebe pracovať a v prvom rade sa snaží víťaziť. To mu bolo vtláčané odmalička a víťaznú mentalitu nemá iba ako tréner, ale mal aj ako aktívny hráč. „Snažím sa zlepšovať, seba a aj svoj tím.“

Narodil sa Santpedor, pričom je vždy bol hrdým Kataláncom a v priebehu kariéry, hráčskej či trénerskej, sa viackrát vyjadroval aj k záležitostiam, ktoré nemali športový charakter. Katalánsko Guardiolovi nikdy nebolo ľahostajné a pravdepodobne nikdy nebude. Nezabúda na to, odkiaľ je. A to je dobre. 

Pep Guardiola
Pep Guardiola | zdroj: TASR

Je barcelonským odchovancom, prešiel mládežníckymi tímami a dostal sa až do  prvého mužstva. Písal sa rok 1990 a Guardiola bol súčasťou Áčka FC Barcelona. Strávil tam dovedna jedenásť rokov a zapísal si viac ako 250 zápasov. Vzhľadom na jeho centrálnu pozíciu, nebol príliš produktívny, ale to od Pepa nikto ani nechcel. Jeho úlohy boli iné.

Myšlienkovo bol niekde inde ako väčšina vtedajších hráčov. Chápal futbal. Nikoho neprekvapí, že v mladom veku bol veľkým obdivovateľom Johana Cruyffa a jeho poňatia futbalu. Snažil sa prvky totálnej hry preniesť do svojho hráčskeho hrania a neskôr sa početné črty Cruyffovej a Michelsovej filozofie objavovali a vlastne aj objavujú v Pepovej trénerskej práci. 

Pep Guardiola
Pep Guardiola | zdroj: TASR

V roku 2001 Barcelonu opustil, skúsil šťastie v Taliansku. Na Apeninskom polostrove Pep hral Brescii, v AS Rím a následne opäť v Brescii. Neskôr ešte skúsil šťastie vo futbalovej exotike, obliekal dresy Al-Ahli či Dorados.  Medzi rokmi 1992 až 2001 bol Guardiola reprezentantom Španielska a medzi rokmi 1995 až 2005 reprezentoval taktiež Katalánsko.

Nie všetkým sa to vždy páčilo, ale Pep nemal v srdci iba Španielsko, ale prinajmenšom takisto aj Katalánsko. „Ľudia hovoria, že by som sa mal zmeniť? Tak najprv by bolo dobré, keby mi povedali, čo by som teda mal zmeniť.“ 

Pep Guardiola
Pep Guardiola | zdroj: © TASR

Trénerskú kariéru Guardiola začal v roku 2007 ako kormidelník barcelonského Béčka. V A tíme FCB dostal príležitosť prvý raz v roku 2008 a pôsobil tam do roku 2012. Vytvoril novodobý barcelonský Dream Team, s tímom, kde hrali prím Puyol, Piqué, Messi, Villa, Xavi či Iniesta, vyhral v jednej sezóne historických šesť trofejí. Perfektný futbal, veľa gólov, štýl tiki-taka. O Barcelone opäť hovoril celý svet, Real Madrid išiel do úzadia.

„Viem, že ľudia od nás očakávajú, že budeme fantastickí. To je dobré. Ľudia očakávajú, že budeme hrať fantastický futbal a budeme kontrolovať zápasy. To nemôžem garantovať. Akceptujem to, sústredím sa len na svoju prácu a mojich hráčov,“ povedal Guardiola svojho času. Ligu majstrov vyhral v roku 2011 a práve to mu kritici vyčítajú. 

Pep Guardiola
Pep Guardiola | zdroj: © TASR

V Bayerne Mníchov bol totiž úspešný, vyhrával trofeje v nemeckom futbale, nie však Champions League. V Bundeslige Pep strávil obdobie rokov 2013 až 2016. Potom začala etapa v Manchestri City. Guardiola dostal od arabských šejkov prakticky každého hráča, akého si prial. Prišli majstrovské tituly v rokoch 2017 aj 2018. Guardiola vytvoril novodobú anglickú ligovú rivalitu medzi Sky Blues a Liverpoolom.

Vplyv tohto trénera na futbal je veľký. Sám o sebe hovorí, že on vlastne nie je taký dobrý, ako by sa mohlo zdať, pretože vedie len kluby, ktoré majú dostatok financií a kvalitných hráčov. Túto nálepku dávajú Pepovi aj kritici. Zrejme sa mu nepodarí jej zbaviť, kým nepreberie mužstvo, ktoré patrí medzi skromnejšie, respektíve outsiderov. A samozrejme, kým tam nebude úspešný.