Main Content

Pokiaľ nepríde na najhoršie… Futbalová sezóna sa zrejme dohrá

streda, 18. marec 2020 14:36 | Autor: Filip Chudý

Prázdny štadión - koronavírus
Prázdny štadión - koronavírus | zdroj: TASR

Najsledovanejší šampionát tohto roka sa podľa predpokladov odložil. Pre futbal je totiž dôležité, aby sa dohrala sezóna, inak by sa zničila aj tá budúca.

Komentár Filipa Chudého

Šport prakticky na celom svete je v karanténe. Ruší sa jedno podujatie za druhým a ten kto ho ešte nezrušil, je pranierovaný za to, že tak ešte neurobil. Preto preloženie Eura 2020 na rok 2021 bolo očakávaným a vlastne jediným možným riešením.

Z časového hľadiska by sa síce turnaj možno mohol odohrať v pôvodnom termíne (12. 6. - 12. 7.), pretože v tejto chvíli minimálne dúfame, že o tri mesiace už budeme žiť normálny život, lenže pokiaľ by sa európsky šampionát neodložil, ochromilo by to prakticky celú budúcu sezónu 2020/2021.

Málokto si to uvedomuje, ale jej najsledovanejšia a najlukratívnejšia časť, ktorou sú bez pochyby európske poháre, má podľa pôvodného plánu začať už 23. júna 2020. Síce ide iba o predkvalifikáciu Ligy majstrov, lenže pokiaľ sa neodohrajú počas leta predkolá milionárskej súťaže a tiež Európskej ligy, ktoré prebiehajú takmer každý prázdninový týždeň, logicky sa nemôžu v nasledujúcej sezóne začať ani skupinové boje, pôvodne plánované od septembra. Nehovoriac o tom, že my v tejto chvíli až na malé výnimky ani nepoznáme menoslov kvalifikovaných, keďže táto sezóna ešte zďaleka nie je rozhodnutá a ukončená.

Euro sa odložilo teda nie iba pre hrozbu koronavírusu, ale z veľkej časti (aj) preto, aby sa táto klubová sezóna vôbec dohrala. Futbal síce už teraz ráta veľké finančné straty, ale stále je to nič oproti tomu, čo by nastalo, ak by sa v nej už vôbec nehralo.

Možno tieto slová budú tvrdé, ale zrejme tiež blízko k pravde. Pokiaľ teda nepríde na najhoršie, čo si môžeme predstaviť, a teda, že by boli športovci v ohrození života alebo dokonca tento boj nezvládali, alebo nenastane katastrofická situácia v populácii, súčasná sezóna sa minimálne na najvyššej úrovni s veľkou pravdepodobnosťou dohrá. Dôvodom sú samozrejme peniaze. V hre je totiž až príliš veľa miliónov až miliárd, o ktoré futbal nebude chcieť prísť.

V tejto chvíli sa dá vo futbalovom kalendári ešte všetko hravo dohnať. Veď sme prišli prakticky len o dve ligové kolá a odvety osemfinále LM a EL. Nasledovať mala totiž reprezentačná prestávka. Ak však stopka bude trvať aj takmer celý apríl, futbal bude už pod obrovským časovým tlakom.

Aktuálny ročník LM a EL by sa mal podľa najnovších odhadov doraziť na konci júna, hoc aj turnajmi final four, ako to poznáme napr. z basketbalu. Medzitým by sa mali pomaly končiť jednotlivé ligové súťaže, pričom sa môže stať, že jednotlivé kolá sa budú hrať počas týždňa v dňoch určených pre európske poháre, resp. tie sa budú hrať cez víkendy. Proste kalendár sa natlačí, nejako sa to pozliepa a dohrá za každú (rozumnú) cenu.

Čo sa týka baráže Eura, ktorá by sa mala hrať najnovšie v júni, to reálne skôr nevychádza, keďže ešte v tom čase by sa mali hrať podľa súčasných odhadov ligové súťaže. Skôr to teda vyzerá tak, že baráž sa preloží aj druhýkrát a bude sa jej musieť vymyslieť nejaký núdzový termín, pretože asociačné sú preplnené Ligou národov a už aj kvalifikáciou MS 2022.

V každom prípade, nech futbalisti veľmi nečakajú letné dovolenky, na tie v kalendári veľa priestoru nie je. Preto nech si „oddýchnu“ teraz doslovne doma. Ak však vôbec chceme, aby sme v najbližšom čase nejaký futbal videli, správajme sa zodpovedne všetci a radšej zostaňme doma aj my, nech sa toho vírusu zbavíme čo najskôr.