Main Content

Ak sa Premier League nedohrá, Liverpool si zaslúži byť majster (komentár)

sobota, 14. marec 2020 10:48 | Autor: Jakub Vaverka

FC Liverpool
FC Liverpool | zdroj: TASR

Liverpool sa tešil, že v tejto sezóne vyhrá prvý majstrovský titul po tridsiatich rokoch. Momentálna situácia ale prináša množstvo otáznikov a momentálne takmer nik nevie, či vôbec Premier League bude dohratá.

Komentár Jakuba Vaverku

Liverpool má momentálne odohratých 29 ligových zápasov v tejto sezóne Premier League. Zverenci Jurgena Kloppa v nich získali 82 bodov za 27 výhier, 1 remízu a 1 prehru. Skóre? 66-21. Druhý Manchester City má na svojom konte o zápas menej a počet získaných bodov na úrovni 57. Tretí Leicester City 53 bodov a štvrtá Chelsea 48 bodov.

Čísla nepustia. Liverpoolu stačí na zisk majstrovského titulu, prvého po tridsiatich rokoch a prvého v modernej Premier League, získať šesť bodov. To sú dve víťazstvá. Vzhľadom na to, že ich Červení v 29 zápasoch nazbierali 27, jedná sa o úlohu, ktorú by pre nich nebolo náročné splniť. Respektíve, The Reds stačí aj menej bodov, prípadne žiaden, ak tímy za nimi zaváhajú. Čo je dosť reálne. 

Jürgen Klopp a hráči Liverpoolu
Jürgen Klopp a hráči Liverpoolu | zdroj: TASR

Koronavírus ale prerušil Premier League, zápasy sú odložené do úvodu apríla. Dočasne. Momentálne ale nikto nevie, kedy sa začne hrať a či sa vôbec hrať bude. Aktuálne sa veľa debatuje o tom, čo vedenie ligy spraví, ak sa ročník nedohrá. Sú tri možnosti.

Liga bude anulovaná, liga bude vyhodnotená podľa aktuálneho poradia, prípadne bude vytvorený formát špeciálneho play-off a ročník Premier League bude dohratý v skrátenom režime. Vylúčiť ani potvrdiť sa teraz nedá ani jeden scenár. Svetová situácia nie je jednoduchá a i keď sa to niekomu nemusí páčiť, šport ja druhoradá záležitosť. 

FC Liverpool
FC Liverpool | zdroj: TASR

Buďme ale fér. Ak by sa Premier League v tejto sezóne nemala dohrať, s čím treba reálne počítať, LIVERPOOL SI ZASLÚŽI ZÍSKAŤ ANGLICKÝ TITUL. Prakticky ho totiž Kloppovci ešte nezískali, ale teoreticky ho už vlastne majú. Nikto, kto sa futbalu rozumie aspoň trošku totiž nemôže rátať s tým, že v uplynulých deviatich kolách by LFC o prvé miesto prišiel.

V českej hokejovej lige tento rok majster nebude, líder doterajšej tabuľky Liberec získal prezidentský pohár. Na Slovensku sa stala majstrom Banská Bystrica, na základe súčasného umiestnenia. V NBA aj NFL bola celá sezóna zrušená, play-off sa konať nebude. Euro zvažujú preložiť, Európska liga a Liga majstrov sú odložené.

Keď to nadnesene napíšeme, anglická liga je v tejto sezóne jasná, minimálne, čo sa boja o titul  týka. Ak sa totiž ročník nedohrá, bolo by najviac fér, aby Liverpool titul získal. I keď spoza zeleného stola s miernou horkastou príchuťou. Na druhej strane prichádza otázka, čo by bolo s ďalším poradím, pretože boj o európske poháre aj o záchranu je vzácne vyrovnaný. A nedá sa Liverpoolu prideliť titul a zároveň vysvetliť Manchestru United, že skončil tesne piaty.