Main Content

MS nebudú, Bystrici sa ľudia smejú a NHL je príliš smelá (komentár)

štvrtok, 19. marec 2020 10:34 | Autor: Jakub Vaverka

Zdeno Chára a Jaroslav Halák
Zdeno Chára a Jaroslav Halák | zdroj: TASR

Svet hokeja sa spomalil, ba priam zastal. Koronavírus vplýva na každý aspekt nášho života. Musíme akceptovať súčasnú situáciu. Jediné, čo aktuálne teraz môžeme robiť je diskutovať a možno jedným optimistickým okom hľadieť do budúcnosti.

Komentár Jakuba Vaverku

 

Momentálne sa toho vo svete deje veľa. Teda, deje, ale zároveň aj nedeje. Koronavírus ovplyvňuje životy každého z nás a športový život išiel (logicky a pochopiteľne) do úzadia. To ale neznamená, že srdcia mnohých z nás prestali biť pre šport. Vo futbale sa hovorí v tomto období aspoň o možných letných prestupoch, ale hokej ostal takpovediac napospas. Poďme si spoločne zhodnotiť témy, ktoré momentálne viac či menej rozoberá každý z nás.

NHL aréna
NHL aréna | zdroj: TASR

MS v hokeji nebudú

Neklamme si. Majstrovstvá sveta v hokeji 2020 nebudú. Ich dejiskom malo byť Švajčiarsko a nepochybujeme o tom, že viacerí z vás sa tam chystali vycestovať. A prinajmenšom, všetci sme sa tešili, že ich budeme sledovať a po rokoch sa našim chlapcom podarí štvrťfinále. Turnaj nebude. Prečo to tvrdíme? Veď oficiálne to potvrdené stále nebolo.

Nuž, zložme si ružové okuliare a hľaďme pravde do očí. Hokejový šampionát tento rok nebude, ale predstavitelia IIHF musia ešte aspoň niekoľko dní či týždňov umelo naťahovať vieru v to, že sa tento sviatok športu uskutoční. Dôvod je prostejší ako by si niektorí mysleli – peniaze. Medzinárodná hokejová federácia je závislá od financií z MS, preto aj bývajú každý rok.

Ak by teraz sponzori vypovedali kontrakty, spôsobilo by to existenčné problémy a IIHF by mala veľké komplikácie. Preto by sme takmer dali ruky do ohňa za to, že vrcholní hokejoví predstavitelia budú ešte nejaký čas vytvárať umelé vákuum okolo pripravovaného turnaja a skôr či neskôr si prečítame, že vo Švajčiarsku sa hrať nebude. 

Tomáš Tatar
Tomáš Tatar | zdroj: TASR

Titul na smiech

Keby vám niekto ponúkne titul za to, že ste najlepší na Slovensku v tom, čo robíte, prijali by ste to? Teda, nie je to také jednoduché. Bolo by to za konkrétnu sezónu, v ktorej ste boli suverénne prví a okrem toho ste boli v posledných rokoch preukázateľne najlepší. Áno, reč je o hokejistoch Banskej Bystrice a ich titule-netitule, o ktorom sa hovorí už niekoľko dní.

Prvotnú chybu neurobili Bystričania, veď oni si sami titul udeliť nemohli. Chybu urobilo vedenie súťaže, ktoré im titul dalo. Premisa je jednoduchá, Banská Bystrica sa mala stať víťazom základnej časti a titul nemal dostať nikto. Play-off je totiž iná súťaž ako základná časť a i keď by BB patrila medzi favoritov, prehovoriť do boja o trofej chceli aj Slovan, Košice či Poprad.

Slovan si medaily za druhé miesto neprevzal, Košice ich vrátili s otvoreným listom. Banskobystričania trofej aj medaily prevzali a nevyzerá to, že by sa ich chystali vrátiť. Je to nešťastné, možno by aj chceli, ale čokoľvek v tomto bode urobia, bude sa na nich ukazovať prstom. Slovensko sa nezachovalo ako moderné hokejové krajiny Fínsko, Česko či Švédsko. Jediné, čo sa dá teraz urobiť je z toho sa poučiť. A netreba už vytvárať zbytočné napätie. 

Hokejisti Banská Bystrica
Hokejisti Banská Bystrica | zdroj: TASR

Smelá NHL

Poslednou témou, ku ktorej sa dnes vyjadríme je NHL. Ako povedal Tomáš Tatar, NHL je v prvom rade biznis. Ak sa sezóna nedohrá, finančné straty pre najlepšiu hokejovú ligu na svete budú extrémne. Rovnakú situáciu ale musia riešiť aj v NBA, Premier League, La Lige, Lige majstrov a takto by sme mohli pokračovať ďalej.

Vedenie NHL predstavilo smelý plán, v ktorom sa hovorí o tom, že kluby začnú v júni trénovať, leto bude v znamení play-off a bojov o Stanley Cup, následne krátke vydýchnutie, otvorenie trhu s voľnými hráčmi, rýchly tréningový kemp a začiatok nového ročníka. Smelé či hlúpe? To zistíme časom. Ale šéfovia NHL si zaslúžia pochvalu, že aspoň aký-taký plán B vytvorili, i keď uvidíme, do akej miery je reálny. 

Frans Nielsen a Erik Černák
Frans Nielsen a Erik Černák | zdroj: TASR

Aj keby sa malo hrať bez divákov, oplatí sa im to. Peniaze súťaž potrebuje a rovnako tak potrebuje udržať si svoju súčasnú pozíciu v konkurencii ostatných zámorských športov, čo nebude jednoduché. Teraz ale nevieme, či vôbec budú môcť Európania do Ameriky v lete cestovať. Veď vieme, aký je Donald Trump.

Nuž a formát play-off s 24 tímami? Prečo nie. Šancu by dostali aj tí, ktorí sú momentálne odpísaní a mohli by sa napísať krásne športové príbehy. To je ale hudba budúcnosti. Treba sa pripraviť aj na to, že jediná NHL, ktorú budeme do konca leta vidieť bude tá vo videohre od EA Sports.