Main Content

Hokejová fraška: Majster by mal byť korunovaný a nie koronovaný

sobota, 14. marec 2020 18:10 | Autor: Filip Chudý

Oslavy hokejistov HC'05 iClinic Banská Bystrica
Oslavy hokejistov HC'05 iClinic Banská Bystrica | zdroj: TASR

Koronavírus dáva zabrať aj športovej obci, pričom hlavne v hokeji sa počas týždňa šilo horúcou ihlou. To naozaj chce Slovensko takéhoto majstra?

Komentár Filipa Chudého

Aktuálne prežíva Slovensko jedny z najhektickejších dní vo svojej histórii. Aj preto asi treba pozmeniť zabehnuté frázu „čo platilo včera neplatí už dnes“ na pomaly „čo platilo pred hodinou aktuálne už neplatí“. Či je šíriaca sa panika oprávnená, alebo úplne prehnaná, na to dá odpoveď až história. My sa pozrime na inú (ne)oprávnenosť, ktorá zamestnáva náš šport.

Minulý víkend zrejme (aspoň verme tomu) nikoho nenapadlo, že za hokejového majstra bude vyhlásená Banská Bystrica, ale stalo sa. No bolo to šité teda poriadne horúcou ihlou.

V pondelok podvečer vláda vydala zákaz aj športových podujatí na dva týždne, už v stredu okolo obeda ukončili tento ročník Tipsport ligy, aby o deň na to Banskobystričanov označila ligová rada za majstrov a hneď na to im aj v nejakom pohostinstve dali pohár s medailami. Odľahčene povedané, už len oslavy na námestí chýbajú… V úvode síce spomíname hektické časy, ale toto išlo tak rýchlo, až má človek právom pocit, že to bolo dopredu pripravené.

Dala sa hokejová sezóna na Slovensku dohrať? Odpoveď teraz nepoznáme, lebo nevieme, čo bude o dva týždne alebo mesiac. To záleží od správania ľudí. Prečo sa teda aspoň nepočkalo, čo bude vtedy? Pretože peniaze! Kluby si správne vyhodnotili, že aj keby sa mohlo hrať, bude to bez divákov alebo s minimom divákov. To znamená, že nebudú mať očakávaný zisk. A keďže nebudú mať zisk, nechceli mať ani výdavky. A preto výpovede hráčom treba dať čo najrýchlejšie. Aké to má následky pre živiteľov rodín, to ich zdá sa evidentne nezaujíma.

Oháňať sa koronavírusom, to je v týchto dňoch veľmi jednoduché. Keď sa však chce, dá sa všetko. Áno, je to mimoriadna situácia, no taká si vyžaduje aj mimoriadne riešenia. A žiaden športový fanúšik, tobôž nie športovec, nemôže akceptovať takýto koniec. Ak sa nedá hrať teraz, resp. nechceli hrať play-off bez divákov na dva či tri víťazné zápasy, na jeseň by sa už (verme) malo dať.

Stále bude rok 2020, čiže sezóna 2019/2020 by platila aj číselne. A aj fanúšikovia by si radšej v septembri a októbri pozreli play-off, ako tú nudnú a dlhotrvajúcu základnú časť, ktorá pre kluby ani nie je až tak finančne zaujímavá. A nová sezóna by mohla začať v skrátenej verzii napr. niekde v novembri. Takéto možné riešenie nikoho z kompetentných nenapadlo? Navyše by bolo spravodlivejšie aj v otázkach postupov a zostupov, ktoré by sa (vy)riešili športovo a nie od stola.

A tým sa vraciame späť k Banskej Bystrici. Nech sa barani nehnevajú, ale tento ich akože „titul“ je úplnou fraškou. Ak by mali v sebe čo i len trochu športovej hrdosti, tak sami uznajú, že nič také nevyhrali a majstrovský pohár s medailami proste nepreberú. Pašekov pohár za dlhodobú časť si zaslúžia, lebo ju aj matematicky vyhrali. Ak sa vôbec bude hrať Liga majstrov, nech majú aj miestenku do nej, to nikto nebude spochybňovať. Lenže majstrom zo športového hľadiska nie sú!

Veď niektoré kluby aj zámerne v nadstavbe šetrili zranených hráčov, aby sa doliečili na play-off. Keby bolo známe, že súťaž končí v nadstavbe, buďte si istí, že tabuľka vyzerá inak.

Že je slovenský hokej rozdelený na skupinky, to sa všeobecne vie. No a táto situácia evidentne k vylepšeniu vzťahov neprospeje. Viď oprávnené reakcie iných klubov na korunovaného, teda pardon, koronovaného „majstra“.