Main Content

Našlo Slovensko nového futbalového kráľa?

nedeľa, 29. marec 2020 16:02 | Autor: Filip Chudý

Marek Hamšík, Milan Škriniar
Marek Hamšík, Milan Škriniar | zdroj: TASR

Futbalistom roka je Milan Škriniar, ale je aj najlepším slovenským futbalistom? Výsledky ankiet totiž treba brať s rezervou.

Komentár Filipa Chudého

Futbalistom roka 2019 sa na Slovensku stal Milan Škriniar, čím sa skončilo šesťročné kraľovanie Mareka Hamšíka. Nemožno však povedať, že jeho víťaznú éru ukončil len samotný stopér Interu Miláno. Skôr sa priblížime k pravde vtedy, keď povieme, že Hamšík si zahatal cestu za deviatym víťazstvom v tejto ankete sám, rozumej prestupom do Číny. Ak by totiž zostal hrať v Neapole, dovolíme si povedať, že vyhral by opäť!

V každej ankete totiž rozhoduje ľudský faktor, nuž a človek je tvor omylný. Tým nehovoríme, že víťazstvo Škriniara je omyl, len poukazujeme na to, že ankety treba brať s rezervou. A týka sa to aj tých futbalových.

Veď inak by sa nemohlo stať, že bez pochýb najlepší hrotový útočník ostatných rokov Robert Lewandowski sa nedostal v hlasovaní Zlatej lopty 2018 ani do top 30! Pritom ak by mal národnosť futbalovej veľmoci, určite by patril medzi hlavných favoritov na víťazstvo…

V anketách proste nie je vždy rozhoduje reálna kvalita a predvádzané výkony v danom roku, ale výrazne do toho vstupujú aj bočné vplyvy.

Škriniar bol za rok 2018 druhý. Podľa výsledkov ankety sa teda reálne medziročne zlepšil, no skôr si myslíme, že rok 2018 mu herne vyšiel viac. Zhoršil sa teda Hamšík tak výrazne, že je zrazu až tretí? V žiadnom prípade! Len sa zmenilo vnímanie naňho. Keby aj v Číne podával lepšie ako výkony ako v Taliansku, nepomôže mu to, lebo Čína…

Výsledky ankety však priniesli oveľa úsmevnejšie situácie, teda skôr smutnejšie. Martin Valjent je najvyťaženejší hráč v najlepšej lige sveta a obsadí 12. miesto? László Bénes odohral za Borussiu Mönchengladbach minulý rok len 1182 minút (na jar hosťoval aj v Kieli), no stačilo mu to na 8. miesto. Dokonca sa dostal aj pred Martina Škrtela. Pritom je všeobecne známe, že jeho Basaksehir sa na jeseň stretol s Mönchengladbachom v skupine Európskej ligy, pričom ho v priamej konfrontácii vyradil.

Perličiek je proste v poradí viac, no úplne to zabíja fakt, že bodoval aj Erik Daniel. Ten má odkedy slovenské občianstvo? Vo februári 2020 vyšli správy, že tento český futbalista by ho len chcel získať. Evidentne aj to niekomu stačilo… Ak teda napr. Cristiano Ronaldo povie, že by mal záujem získať slovenský pas, víťazstvo v slovenskej ankete bude mať podľa takejto logiky zrejme isté… Nehovoriac o tom, že slovenským trénerom roka sa môže a už sa aj stal cudzinec (2017 – s Kozákom Hapal, 2018 – El Maestro).

Vráťme sa však radšej k víťazovi. Ako sme už uviedli, ankety treba brať naozaj s rezervou. Škriniarovi gratulujeme k víťazstvu, zrejme nikto nemôže povedať, že by si to nezaslúžil. Nemožno však ani tvrdiť, že keď sa povie najlepší slovenský futbalista, tak každému hneď automaticky napadne tento práve rodák zo Žiaru nad Hronom. Tak ďaleko ešte nie je.

Slovensko stále len hľadá svojho nového futbalového kráľa, ktorý by bol aj vo svete synonymom nášho futbalu. Popravde, Hamšík má mimo našich hraníc stále omnoho väčší cveng ako Škriniar. Je už len na čerstvom víťazovi ankety, aby sa aj on vo svete futbalu dostal na takúto pozíciu, čo by mu takmer určite zabezpečilo víťaznú éru. Treba to však potvrdiť na trávniku a nie napr. na nejakom nočnom výjazde počas reprezentačného zrazu…