Main Content

Olympiáda v Tokiu už pozná nový dátum konania: Stanoviť termín hier bolo pre nás kľúčové

pondelok, 30. marec 2020 14:40 | Autor: TASR

Japonsko OH2020 Tokio
Japonsko OH2020 Tokio | zdroj: TASR

Tokio 30. marca (TASR) - Olympijské hry v Tokiu sa uskutočnia od 23. júla do 8. augusta 2021. V pondelok o tom rozhodli organizátori spolu s Medzinárodným olympijským výborom (MOV).

Minulý týždeň rozhodol MOV o preložení OH na budúci rok pre pandémiu koronavírusu. Pôvodne sa mali konať od 24. júla do 9. augusta 2020. Hry sa tak uskutočnia o rok takmer v rovnakom termíne. Paralympijské hry budú v Tokiu na budúci rok od 24. augusta do 5. septembra.

"Stanoviť termín hier bolo momentálne pre nás kľúčové v príprave na ich organizáciu. Keď ho poznáme, môžeme pracovať na nových výzvach," povedal pre japonské médiá šéf organizačného výboru Joširo Mori. Ten v pondelok avizoval telefonické rozhovory so šéfom MOV Thomasom Bachom o stanovení náhradného termínu olympiády, napokon o ňom rozhodli už v ten istý deň.

Podľa Moriho zvažovali viaceré možnosti, okrem letného prichádzali do úvahy aj termíny na jar budúceho roka. "Napokon sme uprednostnili leto aj preto, aby mali športovci dostatok času na splnenie kvalifikačných kritérií," vysvetlil Mori podľa agentúry AP.

Nový termín hier bude mať za následok presunutie ďalších vrcholných podujatí v preplnenom budúcoročnom kalendári, najmä svetových śampionátov v atletike v americkom Eugene a v plávaní vo Fukuoke. "MOV viedol úzke rozhovory s príslušnými medzinárodnými federáciami a verím, že akceptovali termín olympijských hier na prelome júla a augusta," dodal Mori.

Odloženie OH v Tokiu bude mať za následok masívne dodatočné náklady, uviedol minulý týždeň výkonný riaditeľ organizačného výboru Toširo Muto. Podľa japonského denníka Nikkei je hrubý odhad dodatočných nákladov približne 2,47 miliardy eur. V tom už sú okrem iného započítané aj prenájmy športovísk a ďalších priestorov, zabezpečenie hotelov na nový termín či predĺženie platieb pre personál a pracovníkov bezpečnostných služieb.