Main Content

Neprekonal ich ani Liverpool. Toto bol neporaziteľný Arsenal (príbeh)

piatok, 27. marec 2020 12:20 | Autor: Jakub Vaverka

Arsenal Londýn
Arsenal Londýn | zdroj: S7, pixabay

V ročníku 2019/2020 sa dlho špekulovalo o tom, že by Liverpool mohol vyhrať Premier League bez jedinej prehry. Nakoniec sa to Červeným nepodarí. Preto jediným klubom, ktorý v histórii Premier League dokázal triumfovať bez jedinej prehry, ostáva Arsenal.

The Invincibles. Neporaziteľní. V anglickom futbale si môžu takto hovoriť len dva tímy, Preston North End a Arsenal. Dnes bude reč o druhom menovanom, pretože prvý sa stal neporaziteľným v sezónu 1888/1889, čo je predsa len poriadne dávno a futbalový svet a konkurencieschopnosť v ňom vyzerala o niečo inak, ako je tomu teraz.

V ročníku 2019/2020 sa dlho hovorilo o tom, že Liverpool vyrovná rekord Arsenalu a vyhrá modernú Premier League bez jedinej porážky. Červení valcovali jedného súpera za druhým, dávali kopec gólov a v momentoch boli ešte suverénnejší ako niekdajší tím Arsenalu. Potom ale prišiel zápas s Watfordom a prehra o triedu v pomere 0:3. Porovnávanie razom bolo preč. 

Arséne Wenger
Arséne Wenger | zdroj: TASR

Liverpool pravdepodobne titul získa, ak sa liga dohrá. Nepodarí sa mu to ale bez prehry, tak ako tímu Arsenea Wengera v ročníku 2003/2004. V 38 ligových zápasov vtedy Arsenal neprehral ani raz a tím, ktorého hlavnými hviezdami boli hlavne Bergkamp a Henry, nakoniec neprehral 49 zápasov za sebou. To je v súčasnom futbale niečo, o čom sa veľkoklubom môže iba snívať.

„Nie je to nemožné, keď sa to podarilo v minulosti AC Miláno. Nechápem, prečo ste z toho takí šokovaní. Myslíte si, že Manchester United, Liverpool a Chelsea o tom nesnívajú takisto ako my? Sú takí ako my. Nepovedia to, pretože to znie až komicky, ale nikto si v tejto brandži nerobí srandu, pretože vieme, že sa môže stať všetko,“ povedal vtedy Arsene Wenger. Vieme ako to vtedy dopadlo, Arsenalu sa to vtedy podarilo. 

Thierry Henry
Thierry Henry | zdroj: © TASR

The Gunners hrali výborný futbal a nikto na nich nestačil, Arsene Wenger odvádzal skvelú prácu a žal ovocie, ktoré zasial niekoľko rokov predtým, keď začal vtedajší káder Kanonierov postupne budovať. Arsenal dostal ako jediný tím od futbalovej asociácie FA zlatú trofej za získaný titul a tento skvost je v múzeu na Emirates Stadium. 

Arsenal vtedy hrával v rozostavení 4-4-1-1. Konkrétne Kanonieri nastupovali v základnej zostave Lehmann – Lauren, Campbell, Touré, Cole – Ljungberg, Vieira, Gilberto, Pires – Bergkamp – Henry. Dá sa povedať, že čo meno to pojem. Wenger to mal poskladané výborne – skúsení a kvalitní hráči, ktorí boli na vrchole svojich síl. Všetko vtedy do seba zapadlo priam idylicky.  

Arsenal Londýn
Arsenal Londýn | zdroj: S7

Séria Kanonierov začala siedmeho mája 2003, keď Arsenal rozmetal Southampton v pomere 6:1. Neporaziteľnosť trvala do 16.októbra 2004, kedy The Gunners neprehrali v 49.prípade za sebou. Konkrétne to bolo proti Aston Ville pri výhre 3:1. Sériu následne uťal Sir Alex Ferguson a jeho Manchester United. Zásah, ktorý si pýtal zrejme samotný osud.

Dodnes sa hovorí, že je veľká škoda, že úspešná generácia hráčov Arsenalu nedokázala vyťažiť zo svojho pôsobenia viacej. Viacej rozumejte Ligu majstrov. Maximom Kanonierov je finálová účasť v roku 2006 a tesná prehra s Barcelonou 1:2. Odvtedy Arsenal vo finále Champions League nehral a chlapsky treba priznať, že v posledných ročníkoch sú The Gunners radi za to, keď vôbec postúpia do hlavnej súťaže LM.