Main Content

Žeby predsa? MS v hokeji by sa mohli vo Švajčiarsku uskutočniť ešte tento rok!

pondelok, 23. marec 2020 18:12 | Autor: TASR

IIHF
IIHF | zdroj: © TASR

Lausanne/Bratislava 23. marca (TASR) - Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji vo Švajčiarsku by sa mohli uskutočniť ešte tento rok, či v budúcej sezóne. Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) to oznámila v pondelňajšom komuniké, ktoré zaslala Slovenskému zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

IIHF v sobotu definitívne zrušila šampionát v pôvodnom májovom termíne (8. - 24. mája) z dôvodu padnémie nového koronavírusu. O tejto možnosti uvažovala dlhší čas, v posledných dňoch podľa indícií zo švajčiarskej centrály federácie už len čakala na verdikt federálnych orgánov, vďaka ktorému by bolo možné aktivovať plnenie poistky za vzniknuté škody v súvislosti s organizáciou podujatia. Po zrušených turnajoch medzi ženami a hráčmi do 18 rokov tak prišlo aj na elitné MS mužskej kategórie.

Medzinárodná federácia teraz rieši možnosti usporiadať šampionát v inom termíne tento rok, či jeho presunutie na ďalšiu sezónu. No keďže MS sú rozdelené ďalším organizátorom až do roku 2025, bude druhá možnosť veľmi komplikovaná. O trinásť mesiacov by mali na základe rozhodnutí predchádzajúcich kongresov IIHF pripraviť MS Minsk a Riga, v roku 2022 fínske mestá Helsinki a Tampere, nasleduje Rusko, Česko a v roku 2025 Švédsko spoločne s Dánskom. "V tejto chvíli nedokážeme určiť, či bude možné posunúť plánovaný šampionát vo Švajčiarsku na neskorší dátum v roku 2020, respektíve či by Lausanne a Zürich mohli usporiadať turnaj v máji 2021. Čo sa týka dejísk ďalších šampionátov, bieloruský Minsk a lotyšská Riga, ako aj fínske mestá Helsinki a Tampere už boli potvrdené. Rozhodnutie o posunutí by malo veľký dopad na ich prebiehajúce prípravy. Z tohto dôvodu budeme diskutovať o možnosť prerozdelenia na nasledujúcom kongrese IIHF," uvádza sa v komuniké IIHF.

Ak by IIHF odložila MS vo Švajčiarsku na iný termín v roku 2020, vopred zakúpené vstupenky zostanú v platnosti a nebude možné ich vrátiť. Záujemcovia o vrátenie peňazí tak budú musieť počkať na rozhodnutie Kongresu IIHF. Ten sa mal konať v závere májových majstrovstiev, no federácia ho taktiež presunula a nový termín zatiaľ nie je známy. IIHF upozorňuje, že prípadné vrátenie prostriedkov za zakúpené vstupenky sa nebude týkať lístkov zakúpených inak ako prostredníctvom oficiálnych kanálov.