Main Content

Koronavírusová kríza otvára priestor pre doping: Začiatok novej sezóny bez antidopingového systému

nedeľa, 22. marec 2020 09:33 | Autor: TASR

Doping (Ilustračné foto)
Doping (Ilustračné foto) | zdroj: TASR

Norimberg 22. marca (TASR) - Koronavírusová kríza môže otvoriť priestor pre doping. Myslí si to nemecký profesor a uznávaný odborník na túto problematiku Fritz Sörgel. Pandémia vyťažuje zdravotníkov aj laboratória po celom svete naplno, viaceré pracujú nad rámec svojich kapacít, preto ide antidopingové testovanie do úzadia.

"V niektorých krajinách úplne zastavili kontroly, v podstate na začiatku novej sezóny bude úplne chýbať antidopingový systém. To môže znevýhodniť športovcov z krajín, kde ešte testovanie funguje," citovala agentúra SID šéfa norimberského Inštitútu biomedicínskeho a farmaceutického výskumu.

Podľa Sörgela aj výpadok antidopingového programu dôvod, prečo nedáva zmysel trvať na pôvodnom termíne konania olympiády v Tokiu. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) napriek pandémií stále nemieni ustúpiť a presadzuje začiatok podujatia na 24. júla. "My lekári tomu nerozumieme. Hry budú ťažko poznačené. Športovci ani niekoľko mesiacov pred plánovaným začiatkom nevedia čo bude, nemôžte od nich očakávať, že sa budú poctivo pripravovať, keď nevedia na čo."