Main Content

FED CUP: Slovenky po siedmich rokoch medzi elitu, v Srbsku zvíťazili 3:2

nedeľa, 25. apríl 2010 22:38 | Autor: TASR

FED CUP: Slovenky po siedmich rokoch medzi elitu, v Srbsku zvíťazili 3:2
FED CUP: Slovenky po siedmich rokoch medzi elitu, v Srbsku zvíťazili 3:2 | zdroj: SITA

Slovenské tenistky si vybojovali účasť medzi osemčlennou elitou v Pohári federácie v roku 2011. Na antuke pod strechou Belehradskej arény zvíťazili zverenkyne kapitána Mateja Liptáka nad domácim tímom Srbska 3:2.

O rozhodujúci tretí bod dramatického a nervózneho víkendového súboja sa postarali v záverečnej štvorhre Daniela Hantuchová a Magdaléna Rybáriková, ktoré zdolali domáci pár Jelena Jankovičová, Bojana Jovanovská za 95 minút 6:4, 6:3. V závere pri podaní Jankovičovej premenil šťastný slovenský tandem v poradí tretí mečbal.

Slovenky, ktoré sú víťazkami Pohára federácie z ročníka 2002, si príslušnosť k prvej svetovej skupine vybojovali po dlhých siedmich rokoch. Najväčší podiel na opätovnom návrate medzi absolútnu špičku v tejto najprestížnejšej súťaži ženských tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie má Daniela Hantuchová, ktorá počas víkendu vyhrala obe svoje dvojhry a bola vedúcou osobnosťou víťazného páru v záverečnej štvorhre. Práve v debli sa prejavili Hantuchovej skúsenosti, keď v rozhodujúcich okamihoch zachovala pokoj na rakete a postupne k sebe svojím výkonom strhla aj herne zakríknutú Rybárikovú. Tá totiž predtým nevyužila možnosť ukončiť duel so Srbskom už po dvojhrách, keď podľahla domácej debutantke Bojane Jovanovskej po slabom a ustráchanom výkone 1:6, 6:7 (4). V úvodnej nedeľňajšej dvojhre si Daniela Hantuchová v súboji jednotiek oboch tímov po skvelom výkone poradila s Jelenou Jankovičovou 7:6 (2), 7:5. Slovenské hráčky spoznajú svojho súpera vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupine Pohára federácie 2. júna, keď bude na Roland Garros na programe žreb.

Srbkám sa nepodarilo odplatiť Slovenkám prehru z prvého vzájomného súboja spred troch rokov z Košíc, keď domáce hráčky vtedy zvíťazili 4:1. Zverenkyne kapitána Dejana Vraneša zostávajú naďalej v II. svetovej skupine.

Mladučká Jovanovská prehrala v prvom sete dvakrát svoje podanie. To prvé si ešte Srbky prostredníctvom Rybárikovej nezdaru vzali späť (z 0:2 na 2:2), ale druhé manko brejku z 2:4 už nestiahli. Pri podaní Hantuchovej Slovenky premenili po 53 minútach prvý setbal na 6:4. V druhom sete opäť ako prvá na podaní zaváhala 18-ročná Srbka (1:2*), ale vzápätí aj Rybáriková. V dôležitom piatom geme však odhodlané slovenské hráčky dokázali vziať servis aj Jankovičovej, keď sa Rybáriková blysla dvoma peknými volejmi pri sieti. Potom prehrávali Liptákove zverenkyne pri podaní skúsenej Hantuchovej 15:40, ale bojovnosťou a výborným servisom držiteľky kompletného Grand Slamu v mixe napokon zvýšili na 4:2. V závere sa už srbské hráčky zdolali samé. Za stavu 5:3 premenili Slovenky pri podaní Jankovičovej tretí mečbal, keď sa ich súperky pri nahranom voleji nedohodli a doslova "darovali" Slovenkám premenenie mečbalu.

SRBSKO - SLOVENSKO 2:3 - konečný výsledok po štvorhre, Slovenky postúpili do elitnej svetovej skupiny v roku 2011

SOBOTA:

Jelena Jankovičová - Magdaléna Rybáriková 7:6 (5), 6:3
Bojana Jovanovská - Daniela Hantuchová 2:6, 2:6

NEDEĽA:

Jelena Jankovičová - Daniela Hantuchová 6:7 (2), 5:7
Bojana Jovanovská - Magdaléna Rybáriková 6:1, 7:6 (4)
Jelena Jankovičová, Bojana Jovanovská - Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková 4:6, 3:6