Main Content

Hapal zhodnotil odklad baráže aj šampionátu

utorok, 17. marec 2020 16:48 | Autor: TASR

Pavel Hapal
Pavel Hapal | zdroj: TASR

Nyon 17. marca (TASR) - Európska futbalová únia (UEFA) odložila pre koronavírus majstrovstvá Európy, ktoré sa mali hrať od 12. júna do 12. júla v dvanástich mestách v dvanástich krajinách na kontinente. Nový termín stanovila na leto 2021. Rozhodla o tom po utorňajšom krízovom rokovaní 55 členských krajín, zástupcov klubov i hráčov prostredníctvom videokonferencie v Nyone.

Informáciu ako prvé potvrdili agentúry SID a DPA, ako aj britská televízia BBC, ktorá sa odvolala na Nórsky futbalový zväz. Ten to uviedol na sociálnej sieti. UEFA oficiálne potvrdenie vydala po 15.00 SEČ. Nový termín ME bude 11. jún až 11. júl 2021. Formálne rozhodnutie riadiaceho orgánu vyriekpl výkonný výbor UEFA, ktorý rokoval okamžite po videokonferencii so zástupcami členských federácií.

O účasť na šampionáte ešte bojuje 12 krajín vrátane Slovenska v baráži Ligy národov. Už podľa oficiálnych správ sa bude hrať ešte v júni tohto roku. Pôvodný termín play off Slovensko - Írsko bol 26. marca na bratislavskom Národnom futbalovom štadióne (NFŠ). Ak zverenci reprezentačného trénera Pavla Hapala postúpia v semifinále play off cez Írov, o účasť na finálovom turnaji si zahrajú proti úspešnému z dua Bosna a Hercegovina - Severné Írsko na pôde súpera. Slovenský futbalový zväz (SFZ) už vo štvrtok 12. marca oficiálne požiadal UEFA o preloženie baráže, rovnako postupovala Bosna. Dva dni predtým výkonný výbor SFZ rozhodol, že ak by sa duel v pôvodnom termíne uskutočnil, bolo by to pred prázdnymi tribúnami. Slováci v prípade postupu budú hrať na záverečnom turnaji v E-skupine proti Poľsku, Švédsku a Španielsku.

"Rozhodnutie UEFA odložiť náš barážový zápas aj celé majstrovstvá Európy vnímam ako veľmi pozitívny krok. Dnes celý svet bojuje proti zákernému vírusovému ochoreniu. Preto si myslím, že toto rozhodnutie je na pravom mieste. Prajem všetkým futbalovým fanúšikom a všetkým ľuďom na svete, aby boli zdraví a aby túto zákernú chorobu porazili," zareagoval pre web SFZ reprezentačný lodivod Hapal.